„Když vám pláče na ramenou osmdesátiletá paní, nemyslíte na volby.“ Primátor Opavy ukázal, jak jsou lidé naštvaní

20.09.2024 16:25 | Monitoring

Primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO) kritizuje rozhodnutí vlády o konání krajských voleb i v místech zasažených ničivou povodní. „Ve chvíli, kdy vám pláče na ramenou osmdesátiletá paní, že nemá kde bydlet a povodně zažila už podruhé, přemýšlíte nad něčím úplně jiným než nad volbami,“ prohlásil Navrátil, že lidé ve městě nechtějí o žádných volbách ani slyšet. „Nechtějte ani vykládat, co jsem slyšel od lidí, když jsem zmínil volby a řekl jsem jim, že nakonec proběhnou.“

„Když vám pláče na ramenou osmdesátiletá paní, nemyslíte na volby.“ Primátor Opavy ukázal, jak jsou lidé naštvaní
Foto: Repro: X
Popisek: Krnov, povodně 2024

Vláda Petra Fialy v týdnu rozhodla, že volby odloženy nebudou, a to ani v místech, kde řádila povodeň. Jen pár dní po opadnutí vody, kdy místní odklízejí trosky po živelné katastrofě, tak musejí zasednout volební komise, aby lidé mohli volit. Mnoho míst se potýká s tím, že nemají volební lístky kandidujících subjektů, mnohdy nemají ani prostor, kde by mohly volby proběhnout a jen těžko seženou lidi do volebních komisí.

Vláda v té souvislosti slíbila, že pomůže s organizací voleb ve všech místech zasažených velkou vodou. Ani to ale starostu Opavy Tomáše Navrátila neuklidnilo, protože náladu na volby ve městě nikdo nemá, a tak napsal ve čtvrtek vládě dopis s žádostí o odložení voleb.

„Když jsme rozváželi humanitární pomoc, aby si lidé mohli uklidit svá obydlí od bahna a vrátit se domů, vysvětloval jsem jim, že můj návrh neprošel. Ve chvíli, kdy vám pláče na ramenou osmdesátiletá paní, že nemá kde bydlet a povodně zažila už podruhé, přemýšlíte nad něčím úplně jiným, než nad volbami,“ vysvětloval Navrátil na CNN Prima News.

„Nechtějte ani vykládat, co jsem slyšel od lidí, když jsem zmínil volby a řekl jsem jim, že nakonec proběhnou,“ pokračoval s tím, že ale respektuje rozhodnutí vlády. Ta v rámci příslibu pomoci s konáním voleb oslovila i místní hasiče. To je ale podle Navrátila absurdní.

„Ozval se mi generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček s tím, že dostal za úkol, aby nám hasiči pomohli s jejich organizací. Považuji za neuvěřitelné, že někdo dokáže využít hasičské sbory k tomu, aby nám chystaly volby,“ nechápe Navrátil.

Kvůli volbám navíc musí uvolnit i členy krizového štábu. „Je potřeba mít hasiče v ulicích, potřebujeme chránit majetek lidí a v případě nouze i jejich životy. V některých částech města přitom opadla voda pod druhý povodňový stupeň až ve čtvrtek,“ připomněl starosta Opavy.

Nové volební lístky a urny prý městu přislíbil přímo ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „Děláme na tom, ale mrzí mě, že jsem musel kvůli tomu odvolat skvělé specialisty, kteří se mnou působí v krizovém štábu,“ dodal Navrátil.

Poslanec ODS Jan Skopeček poté Navrátila znovu ujistil, že volby proběhnou korektně a vláda všem zasaženým oblastem pomůže. „Vláda bude dělat dost pro to, aby ve volebních okrscích, které jsou nějak poškozeny v návaznosti na povodně, proběhlo hlasování v pořádku,“ zopakoval vládní rétoriku a dodal, že odložit volby by nebyl správný krok ani proto, že problémy má jen jedno procento všech hlasovacích míst v republice.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 14 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Trochu pochopení, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 20.09.2024 17:52:43
by vláda mohla mít. Stačilo posunout volby v postižených oblastech o týden. Ať mi někdo neříká, že to nejde. V mimořádných situacích, jako je tahle, by to toleroval i Ústavní soud. Všichni rádobyprávníci by měli pochopit, že zákony jsou zde pro lidi, ne naopak.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…