„Migrační pozadí“ má každý třetí západní Němec

14.08.2024 8:10 | Monitoring

Ve východním Německu má migrační původ každý devátý člověk, zatímco v západním Německu každý třetí. Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová zahájila svou bezpečnostní cestu po Německu, během které navštíví sedm spolkových zemí a setká se s bezpečnostními složkami. Během cesty se zaměřuje na boj proti islamistickému terorismu, omezení nelegální migrace a posílení ochrany před extremismem. V pondělí ministryně varovala před vysokým rizikem další radikalizace násilných islamistů.

„Migrační pozadí“ má každý třetí západní Němec
Foto: Repro Youtube
Popisek: Nancy Faeserová, německá spolková ministryně vnitra

Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová tento týden zahájila svou bezpečnostní cestu po sedmi spolkových zemích návštěvou Spolkového úřadu pro ochranu ústavy v Kolíně nad Rýnem, informuje ministerstvo vnitra. Během dvoutýdenního turné navštíví Severní Porýní-Vestfálsko, Sasko, Berlín, Meklenbursko-Přední Pomořansko, Porýní-Falc a Hesensko, kde se setká s policisty, záchranáři, bezpečnostními experty a dobrovolníky. Cestu Faeserová zakončí v Dolním Sasku 23. srpna.

Hlavními tématy cesty jsou aktuální výzvy vnitřní bezpečnosti Německa, a to jak v kontextu vnitřních, tak i vnějších hrozeb. Faeserová se zaměří na posílení bezpečnostních orgánů, zajištění ochrany před kriminalitou, extremismem, kybernetickými útoky a podporu stálých i dobrovolných záchranných služeb.

Během pondělní návštěvy Spolkového úřadu pro ochranu ústavy Faeserová vyzvedla význam boje proti islamistickému terorismu, omezení nelegální migrace, ochrany kritické infrastruktury, kybernetické bezpečnosti a boje proti organizovanému zločinu. „Riziko další radikalizace násilných islamistů je bohužel vysoké,“ řekla Faeserová.

Německá ministryně vnitra se nedávno po četných útocích nožem vyslovila pro zpřísnění zákonů o zbraních tak, aby bylo napříště možné nosit na veřejnosti pouze nože s délkou čepele do šesti centimetrů. Současný limit je dvanáct centimetrů. Ministryně je též pro „všeobecný zákaz manipulace“ s nebezpečnými vystřelovacími noži.

Při jednom takovém útoku nožem koncem května v Mannheimnu zemřel policista. Terčem útoku byl známý kritik islámu Michael Stürzenberger.

Ozývají se též hlasy tvrdící, že zákaz nožů Faeserové je omezováním svobody v důsledku masové migrace. „Je to, jako kdybychom zakázali SUV a povolili jen malá auta kvůli nadměrnému požívání alkoholu v silničním provozu,“ říká bavorský vicepremiér Huber Aiwanger.

Z policejních statistik vyplývá, že v roce 2023 bylo v Německu zaznamenáno přibližně 8 950 útoků nožem v oblasti nebezpečného a těžkého ublížení na zdraví a přibližně 4 890 v oblasti loupeží. To představuje v obou případech nárůst oproti předchozímu roku.

Dle novináře Ulricha Reitze, on-line korespondenta magazínu Focus, však zůstává otázkou, zda se ve velkých německých městech díky o šest centimetrů menším nožům doopravdy zvýší bezpečnost. „Problém není v noži, ale v osobě, která ho nelegálně používá. Lidé, kteří to dělají, jsou obvykle mladí – a polovina z nich jsou cizinci,“ tvrdí novinář a nastavil otázku, zda by cestou k zastavení „islámského násilí, rostoucí dezintegraci“ cestou vpřed nebylo spíše zastavení muslimské imigrace.

Hlavními tématy cesty ministryně vnitra jsou aktuální výzvy vnitřní bezpečnosti Německa, a to jak v kontextu vnitřních, tak i vnějších hrozeb. Faeserová se zaměří na posílení bezpečnostních orgánů, zajištění ochrany před kriminalitou, extremismem, kybernetickými útoky a podporu stálých i dobrovolných záchranných služeb.

Z dat Spolkového ústředí pro politické vzdělávání, které je institucí Spolkového ministerstva vnitra, vyplývá, že z 83,9 milionů obyvatel Německa má 24,9 milionů migrační kořeny. To je 29,7 % lidí žijících v Německu. Téměř dvě třetiny lidí s migračním původem – 16,1 milionu, tj. 64,5 % – byly v roce 2023 samy migranty.

V západním Německu měl v roce 2023 migrační původ každý třetí člověk, zatímco ve východním Německu se to týkalo každého devátého člověka (32,9 a 11,4 procenta).

Téměř třetina z 24,9 milionu osob s migračním pozadím v roce 2023 pochází z jednoho z 26 členských států Evropské unie a dalších 31,3 % z jiné evropské země. Nejvíce z 24,9 milionu osob s migračním pozadím v roce 2023 pocházelo z Turecka.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

22:30 Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

Superdebatu před nadcházejícími senátními a krajskými volbami přinesla Česká televize, a to živě z B…