„Rusové Ukrajince ubíjejí.“ Profesor Mearsheimer vyvracel „bludy“ z USA

29.06.2024 11:33 | Monitoring

Profesor Mearsheimer, který se proslavil svým splněným proroctvím o válce na Ukrajině, byl nedávno hostem pořadu Deep Dive. Kde se pustil do slov ministra zahraničí Antony Blinkena, že americká strategie na Ukrajině funguje a že je schopná zadržovat Rusy. „Není to lež, pokud těm bludům věří,“ řekl k tomu profesor. „Ale to je v mnoha směrech horší než lhaní,“ doplnil. Varuje, kam může situace eskalovat.

„Rusové Ukrajince ubíjejí.“ Profesor Mearsheimer vyvracel „bludy“ z USA
Foto: Repro Youtube
Popisek: Profesor politologie John Mearsheimer

Mearsheimer komentoval slova ministra zahraničí Anthonyho Blinkena, který tvrdil, že Putin chtěl zničit ukrajinskou státnost a začlenit Ukrajinu do Ruska, což se mu kvůli zásahu USA nepovedlo. Takže americká strategie má výsledky. „Není to lež, pokud těm bludům věří,“ řekl k tomu profesor. „Ale to je v mnoha směrech horší než lhaní,“ doplnil. Za nesprávné také považuje tvrzení, že Ukrajina v boji zadržuje Rusy. „Pokud se podíváte na bojiště, ale i za bojiště do Ukrajiny, Rusové Ukrajince ubíjejí,“ soudí profesor. Zdůraznil, že Rusové působí Ukrajincům velké ztráty, mnohem větší, než oni působí jim. A mají více lidí.

Kromě toho, Rusové zničili podstatnou část ukrajinské elektrické sítě, včetně elektráren, takže na některých místech jsou i desetihodinové výpadky. Situace se podle něho ještě zhorší, zvláště v zimě. „Takže myšlenka, že Ukrajině se vede dobře a my jí pomáháme stabilizovat situaci, je klamná,“ shrnul s tím, že to je další případ, kdy Bidenova vláda tvrdí něco, co nedává smysl. „Ukrajina je po uši v problémech a my také,“ dodal. A navíc, Bidenova vláda závazky vůči Ukrajině prohlubuje.

Probíral se také útok americkými střelami ATACMS na Krym, při kterém byli zabiti civilisté. Mearsheimer poznamenal, že na Putina je vyvíjen tlak, aby válku vedl tvrději a aby za poskytování zbraní Ukrajině přišla odveta. Ale podotkl, že zatím se Putinovi daří jak na bojišti, tak v minimalizování eskalace konfliktu. Navzdory tomu, že Zelenskyj chce, aby se NATO do konfliktu zapojilo. Pokud tedy nějaká odveta přijde, bude limitovaná. Např. sestřelení dronů nad Černým mořem. Ale varoval před tím, že americká vláda se nezastaví, takže může dojít k další eskalaci.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 21668 lidí
Podle Mearsheimera i v Bidenově vládě vědí, že k návratu k hranicím z roku 1991 nebo i z roku 2022 nedojde. Americká vláda sice tvrdí, že chce pro Ukrajinu co nejlepší vyjednávací pozici, ale její politika povede k tomu, že Ukrajina ztratí další území a co Rusové nedobudou, to zničí, aby zbytek Ukrajiny nebyl funkční stát.

Nadhodil také scénář, co kdyby Rusko zaútočilo na sklad munice na východě Polska. „Co s tím uděláme? Nemyslím, že s tím můžeme něco moc dělat. Vystřelíme rakety na ruské území? Teď nemám na mysli ATACMS nebo HIMARS, ale střely z ponorek nebo ze západní Evropy, které ponesou americká letadla. Uděláme to? Já si to nemyslím,“ odhadl s tím, že na eskalačním žebříčku jsou i jaderné zbraně, takže Bílý dům nakonec ustoupí. Uvedl také, že konvenční válka mezi dvěma mocnostmi po zuby ozbrojenými jadernými zbraněmi je neznámé území a nikdo neví, jak by se vyvinula. A varoval, že jak v Rusku, tak v USA budou lídři pod obrovským tlakem, takže je „šance“, že provedou něco „opravdu hloupého“.

Umožnit použití amerických zbraní na ruském území by mohlo pro USA mít následky i jinde. Ruský prezident vzkázal, že mohou začít vyzbrojovat nepřátele USA v zahraničí.

Pokud jde o Donalda Trumpa, který zatím vede předvolební průzkumy, tak Mearsheimer uvedl, že ohledně Ukrajiny má správné instinkty, že je potřeba se dohodnout. Ale je otázka, jestli se mu podaří přitáhnout lidi, kteří toto budou schopni splnit. Ale i kdyby ano, bude čelit odporu těch, kteří chtějí situaci s Ruskem eskalovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 79 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

A co moje matka? Z Ukrajiny unikl dopis o tamních poměrech

11:14 A co moje matka? Z Ukrajiny unikl dopis o tamních poměrech

Ukrajina se snaží řešit nedostatek vojáků zavedením nového mobilizačního zákona, který však způsobuj…