„Nehodnotit, necenzurovat!“ Kotrba ztrhal požadavky slovenských televizních „revolucionářů“

05.04.2024 16:41 | Monitoring

Mediální analytik Štěpán Kotrba se na svém facebookovém profilu zaměřil na skutečnost, o níž píše Omediach.com. V RTVS vznikl Koordinační výbor za veřejnoprávnost a nezávislost, píše server. Kotrba ve svém příspěvku rozebral požadavky, dle jeho slov začínajících slovenských revolucionářů, podrobněji.

„Nehodnotit, necenzurovat!“ Kotrba ztrhal požadavky slovenských televizních „revolucionářů“
Foto: Archiv Š. Kotrby
Popisek: Štěpán Kotrba, politický a mediální analytik

„Jakmile někde vznikne ,Koordinačný výbor za verejnoprávnosť a nezávislosť', tak je jasné, že doteď tam byl klondajk, chaos, prodejnost a jednostranná politická zaujatost... Pamatujete si spacákový převrat v České televizi v zimě 2000-2001? Rozeberme si požadavky začínajících slovenských revolucionářů podrobněji," napsal analytik Štěpán Kotrba.

„Ad1. ...,Akýkoľvek pokus o politicky motivované zasahovanie do obsahu vysielania RTVS musí byť rázne odmietnutý'. Obsah vysílání média veřejné služby určuje zákon. Ten je vždy v jakékoliv společnosti motivovaný politicky - vůlí většiny hlasů poslanců politických stran ve Sněmovně. Zvykněte si na to. Sorosovská nadvláda ,občanské společnosti' ještě nikde nenastala, stejně jako komunismus. Všechna evropská média veřejné služby mají v požadavcích svého zákona na vysílání objektivitu zpravodajství a vyváženost publicistiky. Ano, pane generální řediteli Machaji, i já jako malý Žid chci sobě libý hlas slyšet z obrazovky, když si vás a vaše redaktory platím. Nejen Hitler může vysílat. Ve slovenské verzi to může znít jako jedenácté přikázání: ,Nejen Korčoka velebiti a na Fica plivati budeš'. A ne že mi přední komentátor STV řekne, že on na vyváženost sere a v jeho politickém diskusním pořadu žádnej fašoun nebude - i když ten ,fašoun' je úřadující hejtman / župan. Tak takhle ne, pane generální. Toto vyváženost není. To je havranismus," zmínil Kotrba k bodu 1.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 38278 lidí
„Ad2. ,Vyvážené informovanie verejnosti sa však nesmie zamieňať za šírenie lží a dezinformácií'. Zpravodajství není aktivismus a žádný redaktor nemá mandát posuzovat pravdivost politických vyhlášení. Televize nemá právo hodnotit ani hlasy, vyzývající k vystoupení z NATO nebo EU. Rozhodování o tom přísluší politikům - osobám s mandátem voličů. Informovat nezaujatě a neutrálně o nich ANO, odmítat je paušálně a cenzurovat je NE. Jo, a i Putin má právo, aby byl slyšet jeho hlas, zvláště pokud Slovensko je členem nepřátelského paktu," pokračoval Kotrba v rozboru.

„Ad 3. ,RTVS potrebuje stabilný a transparentný model svojho financovania, ktorý neposkytuje priestor pre politickú manipuláciu a nátlak zo strany politikov' ... Ano. Bohužel už patnáct let je STV/RTVS podfinancovaná a slovenskými politiky finančně vydíraná. Ano, médium veřejné služby potřebuje stabilní a dostatečné financování bez politického vydírání. Současně potřebuje masivní veřejnou kontrolu, jak s penězi zachází. NKÚ je dobrý kontrolor nemožnosti rozkrádat veřejné prostředky, v případě státních peněz to může být i ministrem jmenovaný kontrolní orgán. Zvykejte si na to, že se lidé mají právo ptát, kolik a za co. Jsou to jejich peníze. Vy sloužíte, oni platí," dodal Kotrba.

„Ad4. ,Rovnako transparentná musí byť aj voľba generálneho riaditeľa RTVS'. Slovensko je malé a kdokoliv kvalifikovaný a kompetentní k řízení takto exponované instituce má už za sebou nějakou politickou minulost. Každý z kandidátů, které jsem za posledních dvacet let znal, patřil k nějaké partě (nechci říci rovnou mafii). Na každého měli politici telefon. V tak zpolarizované a nestabilní politice, jaká na Slovensku je, je vydírání generálního ředitele SISkou, NAKou nebo jinými hajzly v pozadí legitimní součástí zákulisní politické války bez pravidel. Vezměte na vědomí, že křeslo generálního ředitele STV/RTVS/... bude vždy kořistí vítěze. A záleží pouze na něm, jak v tom bude umět chodit. Jen jedenkrát nebyl ředitel STV kořistí vítěze, protože nebyl součástí žádné mafie a byl to slušnej chlap (byl jsem tehdy u toho). Jmenoval se Hreha a byl Čech. S Radou STV, plnou zamindrákovaných hajzlů, vydržel rok," zakončil Kotrba.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…