Boj o televizi: Na Slovensku vypustili VIDEO

24.04.2024 18:51

Slovenský kabinet Roberta Fica (SMER) dnes schválil návrh nového zákona o Slovenské televizi a rozhlasu (STVR). V současné době veřejnoprávní rozhlas a televize funguje pod názvem Rozhlas a televize Slovenska (RTVS). Představitelé vládní koalice jeho činnost však kritizují. Mnozí zaměstnanci RTVS následně natočili video, v němž odsoudili návrhy na zrušení RTVS a vytvoření STVR.

Boj o televizi: Na Slovensku vypustili VIDEO
Foto: Facebook
Popisek: Slovenský premiér Robert Fico

Ještě před jednáním vlády rozhodlo ministerstvo kultury o tom, že z návrhu zákona o STVR vypustilo ustanovení o zřízení programové rady. Ta by dohlížela na obsah vysílání této stanice. Kritici tohoto ustanovení jej vnímali jako možný způsob cenzury.

I přesto část pracovníků RTVS nový zákon kritizuje. Uvedla, že jeho praktickým důsledkem může být nástroj na politické ovládnutí RTVS pro jakoukoliv vládní moc. „Svobodná a nezávislá veřejnoprávní média mají sloužit všem občanům Slovenska, nejen mocenským ambicím kterýchkoliv stran,“ uvádějí pracovníci s tím, že chtějí nadále svobodně tvořit, zachovávat pluralitu názorů a pracovat bez omezení či strachu.

„Přihlašuji se vám z éteru Rádia Slovensko,“ hovoří na videu moderátorka Eva Pribylincová. A není sama, vystupují i další moderátoři a reportéři – Miroslav Frindt, Barbara Čierna, Marián Žáry Kukelka, zvukoví technici Rádia Regina Západ Michal Neffe a Peter Rusňák, redaktor relace Reportéři Ivan Brada či dokumentaristka Soňa Gyarfášová.

„Návrh zákona o Slovenské televizi a rozhlase přináší významné změny,“ dodávají zaměstnanci RTVS, kteří zároveň konstatují i toto: „My jsme všichni RTVS. Děkujeme za vaši podporu.“

Zastání má nový zákon ale u ministryně kultury Martiny Šimkovičové, která uvedla, že předloha zákona o STVR je v souladu s evropským aktem o svobodě médií. Ten Evropský parlament schválil v březnu a má chránit nezávislost všech médií. Uvedla také to, že zpravodajství RTVS se dosud přiklánělo k jedné straně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…