„Rve mi to srdce.“ Babiš otevřeně. Vzkaz generálu Pavlovi

21.09.2022 8:54

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš poskytl rozhovor MF Dnes, kterou od roku 2013 vlastní. Zdůraznil v něm, že lidé čím dál víc řeší, kolik zaplatí za teplo či za elektřinu a ministr průmyslu a STAN Jozef Síkela, který se z pohledu šéfa ANO chová arogantně, reaguje na obavy lidí až deset minut po dvanácté. Vedle toho se ostře pustil do předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) a k tomu popsal svůj vztah k synovi Andreji Babišovi mladšímu.

„Rve mi to srdce.“ Babiš otevřeně. Vzkaz generálu Pavlovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Začalo hlavní líčení v případu kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo, ve kterém čelí obžalobě bývalý premiér Andrej Babiš

Expremiér Andrej Babiš má za to, že občany už nezajímá to, že je souzen v kauze Čapí hnízdo. Vidí prý, že lidi mnohem víc trápí to, kolik nakonec budou platit za elektřinu, za teplo, za plyn.

„To je teď to, co je zajímá. Škoda, že média nevěnovala větší pozornost našim 28 bodům Krizového plánu pro Česko. Premiér Petr Fiala nebo arogantní ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela se nám půl roku vysmívali, že chceme zastropovat ceny energií. Premiér to kategoricky odmítal ještě 29. srpna. A teď to před volbami udělají, když už je deset minut po dvanácté, máme v Evropě jednu z nejvyšších cen elektřiny a plynu. Je zoufalství, že jako čistý vývozce elektřiny ji náš stát nedokáže zajistit svým občanům za normální ceny, zvlášť když ČEZ vyrábí nejlevnější elektřinu v Evropě,“ nešetřil kritikou Babiš.

Vládu považuje za tak špatnou, že podle svých vlastních slov uvažuje o setrvání v politice, aby jako premiér po příštích volbách mohl Česko znovu postavit na nohy.

Stranou jeho pozornosti nezůstaly ani volby do třetiny Senátu. Babiš tady ostře kritizoval stávajícího předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS), který podle šéfa hnutí ANO musí v Senátu skončit.

„Protože upřednostňuje národní zájmy jiných zemí, ale na české zájmy a na české občany kašle. Lidem povýšenecky vzkazuje, že vysoké zálohy budou muset zvládnout sami. Zajímalo by mě, jak by pan Vystrčil mluvil, kdyby třeba musel vyžít s 20 tisíci měsíčně jako spousta lidí. Navíc tím, že lidé na Vysočině ze senátních voleb udělají malé referendum o vládě a Vystrčila nezvolí, mohou premiérovi Fialovi a jeho ministrům jasně vzkázat, že zemi vedou špatně,“ zdůraznil Babiš.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Došlo i na blížící se přímou volbu prezidenta. Babiš prohlásil, že na konci října jasně řekne, zda vstoupí do boje o Hrad. Už teď ale řekl, že pokud kandidovat nebude, měl by svou prezidentskou kandidaturu stáhnout i generál ve výslužbě Petr Pavel. Proč si to myslí?

„Protože (Pavel) řekl, že vlastně kandiduje jen proto, aby Babiš nebyl prezidentem. Takže očekávám, že když náhodou oznámím, že kandidovat nebudu, tak on stáhne svoji kandidaturu."

Pokud jde o soud s Čapím hnízdem, Babišovi prý rve srdce, že jeho syn Andrej Babiš mladší promluvil u soudu proti němu. I přesto mu přes své noviny vzkázal, že ho jako táta má rád.

„Stav syna je bohužel dost komplikovaný. Mně to, co se teď děje, rve srdce, jako každému tátovi. Andy si ze mě ve svých představách udělal svého nepřítele. I přes to všechno bych mu ale chtěl vzkázat aspoň takhle na dálku, že nic se nemění na tom, že ho mám rád,“ uvedl doslova.

„Ještě v roce 2018 jsem za ním byl ve Švýcarsku, hráli jsme šachy. Všechno vypadalo, že je fajn. Pak ho ale zneužili novináři, politici a další lidé kvůli volbám a přesvědčili ho, že nemusí brát prášky, že mu nic není, a hlavně že jsem jeho největší nepřítel. A až teď vlastně vůbec poprvé před soudem přiznal, že má schizofrenii, byť s tou diagnózou nesouhlasí,“ vyložil Babiš starší svůj pohled na vztah se synem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …