„Vše pro Brno.“ Premiér dostal vynadáno za to, kam tečou peníze

28.08.2024 22:22 | Monitoring

Do Brna se po letech vracejí závody MotoGP. Rozruch vzbuzují miliony, které do akce investuje stát. Ten by měl podle mnohých při svém šetření investovat jinam. Premiér Fiala (ODS) investici obhajuje tím, že se peníze mnohonásobně vrátí.

„Vše pro Brno.“ Premiér dostal vynadáno za to, kam tečou peníze
Foto: Repro Youtube
Popisek: Nechvalně známé video premiéra Fialy s Nutellou

„Je to věc, která je důležitá nejen pro Brno a Jihomoravský kraj, ale pro celou Českou republiku. Díky spolupráci se podařilo zařadit Velkou cenu do kalendáře mistrovství světa, pojede se už příští rok,“ oznámil Fiala návrat MotoGP.

„Je to důležité nejen z ekonomického hlediska, ale označil bych to také za věc, která má i kulturní rozměr. Silniční závody patřily k tradici Česka a Československa, patří také k Brnu.

V minulosti se jednalo o jednu z nejnavštěvovanějších akcí, která má ekonomický profit pro region i celou republiku. Znamená podporu podnikatelů v regionu a vytvoření dalších pracovních příležitostí. Vložené finance se několikanásobně vrátí,“ dodal Fiala.

Novinářka Irena Buršová z časopisu Heroine očekává, že návrat MotoGP a s ním spojené velké investice státu vzedmou vlnu kritiky těch, kterým se nelíbily dotace státu pro Prague Pride či investice do kampaně proti sexuálnímu obtěžování. „Očekávám od těch samých lidi adekvátně násobně větší pobouření, než když jdou peníze na Pride nebo kampaň proti sexuálnímu obtěžování,“ napsala na socilní síti X.

Desítky milionů ze státních peněz na návrat MotoGP netěší ani komentátora Martina Kováře: „To už není ani legrační…,“ povzdechl si.

Europoslankyně za hnutí STAN Danuše Nerudová vládě připomněla, že investice by měly směřovat do jiných oblastí, kde jsou skutečně potřeba: „Takže rozpočet je napjatý, peníze na školství nejsou a stát přidá vyšší desítky na akci MotoGP. Hlásím, že rozumím. Dálnice do Mikulova stále není, ale uděláme nový asfalt na okruhu – aspoň,“ uvedla Nerudová.

V diskusi Nerudová ještě dodala, že jako „ekonomka ví, že ta nejvýnosnější investice pro stát je investice do vzdělání“. „Za situace, kdy jsme pod průměrem zemí OECD, je to zcela nepochopitelné, jak se chováme,“ poznamenala.

„Ta brněnská klika vyjde Českou republiku ještě pěkně draho,“ komentovala situaci nezisková organizace Konec uhlí – Nová energie Vladimíra Budinského. „Premiér Fiala dnes v Brně oznámí podrobnosti k návratu závodů MotoGP. Pod heslem: ‚Vše pro Brno‘ – to je sekera šest milionů eur (asi 162 milionů Kč) a oprava dráhy odhadem za 100 milionů korun,“ vyčíslila na sociální síti X.

„Úplná legenda, ten premiér. Na kapitálovém trhu daňově znásilňuje a bere, co mu nepatří, a v Brně rozdává. Vzhůru do voleb,“ reagoval Michal Šnobr na vyjádření premiéra Fialy, že se investice do MotoGP mnohonásobně vrátí.

Důvodem, proč se Brno a Česko pořádání MotoGP po roce 2020 vzdaly, byly právě finance. Tehdy zalistovací poplatek, který se platil promotérské společnosti Dorna, činil asi šest milionů eur (přibližně 162 milionů korun), od té doby podle informací iDNES.cz vzrostl asi na devět milionů eur (zhruba 227 milionů korun).

K této sumě je třeba připočíst dalších sto milionů korun na potřebnou úpravu závodní dráhy Masarykova okruhu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …