1 600 Kč. „Žrát cvrčky“ se nevyplatí. Daniel Vávra tuší, o co jde

26.04.2023 20:20 | Ze sítí

Cestovatel Daniel Přibáň prosazuje pojídání hmyzu, a nedávno proto obhajoval český start-up Sens Food, který se zaměřuje na prodej cvrčků. 80 gramů cvrčků za 649 korun. Ti, kteří jedení cvrčků vzdorují, jsou podle něj hlupáci šířící bludy o jedlém hmyzu. Herní vývojář Daniel Vávra přináší srovnání kila hovězího a kila cvrčků a přichází s tím, že hovězí je třikrát levnější a obsahuje i více proteinu. Novinářka a členka rady ČTK Angelika Bazalová Přibáňovi vzkazuje, že se lidé holt naučili jeho praktiky, jedná-li se o bojkot byznysů.

1 600 Kč. „Žrát cvrčky“ se nevyplatí. Daniel Vávra tuší, o co jde
Foto: Repro Facebook
Popisek: Cestovatel Dan Přibáň pojídá cvrčky z limitované edice

Podle Světového ekonomického fóra a jeho zakladatele Klause Schwaba by mělo požívání brouků být součástí moderního světa. V jejich pojídání vidí hned několik výhod. Broučci jsou bohatí na proteiny, přinášejí spoustu dalších zdravotních benefitů a jejich požívání je udržitelné. O tom, že se nyní prášek z cvrčků smí přidávat i do mouky a dalších potravin, nedávno rozhodla Evropská unie.

Cestovatel Daniel Přibáň jakožto zastánce pojídání hmyzu si nedávno na sociálních sítích stěžoval na šíření dezinformací ohledně tohoto tématu. Reagoval především na ztrátu odběratelů českého start-upu Sens Food, který vyrábí jídlo právě z hmyzu. Přibáň vysvětloval na Facebooku, že jedení hmyzu není pro lidstvo novinkou, a šíření odporu vůči hmyzu označil za dezinformaci šířenou hlupáky. Start-up Sens Food navíc na internetovém obchodu nabízí 80 gramů cvrčků jen za 649 korun.

„Není to nějak málo? Mají ty cvrčci housličky? Je mezi nimi brouk Pytlík? Není to od Přibáně kanibalismus?“ reaguje na ceny cvrčků a Přibáňova vyjádření český designér Daniel Vávra a usnáší se nad tím, že je jisté, že „za všechno můžou tupí dezoláti“. „Za 649 korun pořídíte 1 kg kvalitního hovězího, 80 g cvrčků s kořením,“ vyčítá a ironicky dodává, že koupí cvrčků však lidé mohou zachránit svět.

Pozastavuje se dále i nad tím, jak velkým tématem se cvrčci jakožto pokrm či příměs do jídla v poslední době stali. „V Brně dělají hamburgery, přidává se to do potraviny, kdo to nechce jíst, je dezolát, lepší lidé se předhánějí v deklamacích, zda raději jedí červy, cvrčky, nebo kobylky, dezinformátoři šíří řetězové e-maily o cvrčcích,“ píše a dodává, že neuplyne den, aby o cvrčcích nebyla v televizi reportáž.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Odvolání Hřiba

Pane Nachere, nemyslíte, že už je opravdu na čase odvolat Hřiba? Sice jste v opozici, ale podle mě by se k vám přidal i někdo z koalice, a pokud ne, tak se jen potvrdí, že takovým lidem jde jen o korýtko, protože je více než jasné, že je Hřib totálně nekompetentní a navíc nedůvěryhodný a dost možná ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Divák chtěl povečeřet, tak projev Fialy vypnul. Lidé to premiérovi spočítali

8:21 Divák chtěl povečeřet, tak projev Fialy vypnul. Lidé to premiérovi spočítali

„Trapnej jako vánoční pohádka,“ doslechl se na facebooku premiér Fiala zhodnocení svého vánočního pr…