Kauza „fašista Okamura“. Bartošek vyveden z omylu

27.05.2024 16:52 | Zprávy

Poslanec za KDU-ČSL Jan Bartošek byl napomenut poslancem SPD Zdeňkem Kettnerem. Ten tvrdí, že soud v žádném případě neřekl, že SPD je fašistické hnutí; rozhodoval pouze o tom, zda tento výrok lze, za konkrétních a specifických okolností, beztrestně použít.

 Kauza „fašista Okamura“. Bartošek vyveden z omylu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, předseda SPD

„Poslankyně SPD Karla Maříková včera v Partii na CNN Prima News šířila lež, že já někoho označuji za fašistu. Že je SPD ‚parlamentní fašistické hnutí‘, řekl nezávislý český soud, ne já. SPD zjevně rozhodnutí nezávislé české justice odmítá respektovat. Rozsudek je veřejný,“ poznamenal na svém twitterovém profilu Jan Bartošek (KDU-ČSL) a sdílel následující pasáž z veřejného rozsudku:

Soud tak u výše uvedeného dospěl k závěru, že na činnost žalobkyně dopadá rozhodnutí Ústavního soudu IV. ÚS 1511/2013. Podle uvedeného rozhodnutí se však nemůže jednat o samoúčelné urážky. Soud tak podrobil použití výrazu „parlamentní fašistické hnutí“ kritickému zkoumání ve všech kontextech. Po zhodnocení kontextů (což je uvedeno výše) dospěl soud k závětu, že již samotné použití celého názvu článku „Přesvědčivých 100 % hlasů dostal při volbě nového předsedy parlamentního fašistického hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, dosavadní držitel této funkce a jediný kandidát Tomio Okamura.“ odkazuje právě na jeden ze znaků fašistické strany – silný vůdce (což z filozofického hlediska byl také J. V. Stalin, Sadám Husein nebo Fidel Castro, když o znacích fašismu u uvedených osob lze diskutovat). Samotný článek sám o sobě představuje kritický soud na adresu žalobkyně, když užití názvu „pouze“ zvýrazňuje část problematiky. Soud tak po zhodnocení všech okolností případu dospěl k závěru, že použití výrazu „parlamentní fašistické hnutí“ je v souladu s požadavkem proporcionality. 

Za jeho slova ho napomenul Zdeněk Kettner, poslanec za SPD. „Jan Bartošek z KDU-ČSL evidentně není schopen porozumět psanému textu. Soud neřekl, že SPD je fašistické hnutí, ale rozhodoval o tom, zda tento výrok lze, za konkrétních a specifických okolností, beztrestně použít. Kdyby soud uznal o SPD, že je fašistické hnutí, muselo by ho Ministerstvo vnitra zrušit. Pan Bartošek tedy opakovaně šíří lež, že je SPD soudem uznané fašistické hnutí. A kdo tady pak stále vykopává válečnou sekeru?!“ sdělil Kettner.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarovou natočili, jak „paří“ ve Varech. Lidé to nevydrželi

12:05 Pekarovou natočili, jak „paří“ ve Varech. Lidé to nevydrželi

To se slaví, když všichni platíme. Šéfka Poslanecké sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová A…