Poté, co se z Čínského Wu-chanu rozšířila koronavirová pandemie, které podlehly desítky tisíc lidí se na Čínu snesla vlna kritiky. Jednak za to, že dlouho tajila propuknutí koronavirové epidemie, se kterou se čínští komunisté potýkali pravděpodobně od listopadu 2019, ale přiznali to až na konci ledna 2020 a jednak za to, že se nový virus mohl přenést ze zvířete na člověka, protože Číňané jsou údajně schopní sníst ledacos. V tomto případě možná netopýra.
Cestovatel a blogger Petr Dvořák, který v Číně už dlouho žije, však v komentáři pro Deník N poznamenal, že do Číny jezdí opakovaně a řeči o tom, že Číňané pojídají psy a netopýry už patří do říše mýtů. Legenda, „že Číňané snědí všechno, co má nohy – kromě židle,“ podle Dvořáka rozhodně neplatí. Platilo to prý ještě v době, kdy Čínu trápil hladomor, ale dnes je situace jiná, i když si to možná mnozí lidé na Západě odmítají přiznat.
„Mnozí si proto Číňany představují jako barbarský národ, který běžně pojídá netopýry, psy a cvrčky. Ve skutečnosti Číňané v drtivé většině jedí stejné maso jako my a speciality některých oblastí, psy, cvrčky a hady nevyjímaje, jim nevoní. Popravdě jim často nevoní ani naše jídlo, v očích některých Číňanů jsme barbary naopak my,“ napsal Dvořák.
Pravda prý je, že Číňané nakupují na trzích, ale nakupují tam v prvé řadě ovoce a zeleninu, které podle Dvořáka snědí mnohdy více než Evropané. Samozřejmě, že tam nakupují také maso, ale nikoli netopýří, nýbrž např. drůbeží, jehněčí a tak podobně. Stejně jako my v Evropě. Oproti Čechům jedí rádi navíc i krevety, kraby, žáby a šneky. Faktem ovšem je, že šneci představují pochoutku i ve Francii.
Především trhy ve velkoměstech prý navíc podléhají přísným hygienickým nařízením.
„Problémem jsou trhy v malých a středně velkých městech. Hygienické standardy tam nejsou tak přísné jako ve velkých městech a zejména trhy v uzavřených budovách jsou přeplněné. Nezapomeňme, že v Číně mají menší města běžně kolem milionu obyvatel. A že dalším velkým problémem je korupce. Lidé, kteří za kontrolu hygieny zodpovídají, mají tendence finančně si přilepšovat, a kontroly tak nejsou dostatečné. Tyto trhy skutečně představují riziko a takových je v Číně bohužel nejvíc. Špatné hygienické podmínky na místech, kde se mísí živá a mrtvá zvířata a kde se živočichové zabíjejí hned vedle klícek, v nichž se tísní desítky živých – to je časovaná bomba,“ upozornil Dvořák.
V provincii Kuang-tung a Čuangské autonomní oblasti Kuang-si se prý konzumuje i psí maso, ale podle Dvořáka v žádném případě neplatí, že by psy jedli všichni Číňané. Jedí ho prý především starší lidé, mladí psímu masu neholdují. Úprava psího masa prý navíc v Číně podléhá přísným hygienickým pravidlům.
Na jihozápadě Číny, u hranic s Thajskem, je prý populární také konzumace hmyzu.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
koronavirus
Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.
Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.
autor: mp