Berou vám. A mlaskají. Babiš vytáhl Fialovy peníze

01.07.2024 13:11 | Monitoring

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš pálí do vlády Petra Fialy za „plýtvání státními prostředky.“ Babiš upozorňuje na to, že na Úřadu vlády přibylo na 70 zaměstnanců na nově zřízených ministerstvech, což státní kasu stálo desítky milionů korun navíc. „To je to jejich zodpovědné hospodaření, takže vás zdaňují, berou vám peníze a sami čerpají, mlaskají a vysmívají se vám,“ prohlásil Babiš.

Berou vám. A mlaskají. Babiš vytáhl Fialovy peníze
Foto: Facebook
Popisek: Rozčílený Andrej Babiš kritizuje vládu za zvyšování daní na svém Facebooku

Babiš ve svém video poselství na Facebooku vypočítává, o kolik více utrácí Fialova vláda za své zaměstnance, ačkoliv před volbami slibovala zeštíhlování státní správy. „Papalášství a plýtvání státními prostředky vládou Petra Fialy. Další důkaz nepotismu, protěžování spolustraníků a vyjídání státní kasy. Další porušení slibu a to vše omlouvá kopou lži neschopného Petra Fialy,“ spustil Babiš.

„Zatímco jeho kabinet hlásal snižování počtu státních zaměstnanců, skutečnost je naprosto opačná. Od roku 2021, kdy jsme předali Úřad vlády, vzrostl počet zaměstnanců Úřadu vlády téměř o 15 procent z původních 484 na 551 a bůh ví kolik desítek nebo stovek mají na různé externí smlouvy,“ vypočítal Babiš a rozepsal i růst nákladů.

„S tím samozřejmě narostly i náklady, jen loni vynaložil Úřad vlády na platy přes 402 milionů korun, což je o 73 milionů korun více než před třemi lety, kdy jsme vládu předávali v mašličkách. Tento nárůst je výsledkem nových zbytečných ministerstev, které skutečně nepotřebujeme a které zaměstnávají další lidi,“ má jasno Babiš.

Zmiňuje například ministra pro legislativu Michala Šalomouna (Piráti), který zaměstnává 21 lidí, jejichž mzdy stály 5,8 milionu korun jen za první čtyři měsíce tohoto roku. „Devatenáct lidí pracuje v kabinetu místopředsedy vlády pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti), kde náklady činily 4,7 milionu korun. V kabinetu zbytečného ministra pro evropské záležitosti z organizovaného zločinu STAN, je zaměstnáno 15 lidí. To je ten Martin Dvořák, co zaměstnal i svého syna, a tady to od ledna do dubna stálo 4,3 milionu korun,“ vyčísloval Babiš.

„A u bývalé ministryně pro vědu a výzkum Heleny Langšádlové z TOP 09 pracovalo 14 zaměstnanců, jejichž mzdy dosáhly 4,2 milionu korun. Dobrá zpráva je, že ministrovi Marku Ženíškovi (TOP 09), který je tam jen proto, že útočil na Babiše, se rozpadl kolektiv. Tak teď tam dočasně nikdo nebude,“ smál se předseda ANO.

Jeho vláda přitom prý Úřad vlády připravila v mašličkách, odevzdala včetně nutných rekonstrukcí a nových projektů a to všechno se snížením počtu zaměstnanců. „Když já jsem byl premiérem, tak jsme počet zaměstnanců snížili ze 673 na 484 a připravili všechno. My jsme snižovali náklady, zlepšovali hospodaření, dali jsme do pořádku kantýnu, připravili jsme projekt na místnost pro novináře, dali jsme dohromady zahradu a tak dále, takže nemuseli dělat vůbec nic,“ pochválil se Babiš.

„A oni ne, že jenom nic nedělají, ale ještě utrácejí. Takže takhle prolhaná Fialova vláda slibovala úspory, ale jenom zvyšuje výdaje. Za platby za provedou práci dal loni Úřad vlády 462 milionů korun a letos má v plánu podobnou částku. Takže jenom plýtvají veřejnými prostředky a pana premiéra to vůbec nezajímá. To je to jejich zodpovědné hospodaření, takže vás zdaňují, berou vám peníze a sami čerpají, mlaskají a vysmívají se vám,“ prohlásil Babiš a přidal apel na voliče. „Pamatujte na to, za rok nejdůležitější volby v historii České republiky,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Jana Černochová byl položen dotaz

Paní ministryně

Dobrý den, paní ministryně, nezlobte se, že k vám budu upřímný, ale nemyslíte, že vám ta funkce ministryně až moc stoupla do hlavy, a že si spory s Řehkou jen škodíte? Já moc nechápu, proč by nemohl mít oficiální profil na sociální síti, vždyť čím lepší komunikace, tím jen líp nebo z čeho máte strac...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 49 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

na Úřadu vlády přibylo na 70 zaměstnanců na nově zřízených ministerstvech, což státní kasu stálo desítky milionů korun navíc., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusekupecSamo , 01.07.2024 14:58:48
peněz je přebytek, mají stamiliardy na předražené stíhačky f35 150 mld , 50 mld na leopardy ,kulomety nakoupili násobně předražené přes milion za kus, 866 milionů na náboje pro kyjevskou juntu, miliardy pro neziskovky, desítky miliard mají na green deal dotace , na nová ministerstva, na nové politické náměstky, jen žranice prolhaného jurečky v době střelby cca 400 000 kč , rozdávají si pohádkové odměny ,+ desítky miliard dali na cizí válku, poslali tam plné kamiony léků ...proč čr léky nezajistili , při tom všem rekordně zvyšují daně, rekordně zadlužují čr, dokonce si berou další půjčky z eu , ************************************** od 1.7 zvyšují cenu stavebního povolení na stavbu studny ze 300 kč na 10 000 kč ...tak víte komu máte poděkovat na vesnicích , chátře volící tuhle juntu , povolení na stavbu garáže stálo 1000 kč bude stát 5000 kč, stavba domácí čističky ze 300 kč na 10 000 kč *********************************** aby nás mohli víc okrádat zvýšili výpalné pro sou propagandu čt čro, ale hlavně nově platí majitelé mobilů a internet připojení ikdyž nemají tv a nesledují ten humáč

|  18 |  0

Další články z rubriky

Drulák: Přesun války do ČR. Komu dluží Fiala

12:37 Drulák: Přesun války do ČR. Komu dluží Fiala

Politolog Petr Drulák poskytl rozhovor platformě Svědomí národa. Uvedl, že v současné vládě Petra Fi…