„Miluji Ameriku a proto o mně říkají, že jsem agent.“ Kolář, Korčok a budoucnost střední Evropy

01.09.2024 11:15 | Reportáž

Nedělní program na konferenci GLOBSEC zahájil v devět hodin „středoevropský“ panel, diskutující o roli tohoto regionu v dnešní měnící se Evropě. Jacques Chirac před lety „přivítal“ středoevropské státy v Evropě poznámkou, že „propásly dobrou příležitost mlčet“. Účastníci panelu se shodli, že tento region mlčet nebude a nemá.

„Miluji Ameriku a proto o mně říkají, že jsem agent.“ Kolář, Korčok a budoucnost střední Evropy
Foto: Jakub Vosáhlo
Popisek: Petr Kolář a Ivan Korčok v debatě o roli střední Evropy

Jedním z diskutujících pod moderací pražského dopisovatele BBC Roba Camerona byl i předseda přípravného výboru letošní konference Petr Kolář.

Vedle něj seděl Ivan Korčok, letošní slovenský prezidentský kandidát, polská prezidentka Centra pro mezinárodní vztahy Margolzata Bonikowská a Valbona Zenelli z organizace Atlantic Council.

„Střední Evropa jsme my. Jsou to vlastně dva regiony, jeden postkomunistický, a pak Německo s Rakouskem, Švýcarsko, možná Itálie. Byl tu projekt Visegrádské spolupráce, kterým jsme se chtěli identifikovat jako Středoevropané, svou historií, svou společnou zkušeností a ambicí vstoupit do NATO,“ vysvětloval někdejší český diplomat.

Pak dal k dobru historku kuriózně shrnující tento region, když jej v raných devadesátých letech v USA představovali jako zástupce „Jugoslovakie“

Vzpomínal, jak Slovensko se za Mečiara v přístupu do západních institucí zdrželo, ale pak se dokázalo vzpamatovat tak, že v minulých letech Kolář sousedům velmi záviděl jejich prezidentku, stojící na „správné straně historie“.

„A teď máme skvělého prezidenta my,“ dodal s úsměvem.

Ivan Korčok poděkoval svému „kolegovi a příteli“. „My dneska máme problém s naším premiérem, a naši čeští přátelé ten problém budou možná mít příští rok,“ začal.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Problémem Koláře snad je,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseriva , 01.09.2024 11:24:13
že dává zájmům Ameriky přednost před zájmy Česka. A tím nás poškozuje. Takové jsme měli i dříve - měli rádi SSSR a dohlíželi tady na ruské zájmy.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …