„To vy, vy nás do toho vtahujete.“ Takáč šel v ČT proti Válkové. Neměl to snadné

19.06.2023 20:55 | Zprávy

MONITORING Piráti dnes hlasují o tom, zda setrvání Pavla Blažka z ODS ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát. Ještě před tím, než hlasování v online anketě dnes večer skončilo, řekla poslankyně za hnutí ANO a někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková, že na na názoru Pirátů nesejde. „Bude důležité, co ministr udělal, nebo neudělal. A nějaké hlasování Pirátů by tohle určitě nemělo ovlivnit,“ mávla rukou nad stranou, kterou prý často nazývají „neomarxistická“. Zatím nevidí důvod, aby Blažek v pozici ministra skončil. S moderátorem Takáčem se přela ohledně negativně zabarvených informací z médií, právě ty podle ní nutí politiky, aby se víc zajímali a chtěli po ministru Blažkovi odpovědi na nejasné otázky v různých kauzách.

„To vy, vy nás do toho vtahujete.“ Takáč šel v ČT proti Válkové. Neměl to snadné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Válková

Hlasování Pirátské strany o ministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi z ODS, které skončí v pondělí ve 20 hodin, iniciovala europoslankyně Markéta Gregorová. U Pirátů se diskutuje o tom, že si ministr Blažek neoprávněně opatřuje informace z policejních spisů a státních zástupců či soudců se nevhodně ptá na různé detaily z vyšetřování. Ministr Blažek se proti tomu brání slovy, že vše dělá tak, jak říká zákon.

Helena Válková se v pořadu Interview ČT24 vyjádřila k tomu, jak jsou nastaveny pravomoci ministra spravedlnosti ve vztahu k nějakému běžícímu trestnímu řízení. „Ty pravomoci nejsou nastaveny vůbec v tom smyslu, že by mohl uplatnit jakoukoli žádost o vhled do té živé kauzy. Může se ptát, ale musí se ptát velmi opatrně, maximálně když se na něj obrátí někdo jako já jako poslankyně a budu ho interpelovat, jak je to možné, že se něco děje,“ uvedla bývalá šéfka české justice.

Sama Blažka interpelovala ohledně případu nejmenované státní zástupkyně. „Podle toho, co jsem si přečetla z veřejně dostupných zdrojů i vašich, se mi zdálo divné, že tam byly takové zvláštní kroky, že třeba nepostupovala k pokynům nadřízených státních zástupců včas spisy. Pak se můžete zeptat, zda o tom ví a zda je v této věci ministr lépe informován a může něco sdělit,“ uvedla Válková.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Michal Šmarda byl položen dotaz

Sociální služby?

Dobrý večer, pane Šmarda, dnes jsem četla článek, které vyšel na PL o předvolební kampani Sociální Demokracie, která se zaobírá situací v sociálních službách. Chci se Vás na něco zeptat. V době L, kdy byla na MPSV p. Maláčová, nebyla situace dobrá, tím chci říci, ač Vy osobně jste nebyl ve vládě ani...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nejlepší“ stíhačka Jany Černochové: Potřebujete čtyři, aby jedna fungovala

14:30 „Nejlepší“ stíhačka Jany Černochové: Potřebujete čtyři, aby jedna fungovala

20,8 miliardy korun. Tolik má stát jen běžný provoz jedné stíhačky F-35. Na provoz a údržbu 24 objed…