„S*áči.“ Lékař natvrdo k sebepoškozování a ke změnám pohlaví u mladých

26.10.2024 6:51 | Monitoring

„My jako dospělí bychom měli převzít zodpovědnost… Místo toho, abychom řekli, že jsme to tady fakt pro děti pos*ali, jeli jsme si nějakou svoji linku… a vytváříme pomalu kliniky na změny pohlaví. To je zbavení se zodpovědnosti a řešení toho, co se děje,“ kritizuje v rozhovoru pro Nadační fond Svědomí národa lékař Jan Vojáček, věnující se funkční medicíně, aktuální přístup k mladé generaci, mezi níž se šíří problémy včetně sebepoškozování či trend v rámci změn pohlaví. „S*áči,“ vzkázal těm, kteří toto dění neřeší.

„S*áči.“ Lékař natvrdo k sebepoškozování a ke změnám pohlaví u mladých
Foto: Svědomí národa
Popisek: Funkční lékař Jan Vojáček

Vojáček v rozhovoru pro Nadační fond Svědomí národa poznamenal, že pokud se podíváme na současné systémy výchovy, vzdělávání, ale i na to, jak se vyvinuly některé obory včetně medicíny, tak je vše „prakticky založeno na strachu“. Podotkl, že jde o systémy na základě nepoznaného strachu, u nichž každý ví, kde se má nacházet, a pokud by chtěl někdo „jenom trochu vybočit, tak by okamžitě mohl dostat přes prsty“.

„Pokud jsou nějaké systémy založeny na strachu, nepoznaně, nevědomě, tak přinášejí vždy neúplnost. Nejsou tam ty souvislosti, nejsou tam přesahy…“ podotkl.

Systém podle něj na doktory působí tak, aby byli ve strachu. „Určitě tomu tak je… Doktoři mají strach vybočit z toho rámce, který jim ten systém vymezuje. A v Americe je běžné, že pokud tam někdo trochu vybočí, tak se proti těm lékařům dějí nějaké právní kroky… Lékaři působí pod vlivem strachu, což přináší hodně strachu do toho léčebného procesu,“ vylíčil s tím, že nevidí v příštích letech naději na změnu.

K aktuální mladé generace pronesl, že vnímá, že děti jsou „takový lakmusový papírek, jak to tu vedeme“. „Vysvědčení je tak čtyři mínus, protože mladá generace má tendence, které jsou za mě spíše patologické,“ zhodnotil.

Mladí lidé dle lékaře mají tendence unikat ze současného světa, přičemž Vojáček jmenoval, že to může být i skrze to, že mají problém si objednat v restauraci, sebepoškozují se či si „neustále mění pohlaví“. „My jako dospělí bychom měli převzít tu zodpovědnost. To je za mě kompetence dospělých, kterou bychom měli mít. Místo toho, abychom řekli, že jsme to tady fakt pro děti pos*ali, jeli jsme si nějakou svoji linku… a vytváříme pomalu kliniky na změny pohlaví. To je zbavení se zodpovědnosti a řešení toho, co se děje,“ kritizoval.

Poznačil, že sám hovořil s Danielem, který se narodil jako muž, prošel změnou pohlaví na ženu a znovu zpětně na muže, a nyní před podobnou zkušeností varuje. Místo toho, aby se dospělí zamysleli nad tím, jaké vytvářejí prostředí, když děti nevědí, co se sebou, dle něj „normalizujeme patologie“ a těm mladým a dospívajícím se tím „bortí pevná půda pod nohama“.

„Není se čemu divit, že těch dětí je čím dál více nemocných…“ upozornil, že mnozí lidé si nejsou schopni přiznat, že je chybou, jaké prostředí vytváříme pro mladé lidi. Takové, kteří se nedokážou zamyslet nad tímto děním, které poškozuje mladé, lze dle Vojáčka označit akorát za „s*áče“.

Celý rozhovor můžete zhlédnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

Vážený pane poslanče,

... že dnešní vláda prosazuje zákony v PS na sílu je jasné, na opozici neberou žádné ohledy. Můžete mi vysvětlit, proč u některých důležitých hlasování chybí ve sněmovně někdy i dvacet vašich poslanců? Vím, že existuje ve Sněmovně systém párování, ale nechápu proč v tomto vycházíte vládě vstříc. Vš...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 27 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Hlavy demokratů explodují.“ Trump je blízko velké věci, přiznala CNN

9:03 „Hlavy demokratů explodují.“ Trump je blízko velké věci, přiznala CNN

Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump si může naplnit jeden ze svých snů. Americká z…