Ajaj. Rakušan si vjel se Schillerovou do vlasů. Ale nezůstalo jen u toho

29.05.2024 19:50 | Monitoring

Lhali o migračním paktu. Místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová na sociální síti X znovu udeřila na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a na premiéra Petra Fialu (ODS). Učinila tak poté, co francouzský premiér prohlásil, že migrační pakt dopadne především na východní Evropu. Opoziční hnutí ANO k migračnímu paktu svolává mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. Následoval názorový střet s Rakušanem, který migrační pakt hájí.

Ajaj. Rakušan si vjel se Schillerovou do vlasů. Ale nezůstalo jen u toho
Foto: Screen: CNN Prima NEWS
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan v pořadu Partie.

Evropský parlament začátkem dubna přijal deset legislativních návrhů k reformě evropské migrační a azylové politiky, která byla předběžně dohodnuta s členskými státy EU v prosinci loňského roku. Zatímco ministr Vít Rakušan a premiér Fiala ujišťují, že tento pakt neobsahuje žádné povinné kvóty, představitelé opozice upozorňují, že tomu tak není.

Nyní se to podle exministryně Aleny Schillerové opět potvrzuje hlasy dalších evropských politiků. Konkrétně poukázala na varování francouzského předsedy vlády.

„Z nejnovějšího přiznání francouzského premiéra Gabriela Attaly mrazí. Teď už nemůže být pochyb, že premiér Fiala a ministr Rakušan prostě všem občanům bezostyšně lhali: Migrační pakt se primárně týká zemí ‚východní Evropy‘, které dosud nelegální migranty přijímat odmítaly. Teď se ty země, mezi které samozřejmě řadí i Českou republiku, podle Attaly podařilo přimět podepsat dohodu, která říká: buď migranty přijmete, nebo plaťte,“ upozorňuje Schillerová na sociální síti X.

Hnutí ANO proto svolává k migračnímu paktu mimořádnou schůzi: „Premiér Fiala, Vít Rakušan, ale i celá vláda se ze svých lží a dezinformací musí neprodleně zodpovídat Poslanecké sněmovně a zejména lidem. Právě jsme proto požádali o neprodlené svolání mimořádné schůze k migračnímu paktu,“ dodala.

Ministr vnitra její slova zanedlouho reflektoval a migrační pakt hájí: „Migrační pakt je kromě ochrany vnějších hranic o tom, že státy se mohou na řešení migrace podílet způsobem, který si zvolí: buď přijmout migranty, nebo poskytnout finanční a materiální pomoc těm, kdo je přijali. Někomu by se možná líbila varianta nepodílet se na řešení toho problému vůbec. Ale nechci vás z ničeho podezírat. Pokud jde například o finanční pomoc státům, které čelí migračnímu tlaku, už před lety o ní mluvit váš pan předseda. Mluvil. Nic v tom neudělal. Jak příznačné. I proto považuju za důležité, aby naše země v nadcházejících evropských volbách vyslala do Evropského parlamentu lidi, kteří nejen mluví, ale hlavně činí,“ zněla reakce Rakušana.

„Zdá se, že vám, pane Rakušana, stále nedochází, co jste naší zemi způsobil,“ odepsala Alena Schillerová a důrazně zopakovala: „Vámi dojednaná podoba migračního paktu je neskrývaným triumfem tradičních hostitelských zemí. A jak přiznal předseda vlády Francie, tak také na úkor Česka. V teorii her se tomu říká hra s nulovým součtem a Česká republika jí kvůli Vám projela na plné čáře. S nedozírnými ekonomickými, bezpečnostními a sociálními následky.“

Rakušan naopak Schillerové vyčetl, že zemi působí nedozírné škody právě ona svou rozeštvávací a polarizující rétorikou. „Migrační pakt není ‚na úkor‘ nikoho, v tom je kouzlo dohody, konsenzu, solidarity. Pojmů, které vám možná nejsou neznámé, ale taky vám bohužel nejsou vlastní,“ zopakoval ministr.

S protiargumentací na Rakušana poté nastoupil Schillerové spolustraník Radek Vondráček. „Pane ministře už to zabalte. Z tohohle se vykecat nejde. Žádná rozeštvávací rétorika. Holá pravda. Zpaktoval jste to proti zájmům naší země. A už to všichni vědí,“ vzkázal opoziční poslanec,

Ministr vnitra za to Vondráčka označil téměř za extremistu. „Pravda není o tom, kolikrát nějakou hloupost opakujete a s jakou urputností, pane kolego. Jako právník byste měl ctít fakta víc než strategii vašeho volebního marketingu. Mrzí mě, že tak základní požadavek ve vašem hnutí zůstává úplnou popelkou. Dělicí linie mezi vámi a tradičními extremisty už je skutečně bolestně tenká,“ vyjádřil svůj názor Rakušan.

Francouzský premiér Gabriel Attal na adresu zemí Visegrádu v televizní debatě prohlásil: „Uvědomujete si, že se nám podařilo přimět je k podpisu dohody (tj. migračního paktu), která říká: buď přijmete imigranty jako Francie, Španělsko nebo Itálie, nebo budete platit za ochranu hranic?“ Zdánlivě konstatoval fakt, že v migračním paktu je zakotvena povinná solidarita, která dává členským státům na výběr: přebírat migranty, nebo platit. Ono je to s přijímáním migrantů v paktu složitější, ale to teď ponechme stranou.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Junta o migračním paktu lže. Je poslední možnost volbami věci změnit. Nikdo z navrhovaných juntou by se neměl dostat do Evropského parlamentu., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 29.05.2024 20:19:20

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Předseda EU“ Orbán u Putina. Toto se v Kremlu odehrálo

18:28 „Předseda EU“ Orbán u Putina. Toto se v Kremlu odehrálo

V Kremlu probíhá jednání mezi maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který navštívil Moskvu po návště…