„Přeje smrt Trumpovi a mně a německá vláda ho platí?“ Skandál. Musk udeřil přede všemi na Scholze

16.07.2024 20:30 | Monitoring

Přál smrt Donaldu Trumpovi i Elonu Muskovi. Německý komik Sebastian Hotz alias „El Hotzo“ je na sociálních sítích znám svými satirickými příspěvky. Od roku 2022 spolupracoval s veřejnoprávní stanicí RBB, jež je financována z veřejnoprávního mediálního fondu. Nad tím se podivil i sám Musk: „Někdo přeje smrt hlavnímu kandidátovi na prezidenta USA a mně a je za to placen německou vládou?“ V návaznosti na příspěvek o Trumpovi s ním nakonec RBB ukončila spolupráci.

„Přeje smrt Trumpovi a mně a německá vláda ho platí?“ Skandál. Musk udeřil přede všemi na Scholze
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Německý komik Sebastian Hotz alias El Hotzo

Německý komik Sebastian Hotz alias „El Hotzo“ má na svém účtu sociální sítě X téměř 700 tisíc sledujících, na Instagramu dokonce přes 1,4 milionu sledujících. Na sítích je znám svými satirickými komentáři. Nevybíravý komentář, který však napsal po pokusu o atentát na Donalda Trumpa, mu přinesl vlnu kritiky. Přitom to nebylo poprvé, co „El Hotzo“ někomu přál smrt.

Příspěvek o jedoucím autobusu, který „bohužel těsně minul“ Donalda Trumpa, je již smazaný, na internetu však kolují screenshoty. Dalším příspěvkem komik napsal: „Myslím, že je fantastické, když fašisté umírají.“

Screenshot zveřejnil i právník a politik FDP Wolfgang Kubicki, který sám napsal, že předpokládá, že se tím bude zabývat státní zastupitelství. „Samotné veřejné schvalování závažných trestných činů je trestné podle § 140 německého trestního zákoníku,“ uvedl právník Kubicki.

V reakci na tyto příspěvky komika Sebastana Hotze s ním ukončila spolupráci německá veřejnoprávní stanice Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB), kde Hotz od léta 2022 na rádiu Fritz pro mladé moderoval pořad „Theoretisch cool“.

„Jeho výroky se neslučují s hodnotami, které RBB zastává. Proto s okamžitou platností až do odvolání ukončujeme spolupráci a autora jsme o tom informovali,“ uvedla na adresu Hotze programová ředitelka RBB Katrin Güntherová na adresu Hotze, cituje server Taz.de.

Německá politická aktivistka Naomi Seibtová, která vešla ve známost především coby odpůrkyně klimatické aktivistky Grety Thunbergové, ovšem upozornila na to, že to není poprvé, co komik někomu přál smrt, a ukázal tak své pravé barvy. Po dlouholetém sledování jeho příspěvků se Seibtová nebojí jeho názory označit za „marxistické“. „El Hotzo inspiruje mnoho mladých z Německa, aby ho následovali. Myslí si, že je vtipné nejen přát smrt Donaldu Trumpovi, americkému snu, ale i celé společnosti. Tyto názory jsou toxické a hluboce nelidské,“ shrnula Hotzovo působení na internetu Seibtová.

Následně Seibtová zdůraznila, že byl Hotz dlouhodobě placen veřejnoprávní německou stanicí, jež je financována daňovými poplatníky. „Community Notes naznačují, že je placen z veřejnoprávního mediálního fondu – ANO, TO JSOU DANĚ! Státní peníze! El Hotzo právě dostal padáka za svůj příspěvek proti Donaldu Trumpovi, ale stát a média jeho zlomyslné příspěvky tolerovaly!“ uvedla a připomněla jméno osoby, v jehož smrt komik doufal v květnu 2022: „Věnujte pozornost příspěvku o Elonovi!“

Když miliardář Elon Musk 9. května 2022 na X napsal: „Pokud zemřu za záhadných okolností, bylo hezké vás poznat,“ reagoval Hotz zlomyslně vyjádřením naděje ve smrt miliardáře, kterou mu Muskův příspěvek přinesl.

Kontroverze okolo německého komika si i díky svému jménu, které v kauze figuruje, všiml na X i sám Elon Musk. „Někdo přeje smrt hlavnímu kandidátovi na prezidenta USA a mně a je za to placen německou vládou?“ podivoval se Musk, kterého na X sleduje téměř 190 milionů uživatelů. „Was ist das?“ označil Musk ve svém příspěvku německého kancléře Olafa Scholze (SPD).

Scholz Muskovu otázku zanechal bez reakce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Mgr. Jiří Růžička byl položen dotaz

,,Jestli chceme jíst vlastní a kvalitní potraviny, tak je třeba rychle problémy řešit!"

Jak chcete problém řešit? Myslíte, že je vůbec reálné, že bysme mohli být potravinově soběstační? A pokud ano, za jakou cenu? Protože už teď jsou potraviny neskutečně drahé a byť podpora domácích zemědělců je hezká věc, uvědomujete si, že ne každý si to ze svého platu může dovolit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To my jsme jinačí kabrňáci... , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 16.07.2024 20:52:14
Stačí si vzpomenout na to, jak s autem vybuchla i dcera jakéhosi ruského politologa. Následovala smršť debilních poznámek od lidí, kteří jsou rovněž placeni z veřejných peněz - a nikdo ani nepíp...

|  17 |  0

Další články z rubriky

Si dělá prču, ten Fiala, vyhrkli nad „zlevněnou“ klobásou

4:45 Si dělá prču, ten Fiala, vyhrkli nad „zlevněnou“ klobásou

Langoš za 130 korun, párek v rohlíku za 70, grilovaná klobása za 145, pivo za 70 korun. I takové cen…