„To na zdravi, dobra nalada.“ Zkusili jsme kratom, drogu dostupnou dětem. To bylo něco

20.04.2023 16:11 | Kauza

Heroin a pervitin. Do skupiny těchto tvrdých drog je řazen opioid kratom v Polsku i na Slovensku a jeho držení se tam tvrdě trestá. U nás ho může koupit i malé dítě běžně v potravinách, které ho dokonce inzerují na výlohách. Prodává se totiž jako sběratelský předmět či barva k malování. Šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych však ParlamentnímListům.cz sdělil, že ho už dvakrát navrhli na seznam návykových látek a nic.

„To na zdravi, dobra nalada.“ Zkusili jsme kratom, drogu dostupnou dětem. To bylo něco
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Upoutávka na prodej kratomu

„To na zdravi, dobra nalada,“ řekla mi vietnamská prodavačka v obchodu s potravinami a jiným zbožím nedaleko fotbalového stadionu pražské Slavie. A tak jsem pětadvacetigramový pytlík kratomu značeného jako Green jungle, který jí visel přímo nad pokladnou, za 180 korun koupil. Tak to ostatně může udělat kdokoliv, i nezletilé dítě.

Kratom všude, i v nás

„Kratom je tradiční drogou v jihovýchodní Asii. Podle úrovně současného poznání jsou rizika kratomu spojená zejména s případy jeho excesivního zneužívání, což znamená vysoké dávky ve velké frekvenci, kombinace s alkoholem či psychoaktivními léky. Studie hovoří o rizicích spojení s kardio a hepatoxicitou. V otázkách vzniku závislosti a míry zdravotní škodlivosti se odborníci rozcházejí, nicméně obecně se má za to, že při excesivním užívání dochází k vzniku syndromu odnětí, tedy jakémusi předstupni závislosti,“ sdělil ParlamentnímListům.cz ředitel Národní protidrogové centrály (NPC) Jakub Frydrych.

Jak jsme zjistili, tak síť obchodů, kde lze kratom koupit, je v hlavním městě velice hustá. Často jde o prodejny potravin provozované Vietnamci, které už na výloze inzerují, že ho prodávají. Na obchodu u Slavie je přilepená cedulka: „Kratom World. Zde v prodeji.“ Na sáčku s opioidem je značka červeně přeškrtnutého talíře s příborem. Na zadní straně se píše, že tento výrobek není potravinou, v žádném případě neslouží ke konzumaci a jedná se o botanický předmět rostlinného původu, ale pod tím stojí výzva: „Otestuj mě!“

A tak jsme ho zkusili. Autor článku nejdřív trochu zeleného prášku páchnoucího jako krmivo pro rybičky ochutnal a v puse mu zůstala hořká pachuť. Pak ho – tak na velkou lžíci – použil jako přísadu do polévky. V rukou zanedlouho pocítil mravenčení a ještě o chvíli později se dostavilo uvolnění a jemná euforie, které vydržely poměrně dlouho. Kolegyně si přimíchala malou lžičku kratomu do pomerančového džusu. Zhruba po dvaceti minutách pocítila velký příval energie, jako kdyby zkonzumovala větší množství energy drinků, a zvedla se jí nálada. Po necelé hodině se však opojný stav změnil v roztěkanost a mírnou nervozitu.

Zakázat či legalizovat

Kratom je v Česku běžně k dostání, protože je prodáván jako sběratelský předmět, tedy jako látka, která není určena k vnitřnímu užití. V důsledku toho se na ni, jak napsal Frydrych, nevztahují žádné regulační mechanismy. Regulace prostředky trestní represe je možná v případě, že bude kratom na seznamu zakázaných látek. Pokud se stane potravinou, potravinovým doplňkem, novou potravinou nebo kosmetickým přípravkem, lze zapojit konvenční kontrolní regulační instituce.   

