„Musíme tyto hrozby brát vážně.“ Z USA se vyjádřili k Putinovi

23.09.2022 9:28

Mluvčí Rady národní bezpečnosti USA John Kirby oznámil, že Američané sice berou ruské vyhrožování, že Ruská federace použije ve válce na Ukrajině jaderné zbraně, vážně, ale to podle něj nic nemění na tom, že ruská armáda bude muset nakonec opustit celé území Ukrajiny. Rusové se však k ničemu podobnému zatím nechystají. Místo toho spouští 4 speciální referenda na Ukrajině. V každém prý zazní trochu jiná otázka.

„Musíme tyto hrozby brát vážně.“ Z USA se vyjádřili k Putinovi
Foto: Repro TASS
Popisek: Prezident Ruské federace, Vladimir Putin

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí
Ruský prezident 24. února 2022 zahájil invazi na Ukrajinu. A už v tento den pohrozil, že pokud někdo bude bránit naplnění ruských záměrů, musí počítat s tím, že Ruská federace využije všech prostředků, které má k dispozici.Tedy i jaderné zbraně.  Krátce po zahájení invaze také vydal rozkaz, aby byly jaderné zbraně uvedeny do pohotovosti.

Když o více než 200 dní po zahájení invaze vyhlásil částečnou mobilizaci, užitím jaderných zbraní pohrozil zcela otevřeně. A podle informací BBC bere americká administrativa prezidenta Joea Bidena  toto vyhrožování vážně.

Putin oznámil, že Rusko bude bránit svá území všemi dostupnými prostředky v době, kdy se chystají pseudoreferenda o připojení Ruskem okupovaných ukrajinských oblastí k Ruské federaci.

„Je to nebezpečný precedens, když Putin používá tento druh rétoriky v kontextu války, kterou uvnitř Ukrajiny zjevně prohrává,“ řekl BBC mluvčí Rady národní bezpečnosti John Kirby, podle něhož Putin vytáhl z rukávu trik, kterým se politicky snaží získat to, co se mu nedaří získat vojensky. „Ale to nebude fungovat. Nikdo to neuzná. A to, co se musí stát, je, že Putin musí opustit Ukrajinu. Musí zastavit tuto válku,“ nechal se slyšet Kirby.

To však podle něj nic nemění na tom, že Západ bere ruské jaderné vyhrožování vážně.

„Musíme tyto hrozby brát vážně a děláme to... Sledujeme, jak nejlépe umíme, jeho jaderné schopnosti, mohu vám říci, že nevidíme žádné náznaky toho, že bychom v tuto chvíli museli měnit náš strategický odstrašující postoj,“ pokračoval Kirby.

CNN upozorňuje, že referenda o připojení k Rusku budou ve čtyřech ukrajinských regionech probíhat od tohoto pátku do úterý příštího týdne. Otázky na volebních lístcích se mají mírně lišit v závislosti na regionu.

„V Doněcké lidové republice bude otázka předložena pouze v ruštině: Jste pro připojení DLR k Ruské federaci na právech subjektu Ruské federace? Stejnou formulaci používá i samozvaná Luhanská lidová republika. V Chersonu bude otázka znít: Jste pro odtržení Chersonské oblasti od státu Ukrajina, vytvoření nezávislého státu Chersonská oblast a její připojení k Ruské federaci na právech subjektu Ruské federace? A v okupovaných částech Záporoží je otázka v ruštině i ukrajinštině a zní: Hlasujete PRO odtržení Záporožské oblasti od Ukrajiny, vytvoření Záporožské oblasti jako nezávislého státu a její připojení k Ruské federaci jako subjektu Ruské federace? Otázka je položena v ukrajinském jazyce,“ uvedla CNN.

Rusové se snaží ve všech čtyřech regionech motivovat k tomu, aby tam lidé hlasovali tak, jak Kreml potřebuje. Ruská státní tisková agentura RIA Novosti ukázala plakát rozdávaný v Luhansku, na kterém bylo napsáno: Rusko je budoucnost.

„Spojuje nás tisíciletá historie,“ píše se na něm. „Po staletí jsme byli součástí jedné velké země. Rozpad státu byl obrovskou politickou katastrofou. ... Je čas obnovit historickou spravedlnost.“

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) konání referend odsoudila jako nepřijatelný ruský krok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…