Babiš odchází od liberálů. Chtějí integrovat EU, posilovat Brusel, vysvětlil

21.06.2024 15:05 | Zprávy

Hnutí ANO v Evropském parlamentu odchází z liberální frakce Renew Europe, ve které působilo od roku 2014. Už dříve šéf ANO Andrej Babiš naznačoval, že frakci může opustit, protože se programově absolutně neshodují. „Ani Renew ani ALDE nejsou připraveny udělat dostatečnou revizi Green Dealu, jak my to máme v programu. Část této frakce chce dokonce přitvrdit v tom zeleném šílenství,“ prohlásil Babiš. Do jaké frakce ANO zamíří, zatím Babiš nesdělil.

Babiš odchází od liberálů. Chtějí integrovat EU, posilovat Brusel, vysvětlil
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Andrej Babiš hostem Partie na CNN Prima News

Babiš už počátkem týdne komentoval setrvání hnutí ANO ve frakci liberalistů Renew Europe. Vstup do této liberální frakce byl prý dokonce historický omyl. „My jsme tam přišli omylem, tam nás dostal nejhorší vyjednávač Telička, ten nevyjednal vůbec nic a to byl největší životní omyl, že jsem ho vůbec potkal a že jsme tam šli,“ uvedl se smíchem Babiš.

„My tam programově nepatříme, ale vyjednáváme tam o silné posty, protože máme nejvíce poslanců ve straně ALDE, máme sedm. A v rámci Renew jsme druzí za Macronem, ten má tuším 12 křesel nebo kolik. Takže uvidíme, ale my musíme striktně dodržovat program, a pokud by vznikla nová frakce, tak uvidíme, jak to všechno dopadne,“ dodal Babiš.

V pátek už je jasno, vedení ANO se dohodlo, že liberální frakci opustí. „Renew a ALDE mají jiná stanoviska než hnutí ANO. Rozhodli jsme se z frakce Renew Europe i ALDE vystoupit,“ prohlásil Babiš podle informací serveru Idnes.cz.

„Pro hnutí ANO je naprosto zásadní, abychom plnili náš evropský program,“ uvedl Babiš s tím, že o odchodu z Renew Europe rozhodlo už ve čtvrtek večer předsednictvo ANO.

„My jsme šli do voleb, abychom skutečně bojovali proti ilegální migraci, abychom změnili Green Deal, který ničí náš průmysl, evropský průmysl a zemědělství a samozřejmě má negativní dopad na naše občany,“ vypočítal Babiš.

„Renew i ALDE chtějí integrovat EU do federace, posilovat Brusel, chtějí potlačit malé a střední členské státy Evropské unie, jejich identitu a kulturu, chtějí zrušit právo veta a zavést nadnárodní kandidátky do Evropského parlamentu. Ani Renew ani ALDE nejsou připraveny udělat dostatečnou revizi Green Dealu, jak my to máme v programu. Část této frakce chce dokonce přitvrdit v tom zeleném šílenství,“ prohlásil Babiš.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

S novými poslanci ANO do nové frakce v EP. To dává smysl., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevemeno , 21.06.2024 16:17:08
Hlavně pryč se vším, co mělo do činění s Jourovou a Teličkou. Dobře, že se Babiš poučil a uznává chybu. Těším se, že bude opět našim premiérem.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„To tu před revolucí nebylo.“ Profesor Budil o tom, kdo tu živí nenávist k Rusům. A o Foltýnovi

4:44 „To tu před revolucí nebylo.“ Profesor Budil o tom, kdo tu živí nenávist k Rusům. A o Foltýnovi

Profesor Ivo Budil si myslí, že Češi jsou připravováni na potenciální konflikt s Ruskou federací. „Ř…