Šéfkuchař se netají tím, že je nynější situace na trhu práce problémová, což dokládá i nedostatek personálu v gastronomii – právě to je dle něho největší hrozbou pro celý obor. „Dnešní situace se nestala přes noc, je následkem dlouhodobých chyb. Covid naplno odkryl, jak špatně v Česku funguje pracovní trh,“ zhodnotil.
Podle známé osobnosti gastronomického byznysu je problém také v tom, že odborné školství neprodukuje dostatek absolventů. „Systém je v totálním rozkladu,“ míní.
Během covidu-19 se podle něj pracovní trh značně pokřivil zejména tím, jak se vlády rozhodly pro vrtulníkové peníze a lidé si zvykli, že mohou pobírat určitou částku bez nutnosti pracovat. „Dostat lidi do práce není problém jen Česka, bojuje s tím celý svět. Bavil jsem se s kolegou z Austrálie, který mi říkal, že řeší úplně to samé. Vláda dala lidem během covidu dost peněz na to, aby mohli žít, srovnali si svoje životní preference a, lidově řečeno, se odnaučili dělat. V Česku máme relativní nezaměstnanost, která v reálném stavu znamená nulu, a řešíme to tím, že pořád rozdáváme víc a víc,“ shrnul Pohlreich v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
COVID-19
Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.
Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.
autor: rak
FactChecking BETA
Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.