Babišovi hrála situace do karet, ale přesto prohrál. Zde jsou důvody

02.10.2022 8:44

Vláda Petra Fialy, vláda ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN, vládne v opravdu složité době vysoké inflace i uprchlické a energetické krize. Hodně lidí je nespokojených a mnoho občanů se obává, co ještě přijde. To hraje opozičním ANO a SPD do karet. Přesto šéf hnutí ANO Andrej Babiš senátní volby na celé čáře prohrál. Proč? Důvodů je prý hned několik.

Babišovi hrála situace do karet, ale přesto prohrál. Zde jsou důvody
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš.

Politolog Lukáš Valeš v rozhovoru pro MF Dnes prohlásil, že Babišovi hrálo hodně věcí do karet, ale on toho nedokázal využít. Prý jen potvrdil to, co o sobě sám tvrdí: že „Senát neumí“.

„Koalici Spolu podle mého pomohly dvě věci. Babiš se zřejmě sám střelil do nohy, když tyto volby vyhlásil jako referendum o vládě. Zdá se totiž, že jeho voliči nepřišli, ale naopak se mu podařilo zmobilizovat voliče druhé strany. Tedy jako referendum pochopili tyto volby i příznivci vlády, což jsou zároveň lidé, kteří většinou k druhému kolu senátních voleb chodí. Jejich motivace byla pravděpodobně posílena i probíhajícím soudním líčením v kauze Čapí hnízdo, ve které je Babiš obviněn. Druhou bolístkou ANO je velice nešťastná personální politika jejich šéfa, která vygradovala nasazením obviněné Jany Nagyové proti předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi,“ míní Valeš.

Podle něj Babiš dělá zásadní chybu, když do senátních voleb nasazuje manažery proti osobnostem, které jsou v regionu dobře známé a úspěšné. Pokud bude chtít za dva roky uspět, bude muset vybrat podobné v každém regionu dobře známé lokální osobnosti. Bývalého ředitele školy, bývalého úspěšného starostu a tak podobně.

Kdyby na Vysočině nasadil takovou osobnost, měl Babiš podle Valeše šanci vyhrát a Miloše Vystrčila tak ze Senátu vytlačit.

Server Seznam Zprávy přidal další důvody Babišova senátního krachu. Píše o nich publicista Petr Holub.

Ten upozornil, že Babiš už celé měsíce objíždí Česko ve svém obytňáku a dělá permanentní kampaň, ale po celou dobu nebylo jisté, jestli je to kampaň ke komunálním volbám, k senátním volbám nebo k prezidentským volbám. Nebo ještě nějaká jiná. A to Babišovi v konečném důsledku nepomohlo.

Další chybou bylo, že se mohutně zaměřil na podporu Jany Nagyové proti Miloši Vystrčilovi (ODS), i když bylo patrné, že Vystrčil po prvním kole výrazně vedl. Podle Petra Holuba by Babiš udělal mnohem lépe, kdyby podpořil kandidáty ANO tam, kde nakonec prohráli jen těsně, např. o necelé tři stovky hlasů.  

Babiš také nedokázal přijít s tématem, kterým by přilákal voliče jiných stran, případně nedokázal nevoliče přesvědčit, že jim bude stát za to vydat se do volebních místností.

„Kampaň ANO se zaměřila na témata z velké politiky, kterým jeho voliči dobře rozumějí. Kritika vlády, která podle opozice nechrání obyčejné lidi proti drahotě, ovšem na nikoho jiného než na Babišovy tradiční voliče nezabrala. ... Nejčastěji ovšem k senátním volbám chodí vzdělaní lidé ze středních vrstev, kterým ANO nenabídlo žádný důvod, proč volit jeho kandidáty,“ napsal Holub.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …