Neformální summit EU dnes v Praze čeká diskuse o Ukrajině i energetice

07.10.2022 6:30

Evropská reakce na trvající ruskou agresi vůči Ukrajině, složitá situace kolem energií a jejich vysokých cen i související stav hospodářství EU – to budou témata dnešního neformálního summitu šéfů států a vlád evropské sedmadvacítky v Praze.

 Neformální summit EU dnes v Praze čeká diskuse o Ukrajině i energetice
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Prezidenti a premiéři se scházejí den poté, co podobná témata v obecnější rovině probíral na Pražském hradě výrazně širší a nový formát Evropského politického společenství (EPC), kde diskutovali nejen zástupci zemí EU, ale také dalších 17 států.

Vedoucí představitelé EU budou dnes hovořit o unijní reakci na ruskou agresi vůči Ukrajině a o pokračujícím konfliktu včetně částečné ruské mobilizace či o nedávné ruské protiprávní anexi čtyř ukrajinských oblastí. Evropská unie anexi odmítla a odsoudila, stejně jako další západní země. Státníci budou také hovořit o další hospodářské, vojenské, politické či finanční podpoře Ukrajině.

Lídři zemí EU mají na programu také diskusi o zajištění cenově dostupné energie pro domácnosti a podniky. Zhodnotí též již přijatá energetická opatření, jejichž cílem je snížení poptávky po elektřině a zdanění mimořádných zisků elektráren a dodavatelů fosilních paliv.

Státníci proberou také hospodářské výzvy vyplývající z války na Ukrajině. Pozornost zaměří na řešení vysokých cen energií, podporu růstu a zaměstnanosti a ochranu zranitelných spotřebitelů.

Ve čtvrtek se v Praze uskutečnilo premiérové zasedání EPC, kterého se kromě lídrů ze států EU zúčastnili zástupci dalších 17 evropských zemí. Premiér Petr Fiala (ODS) akci zhodnotil jako užitečný prostor pro diskusi v kritický okamžik, kdy je kvůli ruské agresi na Ukrajině ohrožena stabilita a bezpečnost Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Slovenská tragédie“. Překlad mediálního našlapování kolem atentátu

11:56 „Slovenská tragédie“. Překlad mediálního našlapování kolem atentátu

Na roli médií se v souvislosti s atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica zaměřil Ladislav Jak…