„Na válku se chystali, na povodně ne“. Právník nejen o posunutí voleb

16.09.2024 17:35 | Monitoring

Vzhledem k současné povodňové situaci se objevují úvahy o možném odložení krajských a senátních voleb, které jsou plánovány na tento pátek a sobotu. Ústavní právník Aleš Gerloch a docent Zdeněk Koudelka se shodují na tom, že odložení voleb je právně velmi složité. Gerloch upozorňuje, že vláda by potřebovala vyhlásit nouzový stav a přijmout nový zákon, což je v současné situaci téměř nemožné kvůli časovým a legislativním omezením. Koudelka dodává, že stav nebezpečí vyhlášený hejtmany nestačí a kritizuje vládu za nedostatečnou přípravu na povodně.

„Na válku se chystali, na povodně ne“. Právník nejen o posunutí voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Aleš Gerloch

Opavský primátor Tomáš Navrátil, jenž je členem ANO, požádal o odklad voleb a hodlá zaslat výzvu vládě a dalším starostům a primátorům. Navrátil poukázal na složitosti spojené s přípravou voleb v zaplavených oblastech, včetně možného uzavření volebních místností a problémů s doručováním volebních lístků.

„Připravit volby v tomto stavu bude velmi náročné. Některé volební místnosti nebudeme moci vůbec otevřít. Pravděpodobně ani nedokážeme zajistit roznesení volebních lístků,“ uvedl Navrátil pro web iDNES.cz. Členové volebních komisí mohou mít rovněž problémy kvůli povodním, protože se musí zabývat úklidem a opravami svých domovů.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) vyjádřil skeptický postoj k odložení voleb a věří, že volby lze uspořádat i v oblastech, kde ještě nepovadla voda. Výborný dodal, že v oblastech, kde nebude možné hlasovat v běžných volebních místnostech, budou volby organizovat hasiči.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) uvedl, že odložení voleb by vyžadovalo změnu legislativy, na což není mnoho času. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), jenž navštívil zasažené oblasti, zmínil, že vznikla pracovní skupina, která zkoumá technické a organizační aspekty zajištění voleb.

Pro odklad voleb se na platformě X vyslovil bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. „Nějak si neumím představit, jak radnice, přetížené likvidací následků povodně, organizují volby a jak lidé z vytopených oblastí jdou k volbám. Dva týdny to počká,“ napsal na X.

Podle ústavního právníka Aleše Gerlocha je rozhodnutí vlády neodkládat volby logické, zejména kvůli složitosti procesu, který by byl potřeba k odložení voleb. Gerloch vysvětlil, že vláda sama nemůže volby odložit. „Je pro to potřeba přijmout zákon, musí být vyhlášen nouzový stav. V takovém případě lze volby odložit až o šest měsíců,“ uvedl právník. V současné situaci ale neexistují podmínky pro vyhlášení nouzového stavu, protože povodně nejsou celorepublikovým problémem a situace se liší mezi jednotlivými kraji.

Kromě toho, proces přijetí zákona včetně jeho schválení Senátem a podpisu prezidenta by vyžadoval více času, než je k dispozici, protože volby začínají již tento pátek. „V případě přijetí zákona i v takovém případě platí celý legislativní proces, včetně schválení Senátem a podpisu prezidenta,“ dodal Gerloch.

Rozdělení voleb na dvě části — jednu pro nezasažené oblasti a druhou pro zaplavené oblasti — by pak dle jeho názoru narazilo na zásady rovnosti a tajnosti voleb, což by mohlo komplikovat jejich organizaci. „Výsledky by se musely utajit, což může být problematické,“ řekl Gerloch.

Na druhou stranu obce a města mají možnost upravit podmínky voleb i bez nových zákonů. Mohou například sloučit volební okrsky a zřídit společné volební místnosti, pokud to situace dovolí. To však závisí na organizaci a dostupnosti volebních materiálů. „Počet okrsků není vázán zákonem. Záleželo by ale hlavně na organizaci, například na dostatku volebních lístků a dalších věcí a na tom, jak by to volební komise zvládaly,“ dodal právník.

Že by vláda musela před přesunutím voleb nejprve vyhlásit nouzový stav, to potvrdil i ústavní právník docent Zdeněk Koudelka. „Vláda by musela vyhlásit nouzový stav, stav nebezpečí vyhlášený hejtmany nestačí, a zároveň by musel Parlament do čtvrtka přijmout zákon o odkladu voleb,“ uvedl ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz, přestože odložení voleb v některých okresech považuje za rozumné.

„Bohužel Fialova vláda se připravuje na válku s Ruskem, ale ne na povodně. Takže odložení krajských voleb je právně téměř nemožné, premiér Fiala déšť nečekal,“ shrnul situaci právník Koudelka.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMartin L , 17.09.2024 7:42:16
Pětikolka využila situace s povodněmi a proto tlačí na to aby volby proběhly v daném termínu. Věří, že když nebudou volit města a vesnice z Moravy tak mají větší šanci zůstat u koryt. Pětikolce přeji rychlý pád a ještě rychlejší odchod.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …