Bartoš neposlouchal. Informace o průšvihu měl od února, tvrdí developeři

24.09.2024 19:30 | Monitoring

Generální sekretář Asociace developerů Zdeněk Soudný kvituje rozhodnutí premiéra Petra Fialy o odvolání ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. Ten podle Soudného podcenil celý proces digitalizace stavebního řízení a ani neposlouchal rady odborníků. Navíc prý nefungoval dobře ani v další klíčové oblasti, a to je výstavba bydlení, kterou také nerozpohyboval.

Bartoš neposlouchal. Informace o průšvihu měl od února, tvrdí developeři
Foto: Screen ČT24
Popisek: Piráti na tiskové konferenci po odvolání Ivana Bartoše

Soudný v reakci na odvolání Bartoše uvedl, že na problémy s digitalizací upozorňovala Asociace developerů již od února 2024. „Vždy to pro nás bylo věcí odbornou a obsahovou, nikoli politickou. Bohužel pan ministr zcela podcenil celý proces a také neposlouchal odborné skupiny, které vybízely k včasnému odložení a dopracování systémů. To vše korunovala velmi nešťastná komunikace. Pro pana ministra Bartoše je výsledkem jeho odvolání, pro stavební úřady, města a obce, investory, developery, stavebníky, architekty a mnohé další nefunkční systém, který paralyzuje české hospodářství,“ hodnotí souběh událostí Soudný a dodává, že všemu šlo zabránit, ale to by musel ministr Bartoš naslouchat.

Aktuálně je podle Soudného nutné neprodleně přijmout takové legislativní opatření, které zabrání další právní nejistotě a minimalizuje dopady na  běžící procesy. „A následně dopracovat systém, což, jak se ukazuje, bude trvat rozhodně několik dlouhých měsíců. Bohužel působení pana ministra Bartoše ve funkci nelze hodnotit pozitivně. Ačkoli sliboval novelu stavebního zákona, která procesy zrychlí a zjednoduší, výsledek je rozpačitý a lze ho nazvat zmařenou nadějí. Razítka fakticky neubyla, proces se nezjednodušil, není méně úřadů a celý tento chaos se ani nepovedlo zdigitalizovat, což měl být zlatý hřeb řešení,“ hodnotí Soudný.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Bartoš podle něj neuspěl ani s dostupným bydlením, což byl další jeho klíčový politický projekt. „Nadto se nepodařilo žádným způsobem rozpohybovat výstavbu bydlení, a tedy zajistit jeho vyšší dostupnost. Zákony, které pan ministr navrhoval směrem k dostupnosti bydlení, byly dílčími dotačními pobídkami více než systémovým a strukturálním řešením. Shodu jsme nebyli schopni najít ani v dalších oblastech. A nutno podotknout, že ačkoli s námi pan ministr komunikoval, bohužel nenaslouchal a naše argumenty nenašly uplatnění,“ dodal Soudný kriticky na adresu Ivana Bartoše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Jan Skalický byl položen dotaz

To myslíte vážně, že tu žádné povodně nejsou?

A co to tedy podle vás je? Nestydíte se? Vždyť v důsledku povodní vyhaslo několik životů, spousta lidí přišlo o střechy na hlavou a o svůj majetek. To jste tak asociální nebo jste úplně mimo? A fakt myslíte, že má kdokoliv z této tragédie radost? Možná tak vy, jelikož jste ji evidentně zneužil ke sv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 10 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Potraviny zdražují, máslo v superslevě za 60. Bylo moc teplo, vysvětlují znalci

20:21 Potraviny zdražují, máslo v superslevě za 60. Bylo moc teplo, vysvětlují znalci

Zdá se, že zpomalování růstu cen potravin už máme za sebou. Pryč jsou časy, kdy se dala čtvrtka másl…