Biden křičel, ale Izrael podpořil. Napětí kolem Íránu roste

03.08.2024 8:51 | Monitoring

Napětí na Blízkém východě houstne. Po smrti Ismaíla Haníji, jednoho z vůdců palestinského teroristického hnutí Hamás, se Izrael chystá na možný odvetný úder. Západní rozvědky už tuší, kdy má Izrael čekat útok. V den velkého židovského smutku, což může mít emocionální a psychologický dopad, může jít o další rozměr psychologického teroru vůči Izraeli. A americký prezident Joe Biden prý velmi hlasitě křičel na izraelského premiéra Netanjahua.

Biden křičel, ale Izrael podpořil. Napětí kolem Íránu roste
Foto: Repro YouTube @dailymail
Popisek: Íránský útok na Izrael

Server izraelského listu Haaretz tvrdí, že se celý stát připravuje na možný íránský útok pojatý jako odplata za smrt šéfa Hamásu Ismaila Haníji. Haníja byl v pátek pohřben v Bejrútu za účasti tisíců truchlících stoupenců Palestiny. V severním Izraeli se už během pátku ozývaly sirén varující před útokem z Libanonu, ale ukázalo se, že šlo o planý poplach.

Ministr vnitra Moše Arbel oznámil, že hodlá zrušit povolení k pobytu kazateli mešity Al-Aksá šejka Ekrima Sa'ida Sabriho, bývalého velkého muftího Jeruzaléma, který vedl modlitbu za smrt politického vůdce Hamásu. Policie ho zadržela.

Saúdskoarabský zpravodajský server Al-Hadath oznámil, že Francie požádala své občany, aby okamžitě opustili Libanon a Írán. Al-Hadath také upozornil, že vzdušný prostor ve středním Izraeli byl v pátek uzavřen. Kvůli možnému kybernetickému útoku na izraelská letiště.

„Americký ministr obrany Lloyd Austin informoval Izrael o současných a budoucích změnách amerických sil na Blízkém východě," řekla novinářům mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová po hovoru mezi Austinem a izraelským ministrem obrany Yoavem Gallantem. Singhová dodala, že tento krok by mohl zahrnovat nasazení dalších sil do regionu, ale Austin se prý v tomto směru ještě nerozhodl.

Server Sky New Arabia, od kterého zprávu převzal i server izraelského listu Jerusalem Post, upozornil, že západní tajné služby už tuší, kdy by k odplatě vůči Izraeli mělo dojít. Írán prý plánuje zaútočit na Izrael na Tisha B'Av - židovský den katastrof. Den, kdy Židé truchlí nad ztrátou prvního a druhého chrámu.

Připomínky této události začínají 12. srpna a končí 13. srpna. Tajné služby varují, že útok na Izrael ve svatý den smutku může mít emocionální a psychologický dopad, může jít o další rozměr psychologického teroru, který může být součástí odplaty ze strany Hamásu.

„Útok provedený v tento den, může vyvolat oživení historických traumat a přehrání obrazů zkázy má údajně také symbolický důvod. A konečně Írán údajně doufá, že útok v tento den přinese prvek překvapení. Zatímco bezpečnost může být zaměstnána svými vlastními náboženskými rituály nebo urovnáváním neshod, mohou být nepřipraveni na vojenský útok,“ napsal server.

Bílý dům se postavil na stranu Izraele.

„Prezident znovu potvrdil svůj závazek k bezpečnosti Izraele proti všem hrozbám ze strany Íránu, včetně jeho zástupných teroristických skupin Hamás, Hizballáh a Húsíú. Prezident diskutoval o snaze podpořit obranu Izraele proti hrozbám, včetně balistických střel a bezpilotních letounů, včetně nových obranných amerických vojenských rozmístění,“ stojí v prohlášení Bílého domu bez dalších informací.

K jednomu rozsáhlejšímu útoku na Izrael již došlo. V dubnu tohoto roku ze strany Íránu. Írán tehdy vyslal stovky dronů a raket, ale Izrael a jeho partneři dokázali většinu dronů i raket zničit před tím, než vůbec dosáhly Izraele.

S odvoláním na americké představitele zpravodajský web Axios uvedl, že USA věří, že Íránu a jeho partnerům bude trvat několik dní, než připraví takový útok a v tu chvíli už chtějí být Američané připraveni pomoct Izraeli jakkoli bude třeba. Současně však Biden izraelskému premiérovi Netanjahuovi sdělil, že by se měl vyvarovat další eskalace napětí na Blízkém východě.

„Biden Netanjahua varoval, že pokud bude znovu situaci eskalovat, neměl by spoléhat na to, že ho USA zachrání,“ napsal server Axios s odvoláním na zdroj z Bidenovy administrativy.

Biden prý hodně tlačí na Netanjahua, aby uzavřel příměří s Hamásem a aby došlo k odevzdání rukojmích unesených v říjnu 2023. Biden se prý na premiéra židovského státu hodně zlobil, protože Američané tak docela nevěděli o všem, co Izrael chystá a to teď jakoukoli dohodu s Hamásem notně komplikuje.

Na konci schůzky s Netanjahuem v Oválné pracovně minulý čtvrtek se Biden rozčílil, zvýšil hlas a řekl Netanjahuovi, že potřebuje co nejdříve dosáhnout dohody o Gaze. Serveru Axios to potvrdily tři zdroje.

„Biden zvýšil hlas a řekl, že chce dohodu dosaženou během týdne až dvou týdnů," řekl vysoký izraelský představitel. „Biden Netanjahuovi sdělil, že dohoda o rukojmích a příměří je teď nejdůležitější," dodal izraelský představitel. Krátce poté se prezident a izraelský premiér setkali s rodinami amerických rukojmích zadržovaných v Gaze.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

8:24 Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

Ukrajinský politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě, věnující se novým důkazům a v…