„Jsme svědomí vlády,“ prohlásil Michálek, když Piráti nehlasovali pro rozpočet

23.10.2024 20:14 | Monitoring

Rozpočet na rok 2025 už ve vládě nedostal hlasy Pirátské strany, ve Sněmovně budou chtít, aby jej vláda přepracovala. Od Pirátů, kteří ještě před měsícem byli součástí vlády, přichází nyní ostrá kritika. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek v Interview ČT24 uvedl, že by chtěli snížit schodek alespoň o dvanáct miliard a proškrtat dotační ekonomiku. Piráty označil za „svědomí vlády, které upozorňuje otevřeně na věci, které oni nemůžou říkat navenek, protože musejí udržovat koaliční jednotu“. K bouřlivějšímu odchodu Pirátů z vlády dodal: „Reagovali jsme na situaci adekvátně, platí vrať ránu, a pokud se někdo chová hulvátsky a agresivně, tak je na to potřeba odpovědět s maximální razancí.“

„Jsme svědomí vlády,“ prohlásil Michálek, když Piráti nehlasovali pro rozpočet
Foto: Interview ČT24
Popisek: Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek k rozpočtu na rok 2025 podotkl: „My bychom chtěli především schodek snížit. To, co je dnes v rozpočtu napsáno vypadá opticky dobře, ale když do toho zahrneme připomínky, které dala Národní rozpočtová rada, tak se se schodkem dostáváme do mnohem horších čísel. Jako Piráti bychom se chtěli zaměřit na proškrtání dotační ekonomiky, “ uvedl v pořadu Interview ČT24.

„Ta čísla v rozpočtu musejí být konstruována pravdivě, to je podmínka, přes kterou nejede vlak. Nemůžeme tu vytvářet fiktivní rozpočty, jsou tam fiktivní částky jak na příjmové, tak na výdajové stránce,“ pokračoval Michálek.

Navržený schodek rozpočtu ze strany vlády je v tuto chvíli 241 miliard, Piráti jej chtějí snížit: „Chtěli bychom snížit schodek státního rozpočtu alespoň o dvanáct miliard korun, jde zejména o položky v dotační ekonomice,“ dodal poslanec Jakub Michálek k rozpočtu na rok 2025.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

„Vláda Petra Fialy slibovala občanům, že zatočí s dotační ekonomikou, ale to, co vidíme, je pokračování toastových linek, které tu byly předtím za Babiše,“ poukázal Michálek.

Kritika podle něj nepřichází až v době, kdy Piráti skončili v opozici, je prý dlouhodobá: „My jsme toto kritizovali, i když jsme byli ve vládě, a když jste ve vládě, tak to kritizujete z očí do očí,“ řekl.

„Myslím, že tu má vláda deficit, protože Petr Fiala kandidoval pod heslem ‚boj proti drahotě‘, říkal Babišova drahota. A když bychom si pod sebe dali seznam opatření, která vláda reálně učinila v působnosti jednotlivých resortů, proti té drahotě, viděli bychom, že jich opravdu mnoho není,“ konstatoval Michálek.

Promluvil také o samotné roli Pirátů v opozici: „Chováme se stejně, jako když jsme předtím byli v opozici proti Andreji Babišovi. Nemyslím si, že s našimi bývalými koaličními partnery by to mělo osobní ráz. Byli jsme samozřejmě zklamaní z toho, co se stalo ve vztahu k Ivanu Bartošovi. My fungujeme profesionálně, jsme tu kvůli zájmům občanů, které zastupujeme. I z opozice se snažíme vládu konfrontovat s tím, ve kterých případech vláda uhýbá, ve kterých není dostatečně důsledná,“ doplnil.

„Jsme takové svědomí vlády, které upozorňuje otevřeně na věci, které oni nemůžou říkat navenek, protože oni musejí udržovat koaliční jednotu,“ shrnul opoziční působení Pirátů Michálek. A nabídl přirovnání vztahu k vládě k manželství: „To máte stejně jako v manželství, také věci nevytrubujete vůči sousedům, aby se o tom všichni bavili, ale řešíte si to mezi sebou a navenek se dostávají nejdůležitější závěry. Zato teď, když jsme v opozici, tak naším úkolem vůči voličům je právě upozorňovat vládu na oblasti, které nejsou dostatečně řešeny, a překládat alternativu,“ poznamenal.

Na dotaz, zda by Piráti změnili něco na formě svého odchodu z vlády, zejména pak výroky o podrazu ze strany vlády, které zazněly na tiskové konferenci, uvedl, že by nic neměnili: „My jsme reagovali na situaci adekvátně, platí vrať ránu, a pokud se někdo chová hulvátsky a agresivně, tak je na to potřeba odpovědět s maximální razancí. Vše, co jsme řekli, zatím si stojíme,“ zdůraznil Michálek.

Zítra se bude mimořádně jednat o platech politiků. Vláda nově stanovila růst na necelých sedm procent. Piráti to podpořit nechtějí. „Ten vládní návrh je protiústavní. Za nás by se toto nestalo, to vám garantuji. My bychom určitě nepředložili návrh zákona, který by byl tak zjevně protiústavní. To byla práce Michala Šalomouna a dával si na to pozor, že tyto zmetky neprodukoval,“ řekl k jednání o platech politiků.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Vaše platy a náhrady

Dobrý den, mám toho na srdci více. Jednak nechápu, proč by měli politici brát tak vysoké platy? Podle mě by byl adekvátní maximálně tak dvojnásobek průměrné mzdy, možná byste se pak i víc snažili, aby mzda lidí rostla. Taky nechápu, proč by se měl neustále zvyšovat? Proč ne třeba jednou za 5 let o n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 4 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Mobilizovaný“ syn Nerudové: Volili by Babiše, i kdyby někoho zabil. Za 500 Kč

21:05 „Mobilizovaný“ syn Nerudové: Volili by Babiše, i kdyby někoho zabil. Za 500 Kč

Smír Andreje Babiše se slovenským ministerstvem vnitra pod vedením Šutaje Eštoka ohledně StB šéfovi …