Ani den bez útoku nožem, ukazují německá čísla. Ministryně chce omezit jejich používání

11.08.2024 10:02 | Monitoring

Kaluže krve, nože svištící vzduchem, policejní alarmující čísla. Tak prý vypadalo Německo v první polovině roku 2024. Podle statistik strážců zákona v zemi významně narostl počet útoků s nožem v ruce. Jen za první pololetí tohoto roku jich bylo nejméně 430. Spolková ministryně vnitra, sociální demokratka Nancy Faeserová chce „omezit používání nožů na veřejných prostranstvích“.

Ani den bez útoku nožem, ukazují německá čísla. Ministryně chce omezit jejich používání
Foto: thinkstock.com
Popisek: Kriminalita, ilustrační foto

Obrovská kaluž krve na chodníku v berlínské čtvrti Neukölln. V hádce mezi dvěma muži v jisté chvíli jeden druhému vrazil nůž do krku. O něco později na sebe na jiném místě taktéž v Berlíně útočilo několik mužů na svatbě. Sečteno a podrženo, v Německu přibývá útoků nožem.

„V Německu se ani jeden den neobejde bez útoku nožem – loni jich bylo 60 až 70 denně. První údaje za letošní rok vyvolávají obavy: situace se zhoršuje!“ napsal server nejčtenějšího německého deníku Bild, a že má k dispozici údaje o útocích s nožem v ruce. Data pocházejí od spolkové policie a zahrnují útoky na nádražích, letištích a dalších klíčových bodech. Bild zdůraznil, že v žádném případě nejde o celkové souhrny útoků nožem, ale i tak prý jde o alarmující čísla.

„Případů, kdy se zakázané nože nejen nosily, ale i používaly, přibývá. Za celý rok 2023 bylo ve spolkové policii zaznamenáno 777 případů násilí nožem a za prvních šest měsíců tohoto roku to bylo 430!“ napsal server listu.

Ze zjištěných pachatelů je slabá většina ve statistice uvedena jako „neněmecká“. Podle deníku Bild jde často o Afghánce, lidi narozené kdesi v severní Africe a pak pocházejí také z Polska či Sýrie a Turecka.

Spolková ministryně vnitra, sociální demokratka Nancy Faeserová chce z celé situace vyvodit důsledky a „omezit používání nožů na veřejných prostranstvích“. „Nože by mělo být povoleno nosit na veřejnosti pouze s délkou čepele do šesti centimetrů namísto předchozích dvanácti centimetrů,“ oznámila ministryně. Chce jen pár výjimek – například „pro domácí nože v uzavřených nádobách po nákupu“.

Ve větším počtu obcí a měst by se měly rozšířit zóny, kde bude zcela zakázáno nosit zbraň. „Chceme vytvořit všeobecný zákaz používání nebezpečných vystřelovacích čepelí. Odpovídající změny zákona o zbraních brzy představíme,“ oznámila členka vlády.

K dalšímu útoku nožem došlo před pár dny ve Stuttgartu. „V poslední době došlo ve Stuttgartu k několika nebezpečným bodnutím. Probíhá v regionu kromě války gangů se střelnými zbraněmi také válka gangů s noži? Tři muži byli zraněni, jeden z nich v ohrožení života: To je výsledek posledního útoku nožem ve Stuttgartu. Stalo se to na dvorku na Königstrasse – hlavní nákupní ulici ve Stuttgartu. Tři mladíci se střetli se skupinou tří mužů a dvou žen. Dokud někdo evidentně vytáhl nůž a probodl ho,“ upozornil zpravodajský pořad Tagesschau veřejnoprávní televize ARD. Policii známý 17letý Syřan byl po útoku rychle zatčen.

„V poslední době došlo ve Stuttgartu k opakovaným útokům noži. Během mistrovství Evropy ve fotbale zaútočil 25letý mladík nožem na tři muže ve fanzóně na náměstí Schlossplatz - při veřejném sledování zápasu Turecko vs.Česko. Dva muži byli těžce zraněni, jeden byl dokonce krátkodobě ve smrtelném nebezpečí,“ pokračovaly Tagesschau.

Mezi lidmi proto sílí hlasy, že je třeba urychlit deportace neúspěšných žadatelů o azyl, ale zdá se, že to se snadněji řekne, než udělá.

Server listu Frankfurter Algemeine Zeitung připomněl, že Německem otřásl příběh vrchního inspektora Rouvena Laura, který měl hlídat demonstraci kritiků islámu, aby mu náhle vrazil nůž do krku jeden z bráněných muslimů.

Dění v Mannheimu šokovalo především proto, že celý incident byl od počátku natočený na video a zaznamenán byl útok na stánek organizace, následný nástup policisty i rozpačitý postup jeho kolegů, kteří za zmatených výkřiků ustupovali, zatímco pachatel bodal do jejich kolegy.

„Na mřížích kašny barokního tržiště visí mnoho papírků s kondolencí. Zde, na centrálním náměstí v Mannheimu, byl 31. května kolem 11:30 smrtelně zraněn na krku 29letý vrchní inspektor Rouven Laur afghánským migrantem Sulaimanem a zemřel o dva dny později ve fakultní nemocnici,“ píše FAZ.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jakoby se v celé Evropě, krom východu, jevilo přesycení kulturním obohacením., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehbman , 11.08.2024 11:29:28

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Válka proti Čechům, jdeme na porážku.“ Projev plukovníka Václava Vaška, odvrženého Armádou ČR

8:03 „Válka proti Čechům, jdeme na porážku.“ Projev plukovníka Václava Vaška, odvrženého Armádou ČR

„V české kotlině už dlouho není potřebná reálná válka, aby nemalým počtem představitelů aktuálního v…