„Poněkud řídké.“ Zahradil si popovídal s Foltýnem

14.08.2024 20:29 | Monitoring

Redaktorka a dramaturgyně pořadu České televize 168 hodin Nora Fridrichová se nedokáže smířit s jeho zrušením a opakovaně v řadě médií veřejně kritizuje vedení České televize, které podle ní „lže a lije špínu“. Bývalý europoslanec ODS Jan Zahradil to na síti X okomentoval slovy, že „televizní šlechta“ přichází o pozice, a proto kolem sebe kope. Zahradil se na sítích také vyjádřil ke slovům plk. Otakara Foltýna, že lidé obdivující totalitní ruský režim jsou svině a kolaboranti. Podle Zahradila ale takovému popisu v tom případě v mládí odpovídal i prezident Petr Pavel, který poté jen převlékl kabát. „Podle mě šlo o normální oportunismus,“ udeřil Zahradil.

„Poněkud řídké.“ Zahradil si popovídal s Foltýnem
Foto: XTV
Popisek: Jan Zahradil v pořadu XTV

V srpnu došlo ke zrušení pořadu 168 hodin, který po osmnáct let v neděli večer moderovala Nora Fridrichová. Relace byla opakovaně v průběhu let terčem kritiky veřejnosti i politiků a v řadě případů se jím musela zabývat Rada České televize kvůli stížnostem na nevyváženost nebo porušování Kodexu České televize.

Kritiku svého pořadu Fridrichová odmítá s tím, že „vedení České televize i jejího zpravodajství ho opakovaně veřejně haní“. Generální ředitel zrušení pořadu mimo jiné komentoval slovy, že Fridrichová nesprávným vedením některých reportáží „poškozuje hodnoty“ veřejnoprávní televize a „ohrožuje všechny.“

„Rizikem pro novináře není prezident, premiér nebo předseda nějaké strany, ale rizikem je jeho vlastní šéf,“ reagovala Fridrichová v rozhovoru pro server Seznam Zprávy. „Všichni dali zaříznutí pořadu zelenou,“ zmínila Fridrichová a dodala, že za tím mohly být politické tlaky. „Z ČT vytéká hnus, aby ospravedlnili naše zrušení,“ uvedla také Fridrichová a v rozhovoru pro jiné médium zase uvedla, že „vedení České televize lže a lije špínu“ a Fridrichová se za něj stydí.

Opakovaná veřejná kritika od Fridrichové směrem k vedení ČT i vedoucímu zpravodajství Michalu Kubalovi je podle Zahradila jen kopáním kolem sebe od někoho, kdo ztratil své výsadní postavení v televizi. „Televizní šlechta přichází o pozice, takže už kope kolem sebe. Další spacáková revoluce jako v roce 2000 z toho ovšem nebude. Zato se veřejně vypere nějaké špinavé prádlo, což je vlastně dobře. To totiž může – a bude – zajímat koncesionáře. Protože to všechno platí,“ uvedl Zahradil, že se alespoň vyčistí atmosféra ve veřejnoprávní televizi, kterou lidé mnohdy neradi platí.

Zahradil se také přidal k diskusi pod příspěvkem vládního koordinátora pro potlačování dezinformací, plukovníka Otakara Foltýna. Ten se dříve vyjádřil v tom smyslu, že lidé adorující současný ruský režim jsou svině a Foltýn to poté na svém facebooku vysvětloval.

„Proruští tro(t)llíci piští, že jsem o někom měl říct, že je sv*ně. Aby bylo jasno, můj výrok zněl: Lidé obdivující a blahořečíčí tak neuvěřitelně zvrhlý režim, jako je současný Putinův ... jsou lidé, kteří jsou velmi často nešťastní, zahořklí, zapšklí, smutní, opuštění nebo jen mající životní smůlu – anebo jsou to prostě jen sv*ně,“ uvedl Foltýn.

