„Ona chce válku. Ke komunistům by ji nevzali.“ Vojtěch Filip pomluvil Kamalu Harrisovou. Ale pak došlo na Fialu

25.08.2024 20:35 | Monitoring

Kamala Harrisová není dobrou soudružkou, řekl o kandidátce na prezidentku Spojených států v pořadu 007 Sedm dní s Janou Bobošíkovou bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip. S novinářkou Bobošíkovou diskutoval dále o zatčení zakladatele Telegramu Pavla Durova, zpoplatnění vysokoškolského vzdělávání v Česku i vzrůstajících cenách potravin.

„Ona chce válku. Ke komunistům by ji nevzali.“ Vojtěch Filip pomluvil Kamalu Harrisovou. Ale pak došlo na Fialu
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vojtěch Filip - sjezd KSČM Liberec 2012

Prvním tématem nebo spíše prvním probíraným dnem z uplynulého týdne v pořadu 007 Sedm dní s Janou Bobošíkovou se stalo nedělní úmrtí jednoho z nejznámějších francouzských herců, Alaina Delona. Delon byl už během svého života kritizován za některé své výroky, jež byly v očích mnoha považovány za rasistické, misygonní a homofobní. Bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip (STAČILO!) však o Delonovi uvedl, že to nebyl člověk konzervativních názorů. „On měl názory člověka, který měl za sebou poměrně složitý život… jeho opravdovost musí těm, co se přetvařují, strašně vadit,“ řekl Vojtěch o francouzském herci.

Dalším tématem pořadu se stala čerstvá novinka, a to zatčení zakladatele Telegramu Pavla Durova ve Francii. Francouzské úřady na Durova vydaly zatykač pro podezření z podílu na obchodu s drogami, podvodech, zneužívání nezletilých a dalších závažných trestných činech, protože Telegram coby šifrovaná platforma nedostatečně spolupracuje s úřady.

Bobošíková vyzdvihla, že Durova se téměř ihned po jeho zatčení zastal miliardář a podnikatel Elon Musk i americký novinář Tucker Carlson. Bobošíková také nadnesla otázku, co zatčení Durova vypovídá o hodnotách Evropské unie. „My neustále slyšíme o hodnotách Evropské unie. Namísto toho, aby dělali politiku takovou, aby lidi odrazovali od dětské pornografie a pašování drog, tak chtějí umlčet zakladatele sítě, kde se o těchto věcech píše,“ prohlásila novinářka a předala slovo Vojtěchu Filipovi.

Podle jeho názoru Evropská unie své hodnoty popírá a kriticky se kvůli tomu, jak ke svobodě slova přistupují, vyjadřuje i k některým z předních českých politiků. „Jednou z hodnot je svoboda slova pro Evropskou unii – všichni nám to tady říkají, zejména pak ministr vnitra Vít Rakušan nebo pan premiér a ostatní se tím ohánějí. Ale jak mohou, tak svobodu slova odříznou. Nejsou schopni respektovat jiný názor. Nejsou schopni ho vyslechnout,“ kritizoval Filip předsedu STAN Víta Rakušana i předsedu ODS a premiéra Petra Fialu, a celkově tak kritizuje dvojí standardy a nedostatek skutečné otevřenosti vůči odlišným názorům, které jsou v rozporu s proklamovanými hodnotami Evropské unie.

V konkrétním případě zmiňuje Telegram a Elona Muska jako příklady toho, jak se někteří lidé cítí ohroženi názory a platformami, které se neslučují s jejich vlastními názory. „Vadí jim, že jim někdo nastavuje zrcadlo, takže samozřejmě Telegram pro ně musel být nepřítel. Elon Musk je pro ně nepřítel, protože pro ně nepřikyvuje,“ uvedl Filip a dodal, že než aby si četl projevy ministra Rakušana či důstojníka Armády ČR Otakara Foltýna, raději by si přečetl něco na Telegramu.

Následně se Bobošíková vrátila ke konceptu pořadu a zrekapitulovala hlavní událost z pondělí 19. srpna. Touto událostí podle ní byla formální nominace Kamaly Harrisové do listopadových prezidentských voleb ve Spojených státech amerických. Podle Vojtěcha Filipa je však Harrisová pouze marketingovým produktem.

„Ona říká jen to, co se po ní chce. To je evidentní,“ řekl o současné viceprezidentce USA Filip. „Já myslím, že ten její projev není její… Ona autentická není. Je opravdu řízená jako dřevěná loutka,“ uvedl Filip na adresu Harrisové.

Bobošíková následně připomněla, že bývalý prezident USA a kandidát Republikánské strany Donald Trump o Harrisové mluví coby o soudružce. Vojtěcha Filipa se proto coby soudruha zeptala, zda je Harrisová dobrou soudružkou.

„Kdyby byla dobrá soudružka, tak by pravděpodobně nebyla v Demokratické straně, ale Komunistické straně Spojených států amerických,“ řekl Filip. Do komunistické strany by ji podle jeho názoru však ani nevzali, protože politikou komunistické strany nemůže být válka. „Ona chce válku. Ale jak může chtít marxista válku? Tohle je podle mého soudu zcela protimluv. Vím, že se na to v Americe dívají trochu jinak, ale myslím, že do KS USA by ji opravdu nepřijali.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tichá smrt Ukrajiny. Pokud USA zásadně nezmění svůj přístup, zní varování

7:35 Tichá smrt Ukrajiny. Pokud USA zásadně nezmění svůj přístup, zní varování

Pokud si někdo myslí, že ruský vládce Vladimir Putin ukončí agresi proti Ukrajině, pokud se mu dosta…