Austrálie chce na Ukrajinu vyslat téměř 200 policistů a vojáků

25.07.2014 10:05 | Zprávy

Austrálie se rozhodla posílit skupinu policistů a vojáků, kteří mají dohlížet na situaci na místě pádu malajsijského letadla na východě Ukrajiny. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na dnešní prohlášení premiéra Tonyho Abbotta. K týmu devadesáti mužů se má připojit další stovka vojáků a příslušníků australské federální policie.

Austrálie chce na Ukrajinu vyslat téměř 200 policistů a vojáků
Foto: tan
Popisek: Pád malajského letadla

První skupina příslušníků armády a bezpečnostních složek čeká v Londýně na souhlas ukrajinské vlády k výjezdu na místo tragédie. Jejich pobyt musí schválit prezident Petro Porošenko a odhlasovat ho musí ukrajinský parlament. Někteří z členů australského týmu mají být ozbrojeni. V příštích dnech má tuto skupinu posílit dalších sto mužů, uvedl Abbott.

"Je to humanitární mise s jasným a jednoduchým posláním. Očekávám, že operace na východě Ukrajiny, pokud se uskuteční podle plánu, nebude trvat déle než několik týdnů," řekl Abbott novinářům.

Na místě katastrofy u východoukrajinské obce Hrabove pracují experti Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), Malajsie a několika západních států, kteří zkoumají trosky havarovaného stroje. Z údajného sestřelení stroje se vzájemně obvinili Kyjev a východoukrajinští povstalci podporovaní Moskvou.

Z místa již byly odvezeny ostatky obětí katastrofy, které postupně převážejí vojenské letouny z Charkova do nizozemského Eindhovenu. Ve sto kilometrů vzdáleném Hilversumu pozůstatky analyzují odborníci, kteří s pomocí analýzy DNA těla identifikují. Převoz pozůstatků z Ukrajiny do Nizozemska má skončit dnes.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Michal Kortyš byl položen dotaz

Nevymlouváte se jen?

Dobrý den, pane Kortyši. Tvrdíte, jak pracujete v terénu, a proto se tak málo účastníte schůzí senátu. Proč ale už odmítáte sdělit, co v tom terénu děláte? Není to jen výmluva? Protože jestli se senát schází jen tak málo, tak proč si ten jeden až dva dny v měsíci neuděláte na schůzi čas, když je to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To nás budou lidi milovat.“ Nové stavební řízení. Stavební úřady zažijí peklo

15:45 „To nás budou lidi milovat.“ Nové stavební řízení. Stavební úřady zažijí peklo

Bez řádné přípravy, neodzkoušené – tak začalo od prvního července (ne)fungovat digitální stavební ří…