„Oni se tam nalévají. V devět ráno.“ Lidovci se sjeli, už je oheň na střeše

18.10.2024 10:51 | Monitoring

Dnes, v pátek 18. října 2024, začal sjezd vládní strany KDU-ČSL. Volit se bude nový předseda strany, ale i její budoucnost. Na post kandidují lidé jak z konzervativního křídla lidovců, tak i z progresivního. Dlouho před zahájením sjezdu před hotelem NH Collection Olomouc Congress postával uvítací výbor. V krojích. A s pořádnou náloží alkoholu k tomu. „Sjezd začíná v 10 hodin, kdy alkohol obvykle nepijí ani ti, kteří se bez alkoholu neobejdou,“ zaznělo k tvrdé kořalce, která se před sjezdem rozlévala a pila.

„Oni se tam nalévají. V devět ráno.“ Lidovci se sjeli, už je oheň na střeše
Foto: Repro X
Popisek: Uvítání v krojích a s alkoholem před sjezdem KDU-ČSL

A panáky s kořalkou vyvolaly nejeden mediální pohlavek pro lidovce.

„Delegáty sjezdu KDU-ČSL čeká u vchodu do hotelu v Olomouci přivítání v krojích a k tomu štamprle s tvrdým alkoholem, i když sjezd začíná v 10 hodin, kdy alkohol obvykle nepijí ani ti, kteří se bez alkoholu neobejdou,“ napsal na síti X novinář iDnes Josef Kopecký.

Ke kritice se přidal i redaktor Seznam Zpráv Martin Čaban. „Správný konzervativec v devět ráno zalomí malýho panáčka a zakousne syrečkem,“ napsal.

„Nikomu to nevadí, až na ten alkohol... strana, která celému národu káže, co smí a nesmí konzumovat, se nalejvá chlastem a ještě je na to hrdá,“ napsal euroaktivista Tomasz Peszyński, který hostoricky lidovcům nemůže přijít na jméno.

Přišla i poznámka, že tvrdý alkohol takhle po ránu pijí jen alkoholici. „OK, chlast s kroji je debilní, ale to k lihovcům tak nějak patří. Ale jako občasný alkoholik říkám: tvrdej před devátou RÁNO?!“ podivil se na síti X Ondra Nekola.

„Ten alkohol mi teda hodně vadí. Alkohol je u nás velký problém a tady se nalévá už ráno. To už si opravdu neumíme představit akci bez alkoholu?“ rozhořčila se zdravotní sestra Alena.

Zahajují s kořalkou lidovci každé své jednání? zazněla otázka. „Pokud takovým tácem zahajují všechny svoje schůze, tak to lecos vysvětluje,“ poznamenal Lukáš Kos.

Adam Piechowicz poukázal na to, že alkohol je jen tolerovaná droga. „Jak nejlépe začít sjezd lidovců, než pokryteckým užíváním těch ‚správných‘ drog,“ poznamenal.

„To je jak někde v Rusku,“ dočkali se lidovci na síti X rétorické facky.

O slovo se přihlásil další odpůrce ranního popíjení kořalky. „Stačí tahle fotka a je mi z nich špatně. Odporní propagátoři chlastu.“ Ozvalo se na konto lidoveckého Oktoberfestu před sjezdem.

Kdo se na sjezdu bude ucházet o předsednické křeslo? O svá práva být zvolen v demokratické volbě uvnitř strany se přihlásil dlouhodobý kritik koalice SPOLU a zástupce konzervativní větve lidovců Jiří Čunek. Proti němu se postavili stávající předseda Marian Jurečka. Dalším zájemcem o vedení lidovců projevil Pavel Bělobrádek. O zvolení do čela pak usiluje i stávající ministr zemědělství Marek Výborný. Do čela se také chce dostat bývalá europoslankyně Michaela Šojdrová. Dalším na volebním lístku lidovců zarezonuje pražský lidovec Tomáš Kaplan. Za progresivnější křídlo lidovců pak kandiduje Šimon Heller.

Na prvního místopředsedu lidovecké strany kandidují čtyři osobnosti. Dlouholetý poslanec KDU-ČSL Jan Bartošek, který byl při jednání Poslanecké sněmovny označen opozičním politikem a předsedou SPD Tomio Okamurou za „novodobého Hitlera“. O místo se hlásí i poslanec Aleš Dufek. Svou kariéru si chce u lidovců stvrdit František Talíř, jihočeská mladá krev, která se ovšem při krajských volbách neprobojovala do zastupitelstva. Nakonec se o místo v druhé linii strany hlásí ministr životního prostředí Petr Hladík, který nekriticky prosazuje unijní opatření, včetně nedávného zavedení záloh na PET lahve a plechovky, za které mu spílá „půl republiky“.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera



Diskuse obsahuje 66 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Černoprdelníci, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekratkyzobak , 18.10.2024 11:41:11
Opravdu elita. Tu kořalku jim nebudu vyčítat. Ale já si ji ráno nedám. Je to fakt -elita-. Třeba Šojdrová. Přišla o žlab v Bruselu , tak tlačí alespoň k drobkům v partaji.Hladík, ten by měl jit k psychiatrovi. Jedíný solidní je tam Čunek. Ale toho si nezvolí. Ten by jim ta koryta rozrýpal.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Oni se tam nalévají. V devět ráno.“ Lidovci se sjeli, už je oheň na střeše

10:51 „Oni se tam nalévají. V devět ráno.“ Lidovci se sjeli, už je oheň na střeše

Dnes, v pátek 18. října 2024, začal sjezd vládní strany KDU-ČSL. Volit se bude nový předseda strany,…