Babiš v poslední době sahá k čím dál tvrdším výlevům. Europoslancům se „omluvil“

03.03.2020 18:35

Šéf hnutí ANO a premiér Andrej Babiš už nějaký čas sahá ke stále ostřejším výrazům vůči svým kritikům. Ačkoli sociologové opakovaně varují před neblahým fenoménem rozdělené společnosti, český předseda vlády k němu dál přispívá. I když za jeden svůj výrok se už omluvil.

Babiš v poslední době sahá k čím dál tvrdším výlevům. Europoslancům se „omluvil“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Neziskovou organizaci Transparency International Babiš označil za zkorumpovanou a poukazoval na to, že tato organizace získává peníze i od státu. Ty však dostává i jeho Agrofert momentálně odložený ve svěřenském fondu.

Transparency se kvůli tomuto výroku s Babišem soudila, ale soud prozatím nepravomocně konstatoval, že se Babiš za svůj výrok omlouvat nemusí, jelikož jen využívá svobody slova.

Anketa

Propadají Češi zbytečné panice, pokud jde o koronavirus?

hlasovalo: 8049 lidí

Jenže Babiš zdaleka nezůstal jen u kritiky této protikorupční organizace. Rozzlobil se také na tvůrce tabulky, kteří chtěli ukázat, jaký zmatek nastane, až vláda od 1. května tohoto roku zavede tři různé sazby DPH na pivo. Tuto tabulku označil Babiš za „idiotskou“ a zdůraznil, že se o její vytvoření nikdo neprosil.

Proletěla však internetem a Babišova vláda, především ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová, se kvůli svému nápadu na zdanění piva stala terčem mnoha a mnoha vtipů.   

Jenže ani tím ještě Babiš neskončil. V rozdělování společnosti pokračoval, když označil lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského a pirátského europoslance Mikuláše Peksu za „vlastizrádce“. Čím měli svou vlast zradit? Tím, že poukazovali na střet zájmů Andreje Babiše, kterému se věnovali auditoři Evropské komise.

Zdechovský poté prozradil, že mu chodí zprávy, ve kterých mu někteří lidé vyhrožují smrtí.

A Babiš se nakonec omluvil.

Anketa

Má Česko vyslat armádu či policii na obranu Řecka před migranty?

99%
1%
hlasovalo: 28022 lidí
„V rozhovoru na Frekvenci 1 se mě redaktorka zeptala, co říkám na to, že po mém vyjádření, že jsou europoslanci Tomáš Zdechovský a Mikuláš Peksa vlastizrádci, jim někdo vyhrožuje smrtí. Odpověděl jsem, že mě to mrzí, asi jsem to přehnal. Omlouvám se za to. Byla to nadsázka,“ napsal na Twitteru.

Zdechovskému ani Peksovi to však nestačilo.

„Pan premiér se ‚omluvil‘ za termín ‚vlastizrádce‘, aby vzápětí dodal, že poškozujeme zemi. Oceňuji snahu, ale když bráníme právní stát, peníze daňových poplatníků a rovný přístup drobných zemědělců k dotacím, děláme tím svou práci. Shazovat to jako poškozování ČR je trapné,“ vzkázal Babišovi Peksa.

Zdechovský zdůraznil, že by se měl jako demokratický politik distancovat od radikálů.

„Pane premiére, škrtněte si slovo ‚asi‘ a omluvte se jako chlap. Já i moje rodina omluvu rádi přijmeme. Měl byste se distancovat od lidí, kteří nám začali psát, že nás zabijí. Podle mě o jejich podporu demokratický politik nestojí. Přeji Vám i Vaší rodině vše dobré,“ napsal Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Babišova omluva

Jenže Zdechovský s Peksou nebyli zdaleka jedinými českými politiky, na které Babiš útočil. Nora Fridrichová v pořadu 168 hodin na ČT1 prozradila, že poslankyni Věru Kovářovou (STAN) označil za „bestii“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…