„Životně důležité“ americké tanky. Teď je Kyjev z fronty stahuje

26.04.2024 22:09

Ukrajina vyřazuje z bojů americké tanky Abrams M1A1, podle informací agentury AP se jí nedaří nasazovat je bez toho, že by se vyvarovala jejich citelným ztrátám. Podle serveru The New York Times si na tancích bezpilotní letouny na Ukrajině vybírají „smrtelnou daň“; pět z 31 nasazených Abramsů bylo zničeno jen během posledních dvou měsíců.

„Životně důležité“ americké tanky. Teď je Kyjev z fronty stahuje
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký tank M1 Abrams

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 25234 lidí
Agentura AP s odkazem na informace od dvou amerických vojenských představitelů píše, že Ukrajina prozatím vyřadila americké tanky Abrams M1A1 z boje proti Rusku částečně proto, jelikož je pro ni složité s nimi operovat, aniž by byly odhaleny nebo napadeny ruskými drony.

Rozšíření bezpilotních letounů na ukrajinském bojišti podle jednoho z amerických vysokých představitelů obrany, jenž s novináři hovořil pod podmínkou zachování anonymity, znamená, že „neexistuje otevřený terén, kterým byste mohli jen tak projet bez obav z odhalení“.

Spojené státy s odesláním 31 Abramsů na Ukrajinu souhlasily v lednu 2023, poté co je dle AP Kyjev přemluvil, že jsou životně důležité pro ukrajinskou schopnost prolomit ruské linie před loňskou ukrajinskou protiofenzívou. Do ukrajinské snahy prolomit ruské pozice, jež nakonec přinesla nepříliš povzbudivé výsledky, samotné Abramsy příliš nedostaly příliš šanci promluvit, jelikož je Pentagon na Ukrajinu poslal až loni na podzim.

Pět z 31 tanků, z nichž každý vyjde na asi 10 milionů dolarů, již bylo ztraceno v důsledku ruských útoků. Server The New York Times již před několika dny – a zprávou o jejich prozatímním vyřazení z bojů – poznamenal, že právě bezpilotní letouny na Ukrajině si na nich vybírají „smrtelnou daň“ a je možné, že zkušenosti z ukrajinského bojiště změní způsob použití tanků v budoucích konfliktech.

„S tím, jak se na bojišti prosazují výbušné bezpilotní letouny, je i mohutný americký tank Abrams stále zranitelnější,“ poznamenal server. A upozornil, že pět amerických Abramsů Kyjev ztratil až během posledních dvou měsíců a nejméně tři další byly podle rakouského vojenského instruktora plukovníka Markuse Reisnera od vyslání tanků na frontové linie počátkem letošního roku středně poškozeny.

„To je jen zlomek ze 796 ukrajinských hlavních bojových tanků, které byly zničeny, ukořistěny nebo opuštěny od začátku války v únoru 2022, uvádí Oryx, vojenský analytický web, který počítá ztráty na základě vizuálních důkazů. Drtivá většina z nich jsou tanky sovětské, ruské nebo ukrajinské výroby; pouze asi 140 z těch, které byly vyřazeny v boji, darovaly Ukrajině státy NATO. A Rusko dosud ztratilo více než 2900 tanků, ukazují údaje Oryxu, ačkoli Ukrajina tvrdí, že jejich počet přesahuje 7000,“ poukazuje The New York Times na odhadované ztráty bojové techniky obou válčících zemí.

Britský deník The Guardian dodává, že ruské síly utrpěly velké ztráty na vlastních tancích a obrněné technice v důsledku vysoce účinného sledování a útoků ukrajinských bezpilotních bojových jednotek. Avšak zároveň stejný problém nyní zažívají Ukrajinci, jelikož si dle tvrzení jednoho z amerických obranných úředníků neosvojili taktiku, která by mohla zvýšit účinnost tanků, jako je například boj s kombinovanými zbraněmi, k čemuž výcvik poskytly USA v Německu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…