„Šílený“ útok Ukrajinců na Bělgorod. Rusové připraveni. Těžké ztráty

17.08.2024 15:15 | Monitoring

Válka na Ukrajině trvá již více než 900 dní. Ukrajinci vracejí úder Ruské federaci, která pustoší území země již 2,5 roku. Ukrajinci vtrhli do Kurské oblasti a drží tam část území. Vedle Kurské oblasti uhodili i na Bělgorodskou oblast, a tam podle dostupných informací těžce krvácejí. Někteří ukrajinští vojáci označili útok na Bělgorodskou oblast za bílého dne za „šílenost“.

„Šílený“ útok Ukrajinců na Bělgorod. Rusové připraveni. Těžké ztráty
Foto: Repro X
Popisek: Další úprava ruského tanku pro odolnost vůči dronům

Ruské síly decimují území Ukrajiny už 906 dní. V posledních pár dnech jim to ukrajinské síly vracejí v ruské Kurské oblasti a podle všeho i v Bělgorodské oblasti.

Ruští „prováleční blogeři“ tvrdí, že ukrajinské síly postupovaly východně od Mirného a jižně od Spalnoje (oba jihovýchodně od Sudže) a geolokované snímky zveřejněné 15. srpna ukazují, že ukrajinské síly nedávno operovaly v Borki (jihovýchodně od Sudže). A prý se stále bojuje i v okolí samotné Sudže.

Válka na Ukrajině

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) s odvoláním na ruské blogery uvedl, že Ukrajinci využívají k útokům menší, poměrně mobilní jednotky.

Server listu Washington Post upozornil, že Ukrajinci útočí v Bělgorodské oblasti. Tam měly ukrajinské jednotky pokročit asi o 10 km. A že v Bělgorodské oblasti byly ruské síly na Ukrajince mnohem lépe připraveny. Rusové vybudovali síť dračích zubů. A zaminovali pásy půdy tak, že ukrajinský útok zbrzdily. Zkrátka a dobře, v Bělgorodské oblasti se Ukrajincům nepodařilo to, co se podařilo v Kurské oblasti, tj. Rusy překvapit.

Podle ukrajinské strany přesto měl vpád do Kurska smysl. Např. kvůli „rozšíření fondu válečných zajatců“. Podle istitutu ISW mohou být Rusové ochotni přistoupit k výměnám zajatců, protože mezi zajatci z Kurské oblasti mohou být i mladí ruští branci a jejich zajetí je pro Kreml velmi citlivou otázkou.

„Ukrajinská zpravodajská služba také ve čtvrtek oznámila zadržení více než 100 ruských vojáků, což podle ní představovalo ‚největší hromadné zajetí‘ nepřátelských vojáků v jednu chvíli,“ napsal Washington Post. „Oslavná nálada ohledně překvapivého postupu na ruské území přetrvávala mezi mnoha vojáky, kteří se ve čtvrtek vraceli z Kurska do města Sumy, aby na Ukrajině natankovali palivo a nakoupili espressa a párky v rohlíku, než se vrátí na svá stanoviště přes hranici v Rusku,“ pokračoval server listu. A že „bylo mnoho ukrajinských vojáků útočících v Bělgorodské oblasti zraněno“.

Obdobné informace přináší i server Military Watch Magazin. „Souběžně s masivním útokem na ruskou Kurskou oblast za účasti více než 15 tisíc osob, zahájeným 6. srpna, utrpěla ukrajinská armáda těžké ztráty při neúspěšném simultánním útoku na ruskou Bělgorodskou oblast,“ upozornil magazin. Pětidenní útok zahrnoval „flotilu obrněných vozidel [pohybujících se] za bílého dne,“ uvedl jeden voják a operaci popsal jako „šílenou“.

Útok se soustředil na hraniční přechod Kolotilovka–Pokrovka, ale na rozdíl od Kurska byl účinně odražen ruskými silami sídlícími v Belgorodu. Dotazovaný ukrajinský personál uvedl, že ruští obránci byli dobře připraveni, oblast byla silně zaminována a opevněna protitankovými překážkami. Ruské síly v Bělgorodské oblasti nasadily i dělostřelectvo a letectvo.

16. srpna ruské ministerstvo obrany oznámilo, že Ukrajina za posledních deset dní ztratila v Kurské oblasti až 2860 vojáků a několik stovek kusů vojenské techniky včetně 41 tanků, 40 obrněných transportérů a tří raketových systémů HIMARS dodaných USA.

Tyto ztráty jsou značné zvláště ve světle skutečnosti, že Ukrajina vyčlenila do ofenzívy své nejschopnější vojenské prostředky včetně svých nedostatkových tanků Challenger 2, T-80 a Leopard. Spekulovalo se, že vysoká míra opotřebení v elitních jednotkách v Kursku by mohla mít širší dopad na válečné úsilí, pokud by tyto síly byly zcela odříznuty a neutralizovány. Neúspěch útoku na Bělgrod údajně umožnil ruským ozbrojeným silám zaměřit mnohem více pozornosti a palebné síly na ukrajinské síly v oblasti Kursku,“ upozornil magazín.

Američané navíc dávají jasně najevo, že se jejich politika ve věci ruské invaze proti Ukrajině nemění a že se Ukrajinci mohou bránit vůči ruské invazi, ale nemohou vypalovat poskytnuté rakety do hloubi ruského území.

„Američtí představitelé zopakovali, že americká politika ohledně schopnosti Ukrajiny používat zbraně dodané USA k provádění úderů na velké vzdálenosti proti ruským vojenským cílům se během pokračující ukrajinské invaze do Kurské oblasti nezměnila. Tisková tajemnice Pentagonu Sabrina Singhová během tiskového brífinku 15. srpna uvedla, že ukrajinský vpád do Kurské oblasti nezměnil typ ani objem zbraní, které USA poskytnou Ukrajině, a že parametry americké politiky týkající se ukrajinských úderů na velké vzdálenosti na vojenské cíle v Rusku se zbraněmi dodanými USA se také nezměnily,“ upozornil institut ISW.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jestli dobře chápu údaje z článku,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 17.08.2024 16:43:24
tak Ukrajinec v tanku si v okolí Kursku pojezdí, zastřílí, pak se vrátí na Ukrajinu k pumpě, tam si dá párek v rohlíku, kafíčko, mezitím mu natankují a on se vrátí zpátky ke Kursku, aby si tam pojezdil a zastřílel... To není válka, to je fraška... Cítím se dotčený, že někdo má vůbec tu drzost mi poskytovat takovéhle informace.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Strany jsou výtahem k moci, což je špatně. Politika by měla být o osobnostech, říká herec Magnusek

4:44 Strany jsou výtahem k moci, což je špatně. Politika by měla být o osobnostech, říká herec Magnusek

„Fakt, že je Senát pro někoho trafikou, ukáže u každého až čas. Znám senátory, co říkají, že do úřad…