„Tedy pro pány Daniely Vávry a další manipulátory: Pakliže kdokoliv obdivuje současný kremelský režim (i po tom, co i úplný idiot ví, kam vede kremelská agrese), je nezbytně jedním z výše uvedeného. To není radikalizace populace, to je prosté nazývání věcí pravými jmény,“ dodal Foltýn a přidal fotografii Emanuela Moravce, který se za protektorátu stal podle Foltýna „odpornou kolaborantskou sv*ní kolaborující s agresívním režimem okupujícím tanky cizí území.“

Právě na tento příklad reagoval Zahradil, který tvrdí, že podobný popis jako na Moravce by mohl sedět i na prezidenta Petra Pavla. „Ano, ano, pane plukovníku, není nutno chodit tak hluboko do historie. Např. je všeobecně znám případ člověka, který schvaloval naši okupaci sovětskými tanky, vstoupil do KSČ a jako příslušník ČSLA se připravoval k obraně normalizačního režimu, z této okupace vzniklého, načež po pádu tohoto režimu se přizpůsobil novým podmínkám a dnes zastává vysokou ústavní funkci. Jak byste nazval jeho?“ ptá se Zahradil.

Podle Foltýna ale v případě Pavla toto neplatí, protože se z mladické nerozvážnosti poučil a po revoluci se vydal správným směrem. „Velmi snadné milý Watsone. Plk. Moravec se z perspektivního a respektovaného odborníka propracoval na člověka sloužícího ve vysoké pozici v kolaborantské vládě. Vámi zmíněný prezident se z indoktrinovaného mladíka sloužícího na nízké pozici socialistické ČSSR popracoval na zachránce desítek Francouzů v Bosně a respektovaného a důstojného prezidenta. Ale ten rozdíl je Vám samozřejmě znám,“ vidí rozdíl Foltýn.

Zahradila ale toto vysvětlení úplně nepřesvědčilo. „Děkuji za reakci, aspoň něco. S tou nízkou pozicí bych ovšem nesouhlasil. Stejně tak tvrzení o nešťastně indoktrinovaném mladíčkovi neobstojí. Podle mě šlo o normální oportunismus, resp. názorovou přizpůsobivost. Což už je charakterová vlastnost,“ má jasno Zahradil.

Ten celou komunikaci sdílel na svém profilu na síti X s tím, že Foltýn očividně jen opakuje Pavlova slova z prezidentské kampaně a více nad tím neuvažuje. „Strategicky jsem si zakomunikoval s plk. Foltýnem, inspirován jeho poznámkou o E. Moravcovi coby příkladu svině (s čímž souhlasím). Oceňuji, že alespoň odpověděl. Leč argumentačně je to poněkud řídké, spíše PR mytologie z volební kampaně. Z tohoto mraku opravdu pršet nebude,“ dodal Zahradil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nerozumný, impulzivní Foltýn,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 14.08.2024 21:47:14
se stal nevědomky součástí špinavé hry, která má odklonit mysl lidí od mnohem šílenějšího problému - programové ničení této země touto vládou, jak píšu u Vidláka. Tak, jak nemusím být fanda ani Slavie ani Sparty, nemusím být ani fanda kohokoliv v tomto hnusném souboji, iniciovaném USA. Přesto je mi pořád předkládáno, že pokud nejsem spokojen s činností této NEčeské vlády, jsem proruský. Tento oslí můstek, tuto zkratku ( kdo není s vládou je proruský a obdivující ruský režim) bych chtěl po VEDOUCÍM ODDĚLENÍ VLÁDNÍ KOMUNIKACE A VRCHNÍM CENZOROVI vysvětlit. Opravdu platí, že když jsem odpůrce vládních výstupů, činnosti vlády a jejích tristních výsledků, prahnu po Putinově režimu tady? Ti z nás, kteří se nemohou ztotožnit z činností vlády jsou kremelské .....? Hrabe Ti? Cokoli nejde vládě pod nos je proruské, čteme to dnes a denně. Kdo tu obdivuje ruský režim, kdo? Já nikoho neznám, přesto znám kvantum lidí, co tuhle vládu nesnesou. Vy dáváte pořád rovnítko mezi občanskou nespokojenost a prokremelskost, my ne. Pak vám vrže v palicích. Jste hnojové.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…