A teď mlčíte. Uvolněný Babiš u soudu

13.09.2022 13:21

Expremiér Andrej Babiš již druhý den stojí před soudem. A hned si začal dobírat novináře. Už druhý den se totiž podle něj ukazuje, že je celá žaloba proti němu nesmyslná.

A teď mlčíte. Uvolněný Babiš u soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Začalo hlavní líčení v případu kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo, ve kterém čelí obžalobě bývalý premiér Andrej Babiš

Soud se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem v kauze Čapí hnízdo pokračuje druhým dnem. O proces opět projevili zájem novináři, ale jinak v soudní síni přihlížejících občanů ve srovnání s prvním dnem Babišova soudu poněkud ubylo.

Babiš si z novinářů tropil žerty, že se ho nechtějí na nic ptát. „Když je to pozitivní, tak to se neptáte,“ poznamenal.

Soudce Jan Šott zařadil na pořad jednání předčítání písemných výpovědí svědků. Jedna ze svědkyň uvedla, že si příliš nepamatuje detaily související s touto kauzou, protože žádost o dotaci a její proplacení se řešilo před řadou let, ale jako členka výboru z úřadu Středočeského kraje, který o dotacích rozhodoval, je přesvědčena, že dotace byly přidělovány tak, jak to odpovídalo českému a evropskému právu.

Podle Babiše to jen dokazuje, že k soudnímu jednání vůbec nemělo dojít. „Přečtené výpovědi všech svědků jasně dokázaly, že je obžaloba nepravdivá,“ poznamenal.

Soudce Šott také oznámil, že pokud se k soudu dostaví Andrej Babiš mladší, bude vyslechnut v pátek.

„Soudu nejprve oznámil, že nedorazí. Nemohli jsme však nepostřehnout jeho vyjádření v médiích, že se nakonec hodlá dostavit. Pokud k tomu tedy dojde, bude v pátek vyslechnut,“ ohlásil soudce.

Po pauze přichází na řadu výpovědi znalců, např. ekonom Vítězslav Hálek.

Do konce týdne by měla k soudu dorazit i Babišova manželka Monika Babišová, která vystoupí v pozici svědkyně, nebo Petr Bendl z ODS, který byl hejtmanem v době, kdy Středočeský kraj o dotaci rozhodoval.

Více ZDE a ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…