„Soros bude mít radost.“ Nová česká „strana“ hned sklízí výsměch

09.10.2024 9:25 | Monitoring

Soros bude mít z Petříčka radost, naznačil někdejší 1. místopředseda staré ČSSD, dnes SOCDEM, Michal Hašek. A pustil se do svého bývalého stranického kolegy. Nezůstal jediný.

„Soros bude mít radost.“ Nová česká „strana“ hned sklízí výsměch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Anketa

Kdo je budoucností ODS?

hlasovalo: 10981 lidí
Někdejší ministr zahraničí za sociální demokracii vyzval k vytvoření levicové progresivní síly, která by netáhla za jeden provaz ani se současnou vládou, ani s opozicí. Po víkendovém sjezdu ostatně vystoupil ze SOCDEM, protože po vítězství Jany Maláčové v klání o předsedkyni strany se obává, že se chystá sblížení sociálních demokratů s komunisty, kteří dnes tvoří hybnou sílu koalice STAČILO!.

A dlouholetý matador staré sociální demokracie Michal Hašek, bývalý 1. místopředseda této strany, poznamenal, že George Soros bude mít z Petříčka radost.

„Tak nám vzniká po Progresívnom Slovensku za řekou Moravou u nás Progresivní Česko. Startuje zatím jako manifest, zřejmě však s ambicí budoucího politického subjektu napojeného na aktivistické politické neziskovky. To bude mít pan Soros jistě radost a také štědrou ruku. Říkal jsem jim dříve ‚oranžová TOP 09‘, ale jen málokdo to chtěl slyšet …“ připomínal Hašek na sociální síti Facebook.

Vzniká Progresivní Česko

Spolu s Petříčkem za Progresivním Českem stojí i politici Zelených nebo někdejší pirátský europoslanec Mikuláš Peksa, který však své křeslo v europarlamentu neobhájil. Glosátor politického dění Richard Cypher na sociální síti X konstatoval, že Česko sice potřebuje nějaký nový směr, ale jedním dechem dodal, že lidé jako Mikuláš Peksa ho rozhodně určovat nemají.

„Peksa má pravdu v tom, že Česko potřebuje třetí cestu. Jinými slovy, racionální stranu. Což ovšem znamená pravý opak Peksova projektu. Je třeba skoncovat jak s debilním nacionalismem, který se maskuje do konzervativního často ruského kvádra, tak s tzv. woke progresivismem, který není nic jiného, než levičáctví opepřené takřka sektářskými nesmysly. Zkrátka, naše politika jde z extrému do extrému, zdravý rozum nikde. Člověk jako já nemá v Česku koho volit. Co čtyři roky volím jen ‚proti někomu‘, aby se k moci nedostali STBáci. To je dost velká bída,“ poznamenal.

Vzniká Progresivní Česko

Člen komunistické strany Jiří Dolejš poznamenal, že uskupení Progresivní Česko, za kterým stojí Petříček, ale i bývalý pirátský europoslanec Mikuláš Peksa či politici Zelených, bude mít problém.

„Ani Fiala ani Babiš. Třeba jiná alternativa. Podle autorů ‚Progresivního manifestu‘ strany vládní koalice zklamaly, parlamentní opoziční strany ale rovněž selhaly ve své roli. Problém bude obsah takové alternativy, aby dokázal být přitažlivější než agresivní populismus,“ napsal Jiří Dolejš na facebooku.

Vzniká Progresivní Česko

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Připouštíte, že jste řadu ministerstev zřídili jako trafiku?

Nebo jak vysvětlíte, že teď tleskáte slučování ministerstev? Proč jste tedy zřizovali nové a proč jste neslučovali hned po volbách? Já teda nevím, ale v poslední době přestávám politice ODS rozumět. Měníte názory jak ponožky

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 17 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Ani slovo. To, čím Pavel hájí apanáž pro manželku, v návrhu není

11:47 Ani slovo. To, čím Pavel hájí apanáž pro manželku, v návrhu není

Prezident Pavel tvrdí, že o žádnou apanáž navíc pro svoji manželku nežádal. Návrh zákona z pera mini…