„Peču cukroví už asi deset let. Nikdy nebyl problém s odbytem nebo že by si někdo stěžoval na cenu. Během těch let se ceny přirozeně zvedly, ale ještě nikdy ne tak skokově, jako poslední rok. Minulé Vánoce jsem kilo cukroví prodávala za 450 Kč. Teď je to už 750 Kč. A nechtějte vědět, co jsem si od lidí kvůli tomu vyslechla,“ popisuje nám Eva, starší žena, která si pečením cukroví přivydělává. „Zasypali mě urážkami, co si to dovoluji, že už nevím, kolik si mám za pečení říct, že je to hrozné, když se vše zdražuje… Ale to je přece jasné, že když se zdražují suroviny, tak bude dražší i výrobek. Mnoho lidí to ale nechápe,“ kroutí hlavou Eva. „Mně se to taky nelíbí, ale co mám dělat? Přístup některých zákazníků mě tedy hodně zklamal.“
„Potvrzuji, mám stejnou zkušenost,“ líčí nám další cukrářka. „Zákazníci po zjištění ceny odpadli. Oproti minulému roku mám pokles poptávky tak o 30 %. Musela jsem ale zdražit, protože suroviny šly hodně nahoru. A když dělám cukroví poctivě, tak prostě potřebuji kvalitní ingredience. Jasně, mohla bych péct levněji, ale to by bylo hnusné. Lidi musí pochopit, že něco stojí suroviny a něco stojí práce. Samo se to neudělá. Ani oni přece nepracují zadarmo.“
Cenový průměr za kilo vánočního cukroví se v posledních letech pohyboval mezi 400-500 korunami za kilogram. Za tuto cenu zákazník dostal několik druhů – linecké, perníčky, pracny, vanilkové rohlíčky, včelí úly, rumové kuličky a další… „Cena se odvíjí od kvality surovin. Jinak chutná rohlíček, když použijete pravou vanilku, a jinak, když tam dáte vanilin. Ořechy mají také různou kvalitu, to samé platí o tucích. Cukroví z Hery nebude nikdy tak chutné jako z pravého másla,“ vysvětluje cukrářka Eva. „Další rovina je pak cena práce. To je individuální, každá cukrářka si účtuje trochu jinou sazbu. Přijde mi, že právě tohle je pro lidi největší problém. Ještě dokážou pochopit, že se zdražuje kvůli surovinám, ale aby si ženská účtovala za práci, tak k tomu mají kecy.“
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: red