„Pane Lipavský, prohlašuji vás hrdinou GLOBSEC.“ Po medaili Leyenové fórum pokračuje

31.08.2024 10:15 | Reportáž

Pokud Rusko nezná své hranice, musíme mu je vytyčit my. A pokud proti nám vede hybridní válku, musíme mu čelit strategickou komunikací. Od citátu Václava Havla se ministr Jan Lipavský odpíchl k projevu, zahajujícímu druhý den pražské konference GLOBSEC. Moderátor jej po něm vyhlásil hrdinou.

„Pane Lipavský, prohlašuji vás hrdinou GLOBSEC.“ Po medaili Leyenové fórum pokračuje
Foto: Jakub Vosáhlo
Popisek: Jan Lipavský na fóru GLOBSEC

Česká a slovenská transatlantická cena je ocenění pro osobnosti, které výrazně přispěly ke svobodě a demokracii ve střední Evropě, k posílení transatlantických vztahů a začlenění středoevropských zemí do euroatlantických struktur. Nápad sdružení Jagello 2000, poprvé realizovaný v roce 2012, dostal atmosféru Pražského hradu poté, co prezident Petr Pavel zaštítil konferenci GLOBSEC, kde se v posledních letech tradičně uděluje.

V pátek večer se tak někteří účastníci konference přesunuli z hotelu Hilton, kde se konference koná, na Hradčany a sledovali ceremoniál, při kterém byla vedle dánské premiérky Mette Frederiksenové oceněna cenou za začleňování střední Evropy také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

„Před šesti lety jste, pane prezidente, milý Petře, dostal stejné ocenění. A dnes je mi hlubokou ctí připojit se k vašim řadám,“ uvedla na úvod svého poděkování.

„Je mi také velkou ctí kráčet ve stopách velkých osobností, kterým byla tato cena udělena, jako je zesnulá Madelaine Albrightová. Byla hrdou dcerou tohoto krásného města a země. Nejprve ji vyhnali nacisté a poté Sověti. Svůj nový domov našla na druhé straně Atlantiku. Stala se první ženou, která sloužila jako ministryně zahraničí USA. Amerika jí dala svobodu a ona zasvětila celý svůj život obnově a ochraně svobody ve své milované Evropě,“ vzpomínala dále.

Pak připomněla, že na středoevropském sbližování se podílela dávno před tím, než v roce 2019 stanula v čele Komise. Vzpomínala, jak v roce 2014 ujišťovala jako německá ministryně obrany svého amerického protějška, že je připravena se spolu s partnery zpoza Atlantiku postavit terorismu, a nebo na rok 2017, kdy se poprvé v životě poznala s novým Trumpovým ministrem Jimem Mattisem a ten ji hned ujistil o americkém přátelství a spojenectví.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 31.08.2024 10:35:29
Bože můj, mě je tak stydno. Mít takového mamánka Jasánka za ministra zahraničí. To je taková potupa a ostuda.

|  22 |  0

Další články z rubriky

„Budeme to tvrdě trestat.“ Rakušan varoval povodňové dobrodruhy

12:28 „Budeme to tvrdě trestat.“ Rakušan varoval povodňové dobrodruhy

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělní Partii na CNN Prima News žádal spoluobčany, aby opravdu …