„Už jdou. Obešli nás, nebo jsme utekli.“ Ukrajinci sledují ruské úspěchy

29.08.2024 7:52 | Zprávy

Válka na Ukrajině trvá už 918 dní a zdá se, že se schyluje ke katastrofě. Ke katastrofě, kterou otevřeně popsal jeden z bývalých ukrajinských důstojníků, když např. ze satelitních map dostupných v otevřených zdrojích ukázal, že Rusové konkrétně ve směru na Pokrovsk potupují tak rychle, že prostě obešli některé z ukrajinských pozic. A jiné obranné pozice Ukrajinci nedokázali bránit, protože v zákopech neměli dostatek vojáků.

„Už jdou. Obešli nás, nebo jsme utekli.“ Ukrajinci sledují ruské úspěchy
Foto: Repro X
Popisek: Další úprava ruského tanku pro odolnost vůči dronům

Někdejší ukrajinský důstojník a spolupracovník organizace OSNIT, která čerpá informace z otevřených zdrojů, vojenský analytik vystupující na sociálních sítích pod označením Tatarigami_UA, popsal, proč je pro Ukrajinu tak důležité město Pokrovsk a proč Rusové tolik touží po tom ho získat.

Analytik hned na úvod zdůraznil, že dlouho hrála roli klíčového bodu na frontě Avdijivka. Šlo o dobře opevněné město, přes které proudil materiál a šlo o opětný bod při případné budoucí snaze získat Doněckou oblast zpět. Ale na jaře 2024 Avdijivka padla do ruských rukou. Agresoři zasypali Ukrajince obrovským množstvím klouzavých bomb a ti se nakonec stáhli.

Válka na Ukrajině

„Pokrovsk … leží západně od Avdijivky na klíčové železniční křižovatce. Stal se klíčovým distribučním centrem, které podporuje ukrajinské síly podél široké frontové linie od Vuhledaru až po sever Doněcka i dále,“ upozornil analytik. A přiložil další mapu, kde klíčové železnice zvýraznil červeně. Přes Pokrovsk prý vedou i klíčové silniční trasy, zvýrazněné na další mapě černě, takže logistický význam města je podle někdejšího ukrajinského důstojníka opravdu veliký. Podobně důležitý jako město Kramatorsk, který Ukrajinci stále drží.

„Silnice spojující Pokrovsk s Kostjantynivkou byla dlouho ruským cílem. Jeho odříznutí by zhoršilo zásobování vojáků v sektoru Bachmut–Horlivka. Potenciální ztráta Pokrovska představuje operační hrozbu pro logistiku v regionu, od Vuhledaru po Horlivku,“ upozornil analytik.

Válka na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Rusové podle něj v tomto sektoru postupují tak rychle, že jim to umožnilo obejít řadu obranných linií, které se Ukrajinci pokusili vybudovat po pádu Avdijivky. Obranné linie, ale i to, jak je Rusové obešli, ukazuje mapa organizace OSINT. Satelitní snímky prý také ukazují, že se Ukrajinci z některých pozic stáhli, aniž by tyto obrané pozice byly zcela zničeny, což naznačuje, že se obránci napadené země museli stáhnout např. proto, že už neměli munici, nebo nebylo k obraně pozice k dispozici dost vojáků.

Válka na Ukrajině

„Zatímco obavy z nedostatku opevnění za Avdijivkou jsou na místě, hlavním problémem je nedostatek pracovních sil a jednotek k jejich obraně. Bez ohledu na to, jak dobře je obrana postavena, pokud bude obsazena pouze na 10–20 % kapacity, pravděpodobně bude ztracena,“ upozornil analytik.

Ukrajinci pravděpodobně z pokrovského směru stáhli některé jednotky na obranu Charkovské oblasti, která byla pod tlakem před ruským útokem na Pokrovsk a tyto jednotky pak při ruském postupu za Avdijivkou scházely.

„Ukrajina má možnosti stabilizovat linii, včetně nasazení nových brigád, přemístění sil z Kurska a Charkova nebo přerozdělení praporů ze stabilnějších front. Čas je však proti obráncům a hrozí vážná operační katastrofa,“ zdůraznil někdejší ukrajinský důstojník.

 

 

Vláda v Kyjevě se prý navíc obává, že kdyby Putinovi agresoři získali Pokrovsk a postupně celou Doněckou a Luhanskou oblast, jejich šéf v Kremlu by jim pravděpodobně neřekl, aby se zastavili. Spíš by jim nařídil, aby se pokusili Ukrajině ukrást kus dalšího území. Co největší kus.

Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) situaci Ukrajincům stěžuje i skutečnost, že americká strana nabádá Brity, aby nedovolovali Ukrajincům používat střely Storm Shadow s delším doletem proti libovolným cílům v Rusku.

„The Telegraph v od té doby smazané části svého původního webového článku uvedl, že Spojené království formálně nepožádalo USA, aby Ukrajině umožnily použít Storm Shadows k úderu na vojenské cíle v Rusku, a že zdroj z Bílého domu uvedl, že USA jsou znepokojeny jak by použití raket – i bez souhlasu USA – mohlo eskalovat situaci a vtáhnout USA do války na Ukrajině. The Telegraph také poznamenal, že britský premiér Keir Starmer zaujímá ‚konzultativní přístup‘ k jednání s USA a nechce v této záležitosti vyvolat neshody. Zdroj z britské vlády údajně uvedl, že Rusko si je vědomo toho, že Ukrajina žádá o povolení zasáhnout vojenské cíle v Rusku, takže Rusko přesunulo svá ‚nejkritičtější aktiva‘ mimo dosah raketových systémů dlouhého doletu. ISW nadále hodnotí, že ačkoli ruské síly přesunuly letadla z dosahu raket Storm Shadow a ATACMS dodaných Západem, značný počet ruských vojenských objektů zůstává v dosahu západních zbraní, přičemž omezení umožňují ruským silám využít útočiště v hlubokých týlových oblastech v rámci Ruska na podporu vojenských operací proti Ukrajině,“ uvedl institut.

Situace v ruské Kurské oblasti se podle ISW stabilizovala a Ukrajinci se snaží opevnit na území, které získali.

A Rusové dál útočí i na Kyjev. Starosta města Vitalij Kličko oznámil, že trosky ze sestřelených ruských dronů poškodily v hlavním městě Ukrajiny několik budov.

„V Kyjevě a Kyjevské oblasti bylo během poplachu slyšet několik výbuchů. Protivzdušná obrana byla aktivní na většině území střední a severní Ukrajiny. Trosky z dronu prý dopadly nejméně ve třech čtvrtích hlavního města a způsobily požár v jedné ze zasažených oblastí. Na místo byli vysláni první zasahující,“ uvedl server Kyiv Independent.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bylo by dobré, kdyby to už Ukrajinci zabalili., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesidoniusm , 29.08.2024 8:55:21
Co s toho mají? Rusy neporazí. Mají cca 600 000 mrtvých. Území je ztraceno. ekonomika v troskách, infrastruktura taky. Na Ukrajině zbývá cca 18 miliónů obyvatel, převážně straších, kteří nemohli zemi opustit. Dluhy v astronomických částkách. K čemu to bylo celé dobré? Nakonec si Ukrajinu rozdělí Západ a Rusko napůl a Ukrajincům zbydou jen oči pro pláč.

|  20 |  0

Další články z rubriky

Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

22:30 Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

Superdebatu před nadcházejícími senátními a krajskými volbami přinesla Česká televize, a to živě z B…