„To se můžu pominout. Jsme jako krmítko.“ Ekonomka Švihlíková zuří, když vidí, jak náš stát platí cizím

07.05.2020 16:28 | Zprávy

Ekonomka Ilona Švihlíková je přesvědčená, že éra globalizace je pomalu na ústupu a je potřeba najít politické lídry, kteří začnou prosazovat národní lokální ekonomiku. Podle Švihlíkové se v době globalizace „omezuje ekonomická suverenita státu a větší moc získávají nadnárodní korporace“. Jako příklad hodný následování uvádí národnostně zaměřenou politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa.

„To se můžu pominout. Jsme jako krmítko.“ Ekonomka Švihlíková zuří, když vidí, jak náš stát platí cizím
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ekonomka Ilona Švihlíková

Švilhíková v rozhovoru na serveru Svobodné univerzum vyzývá, aby čeští politici začali intenzivně prosazovat obrat k lokální soběstačné ekonomice. „Jsem trošičku optimista v tom, že náš národ si prošel řadou situací, které vypadaly naprosto bezvýchodně. Vždy vzpomenu na národní obrození a říkám si, že národů, které se dostaly do područí stejně jako my, které přišly o vlastní jazyk, bylo docela hodně, ale my jsme si ho uchovali. V minulosti jsme čelili velmi obtížným situacím a byli jsme schopni je přežít, a doufám, že budeme schopni i tentokrát,“ věří ekonomka.

„Malinko čerpám optimismus z minulosti, ale nemůžeme z minulosti žít, musíme si tuto věc v první řadě intenzivně uvědomit a začít prosazovat,“ apeluje Švihlíková a dodává, že je nutné na tom spolupracovat s jinými zeměmi. „Společný postup Visegrádu v rámci EU je strašně důležitý, protože i když se v některých věcech neshodneme, tak tyto čtyři země mají stejný zájem, to znamená, že se dostaly do pozice závislé ekonomiky, a ani jedné se to nelíbí,“ má jasno Švihlíková.

Ekonomka dodává, že obrat k národním zájmům se ale dá pozorovat i mimo Visegrád, třeba v Itálii. „Takové kámoše je možné najít i v jiných zemích, protože upřímně řečeno modernizaci a to, že nechtějí být stranou, řeší i Itálie, což je veliká ekonomika, která na tom není vůbec dobře ani demograficky, ani ekonomicky. Jde o to mít kámoše, kteří se postaví někdy až fanatickým snahám, se kterými přichází často Francie nebo Německo,“ kritizuje Švihlíková politiku Emannuela Macrona a Angely Merkelové.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

22:30 „Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

Bývalý prezident Miloš Zeman na sobotní oslavě svých 80. narozenin uvedl, že je kvůli „neschopné vlá…