„Už nejezdí ani Slováci.“ Drahé kempy, pusto a prázdno. Turecko vyjde lépe

28.07.2024 11:11 | Reportáž

Doba zaplněných kempů Holanďany či Poláky, případně i Slováky, je, zdá se, pryč. Oficiální ubytování je skutečně dražší než „zalomit“ karavan někam u rybníka nebo do lesa, samozřejmě pololegálně. I když za ubytování, případně místo pro stan nebo obytný vůz není až tak drahé, ale ty přidané ceny! Zmrzlina kopeček za 40 korun, klobása za stovku, káva se šlehačkou ze stánku – tedy nikoliv v restauraci – za „baťovských“ 99 korun… A k tomu všemu nás přestali navštěvovat dříve ti nejvěrnější – Slováci…

„Už nejezdí ani Slováci.“ Drahé kempy, pusto a prázdno. Turecko vyjde lépe
Foto: Václav Fiala
Popisek: Ceny jídla na Hracholuskách

 Přijedete-li kamkoliv, plno nenajdete. Lůžka v penzionech nebo těch několik chatek jsou vesměs vyprodána. Jenže místa ke stanování jsou poloprázdná.

A peníze se kutálejí…

Chcete-li se plavit výletní lodí po Hracholuské přehradě na Plzeňsku, a zvolíte-li si tu nejdražší štreku, zaplatíte bezmála dvě stovky. Tam. Zpět pak dalších 200 korun. To jsou čtyři stovky a jste-li dva, už je to 800 korun, což není zrovna málo. „Jistě, kolikrát si vyjedu, že. Jenže tahle legrácka mě i s dětmi vyjde na tisícovku,“ říká jeden z rekreujících se „štamgastů“, kteří tady tráví i několik týdnů téměř každý rok. „A teď jídlo – oběd za dvě stovky na osobu – a to se držíme při zemi, pak nějaká zmrzlina, nějaké pivo a jste na další tisícovce. Za ty peníze bych měl v Turecku all inklusive celý týden nebo dokonce deset dní…,“ počítá smutně muž.

Hracholusky jsou teď poloprázdné. Foto: Václav Fiala

„Ale děti mají prázdniny, tak stejně nemůžeme být dva měsíce v cizině,“ konstatuje žena středních let, která se vystavuje polednímu slunci. „Na druhé straně je to tu čisté, v pohodě, je tu klid a to se také počítá. A musíme také pracovat, takže vypomáhají rodiče, respektive prarodiče a kamarádi.“

Červenec je zdá se více „plonkový“ než srpen. Z nějakého neznámého důvodu je první prázdninový měsíc pro mnoho rodin měsícem zahraničních dovolených a srpen pak je na pořadu tuzemsko.

Ceník parníku na Hracholuské přehradě. Foto: Václav Fiala

Česko je stále bezpečný přístav

Přesto jsou Češi spokojeni. Než se prodírat davy v Českém Krumlově, Karlštejně, Lednici nebo na jiných místech, kde je turistika i přes ujišťování místních úřadů již na samé hraně únosné kapacity. O to víc nadšeni jsou zahraniční návštěvníci, kteří stále objevují pro ně zapomenuté Česko. Vrací se sem lidé z bývalého východního Německa. Přibývá lidí ze severu Evropy – hlavně z Dánska a Švédska. Oceňují tady „normálnost světa“, příjemné lidi a hlavně – bezpečnost. „U nás už na každém koupališti je bezpečnostní služba, na větších plochách pak stále policie a stejně to není k ničemu,“ smutně konstatuje Uwe, která sem s rodinou doputovala obytným vozem až z Magdeburku.

Seveřané o tom nechtějí mluvit, ale podle toho, jak radostně kempují třeba v blízkosti plzeňského Velkého boleveckého rybníka, kdy si ani nezamykají, když si běží pro občerstvení nebo na toaletu, je vidět, že je jim tu více než dobře.

A to ještě neobjevili malé kempy, kterých je třeba při Berounce jako hub po dešti. Mnohé nemají až takové zázemí, ale i to je pro některé zájemce velká výzva. Tady je ráj nejen Plzeňáků, ale i lidí z Moravy.

