770 miliard Kč dluhu za Fialy. Skoro jako covid, zní. Ba hůře

04.07.2024 11:53 | Monitoring

Závažné sdělení známého ekonoma. Veřejný dluh Česka podle něj narůstá za Fialovy vlády zhruba stejně rychle jako za covidu. I když mezitím stouply daně a odvody, nejen v rámci konsolidačního balíčku, a přestože Fialova vláda si navyšuje příjmy zavedením daně z neočekávaných zisků, stejně jako loňskou historicky bezkonkurenčně rekordní dividendou ČEZ.

770 miliard Kč dluhu za Fialy. Skoro jako covid, zní. Ba hůře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Detail tisícikoruny, ilustrační foto

Hlavní ekonom Trinity bank Lukáš Kovanda zveřejnil na svém účtu sociální sítě X poměrně závažnou zprávu o stavu zadlužení České republiky.

Veřejné zadlužení České republiky činilo podle něj koncem letošního března 3 332,3 miliardy korun, což znamená, že se nominálně jedná o historicky vůbec nejvyšší úroveň zadlužení Česka. Data ukazují, že na konci roku 2021 přitom činilo 2 566,7 miliardy korun.

„Zhruba v tom čase se vlády ujímal kabinet Petra Fialy, jehož klíčovým slibem bylo snížení zadlužení Česka, nebo alespoň snížení tempa zadlužování,“ píše dál Kovanda a ptá se, jak se tento závazek podařilo naplnit.

Pak už následují tvrdá data.

„Od nástupu Fialovy vlády dne 17. prosince 2021 tedy veřejný dluh ČR narostl do konce letošního března o zhruba 770 miliard korun. To je nominálně přibližně ta samá částka, o kterou veřejný dluh ČR narostl během covidových let 2020 a 2021,“ uvádí ekonom s tím, že na samém začátku roku 2020 činil veřejný dluh ČR 1 740,3 miliardy korun a během dvou covidových let tedy narostl o necelých 830 miliard korun.

Je třeba si ale uvědomit, že během celosvětové epidemie covidu bylo i naše hospodářství fatálně ochromeno, podstatně se snížila výroba, příjmy z daní a naopak se zvýšily různé formy podpory ať už podnikání, či pro zachování životní úrovně obyvatel České republiky.

„Tempo zadlužování se tedy za Fialovy vlády snížilo, ale nikterak významně. Za dva roky covidu dluh narostl o 830 miliard, za dva roky a jedno čtvrtletí k tomu, kdy vládl Fialův kabinet, se dluh zvýšil o nominálně srovnatelných 770 miliard,“ vypočítává dál Lukáš Kovanda a upozorňuje navíc na skutečnost, že v posledním čtvrtletí tohoto období, od ledna do března 2024, už platila podstatná část konsolidačního balíčku, který zvyšuje příjmy veřejné kasy například z důvodu vyšších daní či odvodů – byť je pravda, že ne všechna opatření balíčku se stihla projevit již během prvního čtvrtletí.

 

Naopak je podle něj nutno také připomenout, že Fialova vláda si už v roce 2023 a dále pak letos navyšuje příjmy zavedením daně z neočekávaných zisků zejména energetických společností či mimořádnými odvody výrobců elektřiny, stejně jako loňskou historicky bezkonkurenčně rekordní dividendou ČEZ.

„Na druhou stranu Fialova vláda realizovala mimořádné výdaje související zejména s pomocí domácnostem a firmám s úhradou drahých energií. Mimořádné výdaje – ty související pro změnu s covidem – ovšem uskutečňovala také předchozí Babišova vláda během dvou kritických let pandemie. Ta navíc tedy daně v letech 2020 a 2021 spíše snižovala,“ upozorňuje Kovanda a zmiňuje v této souvislosti třeba snížení DPH na řadu druhů zboží a služeb v květnu 2020 nebo počátkem roku 2021 takzvané zrušení superhrubé mzdy, které fakticky znamenalo výrazné snížení daně z příjmu zaměstnanců.

„Vše výše uvedené se týká nominální výše dluhu. Tato nominální výše – na rozdíl od reálné – zahrnuje i mimořádný nárůst míry inflace zejména v letech 2022 a 2023. Tato inflace ‚přifukuje‘ nominální veličiny, takže i zmíněný údaj 770 miliard do určité míry odráží právě i výrazný nárůst inflace v letech 2022 a 2023,“ pokračuje ekonom a dopadem inflace se zabývá i v závěru svého příspěvku.

Podle něj je ale nejednoznačný, neboť sice přispívá k nominálnímu navyšování výdajů vlády, ale zároveň nominálně zvedá její příjmy.

„Když například při výrazné inflaci výrazně zdražují potraviny, roste pochopitelně i příslušné inkaso DPH, a to právě už jen z důvodu onoho vlastního výrazného navýšení cen potravin,“ uzavírá Lukáš Kovanda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vláda pětikolky totiž není vláda sledující zájmy Česka,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseriva , 04.07.2024 15:42:14
Ale zájmy někoho úplně jiného. Snad se podaří je dát k soudu dříve, než prchnou.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Co se tu neříká. „Když padnou USA, bude líp.“ Dánský politolog chce konec impéria

21:12 Co se tu neříká. „Když padnou USA, bude líp.“ Dánský politolog chce konec impéria

Důležitým tématem před americkými prezidentskými volbami je bezpečnost ve světě a řešení zahraničníc…