„Za ty ceny se to nevyplatí dělat.“ Chovy kuřat ohroženy. Za vším řetězce

25.06.2024 16:33 | Monitoring

Chovatelé kuřat bijí na poplach, upozorňuje Agrární komora. Podle jejích slov jsou výkupní ceny drůbežího masa v porovnání s náklady natolik nízké, že se českým chovatelům nevyplácí drůbež chovat. Výkupní cena kuřat pak podle Agrární komory navíc klesá. „Meziročně se v květnu snížila téměř o 3,20 Kč za kilogram,“ uvádí komora.

„Za ty ceny se to nevyplatí dělat.“ Chovy kuřat ohroženy. Za vším řetězce
Foto: Repro Agrární komora
Popisek: Chlazené kuřecí maso v obchodě - ilustrační foto

„Nelze dělat byznys pod náklady. A ty jsou stále vysoké. Pokud se něco nezmění, existence chovů je vážně ohrožena. Obchodní řetězce stále tlačí na nízké výkupní ceny,“ zmínila ve svém příspěvku na facebooku Agrární komora. Pro srovnání dává oficiální přehled vývoje výkupních cen jatečných kuřat. „Reálná cena pro zemědělce je po zatřídění a poplatku často ještě o 2 Kč za kilogram nižší,“ zmiňuje Agrární komora.

 
Na ceny upozornila Agrární komora již počátkem dubna. 50 Kč za celé kuře, bez akce za 119 Kč. To je cena, kterou jsme tehdy objevili u českých supermarketů. Slevy na kuřecím mají obchodní sítě Tesco, Penny i Albert. Má to ale háček. S takovými cenami se podle Agrární komory ČR nevyplatí českým chovatelům kuřata chovat. Od loňského února spadla cena jatečných kuřat o 3 Kč, poznamenávala tehdy Agrární komora. A je pod průměrem EU. Cena výroby, či spíše nákupní cena od zemědělce, byla dle dat ČSÚ 28,33 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Škůdci země koalice SPOLU a PIRSTAN, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 25.06.2024 16:46:12
Poděkujte vládě SPOLU a PIRSTAN. Zájmy občanů země je nezajímají. Zničili co mohli. Darebáci.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Trump a Biden: Vše v USA se rozloží. Hrozba už za pár dní

7:42 Trump a Biden: Vše v USA se rozloží. Hrozba už za pár dní

Demokratická národní komise by mohla z Joea Bidena udělat nominanta strany na post prezidenta už v č…