„Přece nemůžu lidem lhát.“ Povinné očkování? Lékař má jasno

08.11.2021 8:15 | Zprávy

MUDr. Jan Machač toho ve svých 45 letech zvládá opravdu hodně. Je to praktický lékař, který vedle své praxe provozuje také ambulanci tělovýchovného lékařství, slouží u záchranky, je v týmu mobilního hospice a pracuje také jako koroner. Zavést povinné očkování proti nemoci covid-19, považuje sice za teoreticky možné, ale v praxi za absolutně neobhajitelné. Zde je důvod.

„Přece nemůžu lidem lhát.“ Povinné očkování? Lékař má jasno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vakcína proti koronaviru, ilustrační foto

Pan doktor Machač dal v rozhovoru pro Reflex.cz najevo, že z jeho pohledu rozhodně nezažíváme pandemii neočkovaných, jak to prohlásil končící ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch, protože v nemocnicích končívají i lidé očkovaní.

„Samozřejmě nejde o epidemii neočkovaných. Je dobré se podívat do Izraele, kde jsou několik měsíců před námi. Myslím, že celkem kopírujeme stav, který byl tam. Vážné průběhy tam měli převážně neočkovaní. Očkovaní ale také končili v nemocnicích a na ARO. Měli však lepší prognózu. To, že očkovaný člověk covid nechytne, neroznáší ho a nemůže nikoho nakazit, je fáma. Zbožné přání. A je úplně absurdní, že se na očkovaného člověka nevztahují stejné povinnosti jako na neočkovaného. Tedy např. testování. To je z hlediska zastavení šíření covidu nepochopitelné,“ vyložil svůj pohled na stávající stav koronavirové epidemie Machač.

Je přesvědčen, že v tuto chvíli by pomohlo podání třetí dávky vakcímy, a to všem těm, kterým uplynulo 6 a více měsíců od podání dávky druhé.

Teoreticky je podle něj možné i to, aby stát nařídil očkování povinně, ale v praci je to podle něj zcela neobhajitelné.

„Přikázat očkování proti covidu je podle mě neobhajitelné. Každý se musí rozhodnout sám,“ zdůraznil Machač s tím, že covid jednak není tak smrtelný, jako např. byly plané neštovice.  Vakcíny navíc podle jeho názoru nejsou natolik prověřeny, aby politici mohli s klidným svědomím nařídit očkování povinně. „Přece nemůžu lhát. Podle dosud zaběhlých postupů jejich vývoje nejsou současné vakcíny ještě dostatečně časem prověřené. Z dlouhodobého hlediska nikdo netuší, co mohou způsobit. Nechápu, jak si někdo může dovolit tvrdit opak,“ poznamenal pan doktor.

Jedním dechem však dodal, že lidem očkování doporučuje. „Ano, očkování doporučuju. Nikoho nenutím. Je smutné, že mnozí opravdu nemuseli zemřít, kdyby se včas naočkovali,“ řekl doktor Machač s odkazem na to, že u neočkovaných má covid evidentně těžší průběh.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dotaz na založení NOVÉ FRAKCE v EU , EP .

Dobrý den přeji . Vážená paní europoslankyně , hnutí ANO prý zakládá novou frakci v EU , EP . Nechystáte se vy KSČM, STAČILO založit též novou celo-unijní pro m í r o v o u frakci , za pomoci sloučení všem celoevropských pacifistů do EU , EP navolených ? Děkuji Vám za odpověď .

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ta, která porazila Českou televizi: Zastavte očkování a odškodněte

14:43 Ta, která porazila Českou televizi: Zastavte očkování a odškodněte

Česká televize se musí z rozhodnutí Městského soudu v Praze omluvit v pořadu Newsroom ČT24 imunoložc…