Před necelými dvěma týdny otevřel Václav Moravec ve svém diskusním pořadu otázku, jak je možné, že jsou v Česku potraviny dražší než v Německu. O důvody, proč tomu tak je, se před kamerami ČT přeli prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza, prezident Agrární komory Jan Doležal a ředitel potravinářské sekce ministerstva zemědělství Jindřich Fialka.
Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza vyjádřil naději, že ceny potravin už přestanou růst. „Když se podívám na vyjádření potravinářů stará tři čtvrtě roku, tak oni říkali: když stát zastropuje ceny energií, když klesne cena pšenice, budeme zlevňovat. Ceny energií už jsou zastropované, cena pšenice klesla, ale ceny potravin rostou dál,“ zlobil se Prouza.
Zdůraznil, že na českém trhu příliš nefunguje konkurence, ale je tu několik velkých podniků jako např. Agrofert. „A když vy chcete potraviny od českých dodavatelů. tak si jako obchodník můžete vybrat mezi jedním, nebo druhým a ti vás drží pod krkem,“ popsal situaci Prouza.
Teď podle něj bude záležet na tom, jak moc potravináři ještě využijí situaci a navýší si ceny. Jestli budou strašit lidi, že ceny potravin dál porostou a jedním dechem budou žádat ministerstvo zemědělství o další a další dotace.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: mp
FactChecking BETA
Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.