„NPC již dvakrát navrhla kratom na seznam návykových látek. Nikoliv z potřeby vše zakazovat a přepínat trestní represi, ale z pragmatických důvodů považujeme tento postup za správný proto, aby se Česká republika nestala i v obchodu s touto psychoaktivní substancí zdrojem pro okolní státy Evropské unie. A také proto, že všechny ostatní návrhy předpokládají významné změny v legislativě a dalším nastavení regulačních opatření, což je časově náročný proces, během kterého zůstane kratom i nadále dostupný bez jakýchkoliv omezení a logicky tak narůstají doprovodná zdravotní rizika s ohledem na vysokou dostupnost i zvyšující se počet uživatelů, a tedy i těch, kteří užívají kratom excesivně. V této otázce se neshodujeme s některými adiktologickými odborníky, kteří prosazují jinou cestu řešení. Tedy prostřednictvím nové kategorie takzvaných ‚psychomodulačních látek‘,“ doplnil šéf protidrogovky Frydrych.

Podle psychologa Ivana Doudy ze Střediska prevence a léčby drogových závislostí Drop In může být kratom nebezpečný při extrémním nadužívání jako každá jiná droga. Nicméně přiznal, že s lidmi, kteří ho berou, nemá dlouhodobou zkušenost. Zakázat ho by však pro něj bylo velkou reklamou. „Slováci a Poláci jsou více religiózní národy než Češi, a proto přistupují k drogám mnohem striktněji. My jsme liberálnější a máme blízko k větší pragmatické toleranci,“ doplnil Douda s tím, že kriminalizace marihuany nic dobrého nepřinesla, a proto on upřednostňuje pragmatický, nepolitický a neideologický přístup.

Cesty drogy

Na internetu existuje nespočet e-shopů nabízejících kratom různých druhů a z různých zemí původu. Když jsem se zeptal na drogu v jedné z prodejen s CBD konopím poblíž dolního konce Václavského náměstí, mladá dívka se skelným pohledem odpověděla: „Što takoe kratom?“ Zajímavá diskuse se o něm rozvinula na webu eMimino.cz. Podle jednoho příspěvku v diskusi je návykový, závislost vzniká rychle a absťáky jsou hnusné. „Za mě velké riziko a obava, že to bude chtít někdo z trenérů cpát mému dítěti. V naší sportovní bublině se to již vyskytuje,“ píše se v dalším.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41744 lidí
Kratom je stále zelený tropický strom, který roste v horkých a vlhkých lesích jihovýchodní Asie. Má vzhůru směřující větve s tmavě zelenými listy a žlutými květy. Patří mezi přírodní opioidy, tedy látky se stimulačními a zároveň uklidňujícími účinky. Ty se odvíjejí podle typu zpracování, užitého množství, doby růstu rostliny a doby sklizně. Mezi lidi se dostává v podobě prášku vzniklého usušením a rozdrcením jeho listů, tablet či kapslí.

Z informací NPC vyplývá, že kratom byl v Česku poprvé identifikován již v roce 2013. Dlouho se jednalo o poměrně nevýznamnou látku známou pouze omezenému okruhu zájemců o psychoaktivní účinky přírodních psychoaktivních látek. V odborných kruzích závislostních odborníků nepanuje shoda na tom, jestli by i látky s obecně nižším zdravotním rizikem měly být zařazeny na seznam zakázaných látek či lze vydefinovat zákonem designovanou kategorii látek, u kterých bude omezeno a regulováno jejich uvádění na trh a dostupnost pro fyzické osoby bude regulována věkovou hranicí a dalšími omezeními. Světová zdravotnická organizace (WHO) nedoporučila zařazovat kratom na seznam nelegálních návykových látek. Mezitím došlo k výrazné komercionalizaci trhu s kratomem a do Česka je dovážen v tunových množstvích. K určitému typu regulace kratomu došlo již ve více než deseti evropských zemích, ale situace se může měnit.       

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Školy, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemilan16647 , 20.04.2023 18:51:51
likvidují vzdělanost a když nestačí, droga to dokončí. Záměrná likvidace Československa.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Celebrity s patentem na rozum. Jak vidí Hoffman dnešní novináře?

18:07 Celebrity s patentem na rozum. Jak vidí Hoffman dnešní novináře?

POHLED IVANA HOFFMANA Slovenskem hýbe kauza z televize Markíza, kde byl z obrazovky stažen moderátor…