Běžná česká rodina je drcená vysokými cenami. Vláda? Nic! Šéfka komunistů vytáhla čísla

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
12.03.2022 11:35 | Rozhovor

„K smíchu! Nebo spíš k pláči! Pomoc českým lidem ze strany vlády je opět nulová,“ říká v reakci na postoj pětikoalice nejen k cenám pohonných hmot europoslankyně a předsedkyně za KSČM Kateřina Konečná a dává za příklad Polsko nebo Maďarsko. Mluví o vyřizování si účtů s Andrejem Babišem i o situaci řady lidí v ČR. Vyloučení ruských tělesně postižených sportovců z paraolympiády označila za „naprostou ubohost“ a vyjádřila se i k tomu, co se děje kolem Jarka Nohavici. Nevynechala ani udílení státních vyznamenání.

Běžná česká rodina je drcená vysokými cenami. Vláda? Nic! Šéfka komunistů vytáhla čísla
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Když se podíváme na sociální sítě, čím dál víc lidí vládě vyčítá, že sice řeší válku na Ukrajině, což je samozřejmě v této situaci pochopitelné, ale tak nějak zapomíná řešit i problémy lidí, kterým vládne. Souhlasíte s těmito výtkami?

Souhlasím. Pomoc lidem zasaženým válkou je jedna věc, ale když kašlete na vlastní občany – jak to vláda systematicky dělá – nelze to ničím omlouvat. Ani Ukrajinou. Já na rozdíl od vládních papalášů mám pochopení pro naše občany, kteří zápasí s úřady a českými institucemi. Běžně měsíce, někdy i roky. Ať už se jedná o invalidní důchody, příspěvky na péči, na kompenzační pomůcku a další a další věci. E-mailovou schránku mám plnou příběhů lidí, kteří – ač nemají třeba ruku – nedosáhli na plný invalidní důchod; rodičů, jež dělají sbírky na zdravotní pomůcky pro své děti; seniorů, kteří nezvládají platit nájem a nemohou se dostat do domovů důchodců, protože není místo. Kdy někdo pomůže těmto lidem?

Je super, že města i kraje začaly řešit ubytování pro Ukrajince. Ale – jak jsem řekla v posledním dílu svého pořadu Bez obalu – v naší zemi máme 62 tisíc českých rodin v bytové nouzi a dalších 400 tisíc lidí je ohroženo ztrátou bydlení. A mezi nimi dokonce 100 tisíc dětí. Dočkají se i oni rychlého a účinného řešení?

V reakci na velké zvyšování cen pohonných hmot vláda rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky a o zrušení silniční daně pro osobní vozidla a dodávky do dvanácti tun. Budou také probíhat kontroly distributorů ohledně marže. Zastropování cen pohonných hmot ale vláda odmítá. Co na to říkáte? A srovnejme přístup naší vlády s okolními státy…

Vždyť nám přece ještě nedávno představitelé těchto stran tvrdili, že vše vyřeší neviditelná ruka trhu. A ta opět selhala. Výše marže přece je svobodným rozhodnutím podnikatele – v tomto případě pumpaře. I když se mi jejich praktiky samozřejmě nelíbí. Já na rozdíl od vládních činitelů nejsem pokrytec, protože jsem výši marží kritizovala už dávno předtím. A to i u obchodních řetězců, které mají na některých druzích zboží přirážku i přes 100 %. I pokud se na to podíváme obecně, tak české zákazníky obchodníci v průměru obírají víc než ti němečtí nebo rakouští.

Ale zpět k „pomoci“ vlády. Přimícháváním biosložky, respektive jejím zrušením, si vládní strany vyřizují účty s A. Babišem, ale reálný dopad na cenu PHM je sporný. Zrušení silniční daně se dotkne jen části podnikatelů využívajících vozidlo pro podnikatelskou činnost. A že i jim by to nějak zásadně pomohlo, se rovněž říct nedá, protože roční sazba se pohybuje od nuly až do nějakých osmi tisíc korun. To je v současné situaci jedna až dvě nádrže.

Co je ovšem nejdůležitější – podle našich odborníků – lze i tyto velmi chabé náplasti realizovat až od 1. července (v nejoptimističtějším scénáři), protože musí dojít nejprve ke změně zákona. Tohle, co předvedla pětikoalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a STAN, je k smíchu. Nebo spíš k pláči. Pomoc českým lidem ze strany vlády je opět nulová. Na rozdíl například od Polska, kde snížili daň na PHM, nebo Maďarska, kde ceny zastropovali.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: David Hora

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ajaj. „Porušení zákona.“ Včerejší přesilovka na ČT by se měla řešit výš

10:05 Ajaj. „Porušení zákona.“ Včerejší přesilovka na ČT by se měla řešit výš

Manipulativní a favorizující koalici SPOLU. Česká televize čelí ostré kritice pro čtvrteční maskovan…