Tábořiště u Berounky. Foto: Václav Fiala

Kdo však citelně ubyl, jsou Holanďané. Šušká se, že načichlí Green Dealem už raději ani nechtějí cestovat po Evropě – zvláště ti mladší. To jim ovšem nevadí, že se pak letecky odsunou třeba do Karibiku. „Že by neměli peníze? Vždyť je tu poměrně levně – zvlášť pro ně,“ mudruje jeden z provozovatelů kempů při řece Oty Pavla.“ Průšvih je ale se Slováky. Zatím jich jezdí mnohem méně, než v loňském roce. Prý za to může politika.

Politikum v turismu

Jak je to možné? Věrné přátelství a bratrství z devadesátek, deklarované ještě před pár lety, vzalo údajně za své. „Tím, že se někteří vrcholní čeští politici na Slováky dívají dost přezíravě a najednou jsou pro ně plebs, se východních sousedů prý velmi dotklo. A tak na truc nejezdí a radši to zalomí do Polska nebo to prostě překousnou a jedou na jih do Maďarska,“ vysvětluje muž, který má na středním Slovensku příbuzné. „Pro ně jste jim ublížili a hodili je přes palubu. A nezapomeňme, že k nám jezdili ti méně majetní, nízkopříjmoví. A těch jsme se zbavili…absurdní.“

Kde jsou Poláci, nevíme. Je pravdou, že do Polska nyní směřuje vícero Čechů, podstatně více, než v minulých letech. A třeba na úkor Slovenska. Ke konci sezóny budou jistě zajímavá relevantní statistická čísla.

Vraťme se zpět do kempů. Nepřítomnost Holanďanů a Slováků, potažmo také Poláků je vidět na každém kroku. „A ti také uměli pustit chlup, to si pište,“ konstatuje muž za okénkem rychlého občerstvení v jednom mimoplzeňském kempu. Hosté z Nizozemska, ale i z Belgie se stávají stále vzácnějšími. Nahrazují je Italové, kteří prchají z plných letovisek ve své zemi. „Nevím, jak to mohou vaši lidé vydržet,“ říká jeden z těch, kteří už v Čechách několik let pravidelně dovolenkují. „V takovém horku se válet na pláži. To je opravdu o zdraví. A nebo na poledne běhat po památkách,“ konstatuje špatnou němčinou. A je nadšen z toho, jak jsou naše památky, jeskyně a další turistické zajímavosti „skoro prázdné“. To poněkud přehání, ale na druhé straně v porovnání s Benátkami, Milánem nebo Římem tady opravdu prakticky není nikdo.

Parkování u Hracholusek. Vloni bylo za 50 Kč, letos stojí 80 Kč. Foto: Václav Fiala

Budou další?

V kempech se logicky neobjevují hosté z Asie. Ti se mačkají třeba v Českém Krumlově. Číňany nahradili Japonci, Korejci a hlavně Indové. A u těchto národů se nepředpokládá, že by cestovaly v karavanech. Tedy alespoň zatím. Než zůstanou v Česku delší čas, pronajmou si karavan a vyrazí… Když sem dojedou takový lán světa Portugalci, Španělé, Finové nebo Turci, proč by nemohli návštěvníci z Asie. Půjčoven karavanů tady vzniká čím dál víc.

Zdá se tedy, že rozdělení dovolených se po Evropě mění. Ovlivňují je faktory, které ještě před pár lety neexistovaly nebo byly zcela podružné. „ Možná, že budeme laboratoří, kam si budou cizinci jezdit oddechnout od blázince u nich,“ směje se na závěr našeho povídání zmiňovaný provozovatel kempu. „Taková No Green Deal zóna,“ dodává.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Proč ten údiv? Nenažranost českých živnostníků je už příslovečná a všeobecně známá!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSilentPysk , 28.07.2024 12:44:16
Hlavně umí pěkně bečet (viz Covid). Jinak využívají kdejakou příležitost ke zdražení svých "služeb".

|  7 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…