2 kilometry za pár hodin. Rusové zrychlují, vládne zděšení

28.08.2024 10:20 | Zprávy

Zatímco washingtonský Institut pro studium války (ISW) popisuje cíle, které by Ukrajinci mohli zničit přímo v Rusku, armáda agresora na ukrajinské půdě dál pokračuje. Rusové za pár hodin postoupili o celé dva kilometry a v podstatě buší na brány Pokrovska. Otázkou zůstává, jak dlouho budou dobývat samotné město. Někdejší kandidát hnutí STAN na europoslance mluví o „kolosálním prů**ru“ na frontě.

2 kilometry za pár hodin. Rusové zrychlují, vládne zděšení
Foto: Repro X
Popisek: Další úprava ruského tanku pro odolnost vůči dronům

Washingtonský Institut pro studium války ukázal mapu, na které je patrné, jaká místa v Rusku Ukrajinci ještě mohou ostřelovat západními zbraněmi a odhaluje také které cíle už jim především Američané nedovolují ostřelovat.

„Geolokalizované záběry zveřejněné 27. srpna potvrzují, že ruské síly postoupily přes dva kilometry od své poslední potvrzené pozice do severozápadní Novohrodivky (jihovýchodně od Pokrovska) podél Dubininy ulice, což naznačuje, že ruské síly navíc drží pozice v centrální části města.

ISW informuje

Ruští prováleční blogeři také tvrdili, že ukrajinské síly „ztratily“ Marynivku (přímo jižně od Novohrodivky) a že složky 228. motostřeleckého pluku obsadily Memryk (jihovýchod z Novohrodivky). Některé ruské zdroje také tvrdily, že ruské síly postoupily do jižní Mykhailivky (jižně od Novohrodivky) a útočí na severovýchodní Selydove (jihozápadně od Novohrodivky).

„Nedávná rychlost ruského postupu ve směru Pokrovsk byla poměrně rychlá a ruské síly postoupily přes většinu Novohrodivky během několika dní. Zdá se, že ruské síly upřednostňují postup podél železniční trati v Novohrodivce směrem k Pokrovsku namísto boje přes celou městskou oblast osady. Poměrně rychlý ruský postup do Novohrodivky za posledních 24 hodin je pravděpodobně částečně umožněn zjevným stažením Ukrajiny z Novohrodivky,“ napsal k tomu ISW s tím, že pokud se Ukrajinci stáhli proto, aby mohli o to déle bránit samotný Pokrovak, budou to mít Rusové ještě těžké a Pokrovsk tak snadno neobsadí.

Někdejší kandidát STAN na europoslance Andrej Poleščuk, který se sice narodil v Bělorusku, ale řadu let žije v Česku, napsal pár slov o „kolosálním prů**ru“.

„Novohrodivka v podstatě ztracena. Rusům se ji podařilo dobýt za několik dnů. Město, 14 000 obyvatel. Deep State píše o kolosálním průseru, kvůli kterému by měla být vyvozena nejen vojenská, ale i trestní odpovědnost. Otevírají se dveře do Selydove ze severu a cesta k Pokrovsku k jihu,“ napsal.

Andrej Poleščuk informuje

Andrej Poleščuk informuje

Agentura Reuters připomněla, že Pokrovsk je silniční a železniční uzel a město s předválečným počtem 60 000 obyvatel. Leží na klíčové silnici, kterou ukrajinská armáda využívá k zásobování dalších bojujících ukrajinských základen, jako jsou města Časiv Jar a Kostiantynivka v Doněcké oblasti.

„Uhelný důl, který je největším ukrajinským producentem koksovatelného uhlí, jež se používá v ocelářském průmyslu a bylo životně důležité pro předválečnou ekonomiku země, je vzdálen pouhých 20 minut jízdy na západ,“ doplnila agentura.

Agentrura Reuters také upozornila, že v oblasti kolem Pokrovska se nacházejí různé průmyslové objekty, které ukrajinská armáda pravděpodobně využije k zakopání a obraně města, ačkoli Rusko proti nim pravděpodobně použije ničivé klouzavé bomby.

Ukrajinský nejvyšší vojenský volitel Oleksandr Syrskyj oznámil, že Rusové stáhli z různých úseků fronty na 30 tisíc vojáků a přesunuli je do Kurské oblasti, ale jednotky postupující k Pokrovsku ponechali beze změny. Podle Syrského nezůstane jen u 30 tisíc vojáků a Rusové do Kursku pošlou další jednotky, což podle nejvyššího vojenského velitele ovlivní situaci na celé ukrajinské frontě. ISW tvrdí, že je příliš brzy na vyvozování definitivních závěrů o dlouhodobých účincích operace Kursk.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že ukrajinská invaze do Kurské oblasti byla zčásti snahou zabránit ruské útočné operaci do Sumské nebo Černihovské oblasti. Zelenskyj ukrajinskou akci v Kurské oblasti popsal také jako prvek potřebný k dosažení skutečného míru na Ukrajině a udržení celistvosti Ukrajiny.

Mluvčí Pentagonu generálmajor Patrick Ryder během tiskové konference 26. srpna zopakoval podporu USA pro ukrajinskou invazi do Kurské oblasti a poznamenal, že Ukrajina má právo provádět své vlastní operace.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A tak nám nakonec vznikl, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenezmar , 28.08.2024 11:03:40
v kurské oblasti mlýnek na ukrajinské maso ! Teď už bude stačit čekat a dívat se ! Fanatická rusofobie je vážná choroba !

|  18 |  0

Další články z rubriky

„To snad není možný, co on si dovolí.“ Holec se splet ve Fialovi. Toto nečekal

22:59 „To snad není možný, co on si dovolí.“ Holec se splet ve Fialovi. Toto nečekal

Publicista Petr Holec to vzal od podlahy. Premiéra Petra Fialy popsal jako muže, kterému ještě pere …