„Kdyby se to stalo Rusku nebo Číně, slyšíme o tom pořád.“ Americká vesmírná ostuda

13.08.2024 7:00 | Monitoring

Měli zůstat na misi ve vesmíru osm dní, pravděpodobně tam ovšem stráví i letošní Vánoce. Projekt NASA ve spolupráci se společností Boeing se rozsypal. Selhaly trysky, projektanti i NASA s Boeingem se hádají. Zatím po oběžné dráze planety Země létají dva bezradní kosmonauti, kteří se nemohou vrátit na planetu. Ve hře je, že záchranou akci zorganizuje miliardář Elon Musk. Lidé zatím poukazují, že kdyby se to stalo Rusům nebo Číňanům, nikdy bychom nepřestali poslouchat výsměch jejich směrem. „Kdyby to byl čínský nebo ruský neúspěch, nikdy by se o tom nepřestalo mluvit,“ zaznělo.

„Kdyby se to stalo Rusku nebo Číně, slyšíme o tom pořád.“ Americká vesmírná ostuda
Foto: CSO
Popisek: Satelit

„Dva američtí astronauti, kteří v červnu odletěli do vesmíru na osmidenní misi, mohou uvíznout na Mezinárodní vesmírné stanici až do příštího roku, pokud nebude možné opravit jejich Boeing Starliner, aby se mohli vrátit domů,“ uvedla NASA.

„Zkušební mise astronautů zahájená 5. června, která původně měla trvat asi osm dní na mezinárodní vesmírné stanici ISS, byla prodloužena kvůli problémům s pohonným systémem Starlineru,“ uvádí deník The Guardian.

Starliner je projekt společnosti Boeing dodávaný výhradně americké vesmírné agentuře NASA. Jedná se o třídu částečně znovupoužitelných kosmických lodí určených k přepravě posádky na a z Mezinárodní vesmírné stanice ISS a dalších destinací na nízké oběžné dráze Země. Starliner je schopný se připojit k ISS, ale podle plánů může být připojený ke stanici jen 63 dnů. Mluvčí Boeingu oznámil, že pokud to bude vůle NASA, může se Starliner vrátit na Zemi bez posádky.

Představitelé NASA uvedli, že astronauti Butch Wilmore a Suni Williamsová, kteří se stali první posádkou pilotující kapsli Starliner, by se mohli vrátit na Crew Dragon společnosti SpaceX v únoru 2025, pokud bude návrat Starlineru stále považován za nebezpečný. Pro společnost Boeing je takový postoj NASA těžkou ránou, protože se SpaceX Elona Muska soutěží o první místo v dobývání vesmíru. Přitom ještě 2. srpna inženýři Boeingu s přesvědčením tvrdili, že Starliner je schopný se vrátit i s posádkou.

„Start SpaceX Crew-9 byl původně naplánován na polovinu srpna. NASA nyní říká, že mise bude zahájena po 24. září,“ informoval Guardian.

Poslední informace z jednání mezi NASA a společností Boeing naznačují, že mezi vedením obou společností dochází v zákulisí ke konfliktům. NASA pochybuje, že by Starliner byl vůbec schopný posádku bezpečně dostat zpátky na Zemi. Z konfliktů se zdá, že NASA je se službami Boeingu nespokojená a odmítá svěřit bezpečnost kosmonautů do jejich rukou. Na tiskové konferenci to uvedli vysocí představitelé NASA. Příznačné je, že tiskové konference se nezúčastnil žádný představitel Boeingu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nemohu Američany ani cítit, ale v tomto případě se nechci pošklebovat,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 13.08.2024 8:53:25
protože kosmický výzkum je liga, kde by se lidé měli spojit už kvůli složitosti, se kterou se takový výzkum potýká. Přeji oběma, aby se dostali v pořádku dolů. Souhlasím ovšem s tím, co je v článku uvedeno: pokud by se podobná potíž stala Rusku nebo Číně, tak západní primitivové z toho budou mít druhé vánoce.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Rozdíl mezi konspirací a pravdou bývá někdy rok, jindy měsíc

20:00 Ivan Hoffman: Rozdíl mezi konspirací a pravdou bývá někdy rok, jindy měsíc

POHLED IVANA HOFFMANA Je to 23 let od útoků z 11. září, které zasáhly samotné srdce Ameriky. Co víme…