Bomba na VŠE v Praze. Anonymy a vydírání. Údajný hříšník patří do nejužšího okruhu rektora Dvořáka

14.10.2024 10:41 | Kauza

V minulém týdnu do naší redakce dorazily materiály, ze kterých vyplývá, že jeden z nejbližších spolupracovníků rektora Petra Dvořáka, prorektor pro IT a kybernetickou bezpečnost Milan Nidl, se mohl podílet na vydíraní a zastrašování jiných pracovníků VŠE. Konkrétně se mělo jednat o nátlak na ekonoma P. Ř. z Národohospodářské fakulty. Nidl v materiálech všechna obvinění popírá a přiznává, že by za tím mohly být spory, které má s pracovníky svého oddělení IT a kybernetiky. Kauza se táhne už téměř rok, rektor Dvořák Nidla z funkce neodvolal.

Bomba na VŠE v Praze. Anonymy a vydírání. Údajný hříšník patří do nejužšího okruhu rektora Dvořáka
Foto: Hana Brožková
Popisek: Demonstrace na podporu děkana Národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka, kterou pořádala Akce D.O.S.T

Z materiálů, které má naše redakce k dispozici a které byly kromě naší redakce zaslány také na mnoho adres v rámci samotné školy i mimo ni, vyplývá, že ekonom P. Ř. obdržel z e-mailové adresy josefzapletal1950@seznam.cz e-mail, ve kterém je mu vyhrožováno zveřejněním údajně citlivých informací z doby před rokem 1989. Jako důvod anonym zmiňuje podporu P. Ř. pro tehdy stále ještě děkana Národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka. Toho z funkce v prosinci loňského roku odvolal rektor Dvořák. Anonym v e-mailu P. Ř. píše, že informace zveřejní prostřednictvím velkých médií i studentského magazínu školy.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

0%
hlasovalo: 895 lidí
Ekonom P. Ř. na výhrůžky reagoval podáním trestního oznámení. Z materiálů nám zaslaných vyplývá, že policie údajně již v lednu 2024 vyšetřovala, kdo založil a používal výše zmíněný e-mail. Prorektor pro informatiku Nidl měl uvést, že s anonymním e-mailem nemá nic společného. Následné vyšetřování policie však ukazuje něco jiného. Dotazem na internetového poskytovatele mělo být zjištěno, že s předmětným e-mailovým účtem mělo být při jeho registraci spojeno telefonní číslo Milana Nidla. E-mailová adresa měla být založena z místa Nidlova bydliště a také se k ní měl připojovat přímo z kanceláří VŠE uživatelský účet patřící Nidlovi.

Milan Nidl měl v dubnu 2024 zaslat policii psané vyjádření. I to naše redakce spolu s dalšími materiály obdržela. Jde o tvrzení, která jsou u šéfa kybernetické bezpečnosti zarážející. Nidl spojení svého jména s anonymní e-mailovou adresou vyvrací například tím, že do jeho kanceláře má přístup mnoho jeho kolegů z Centra informatiky VŠE, a to i v době jeho nepřítomnosti. Nidlovi kolegové se střídali i přímo u jeho počítače, což považoval za „obvyklé“. Dostat se mohli také k jeho telefonu. Nidl uvedl, že svůj mobil nechává v době nepřítomnosti ležet u tohoto počítače.

Nidl ve vyjádření píše, že tak bylo možné bez problémů zjistit i heslo do počítačové sítě školy. Heslo měl mít prorektor VŠE pro IT a kybernetickou bezpečnost nastaveno velmi slabé, což podle vlastních slov nepovažoval za riziko. Součástí dokumentu jsou i další závažná obvinění, jimž měl být prorektor VŠE Milan Nidl vystaven, a kvůli kterým měl na VŠE určité informace zjišťovat i Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NUKIB). Připomínáme, že VŠE v Praze již několik let čelí útokům neznámého nahlašovatele bomb. Pachatele se nedaří zjistit.

Milan Nidl ve vyjádření sdělil, že za vším může stát některý z jeho kolegů z Centra informatiky, se kterými má spory, neukázal ale na konkrétní osobu.

Podle informací naší redakce byla VŠE požádána policí ČR o součinnost v kauze nátlaku na ekonoma P. Ř. již v dubnu letošního roku. ParlamentnímListům.cz policejní komisař Petr Tischler potvrdil, že tuto záležitost řešil. Milan Nidl ale v pozici hlídače školní kybernetické bezpečnosti nadále zůstává. Před několika dny jsme požádali rektora VŠE Petra Dvořáka i PR oddělení školy o vyjádření, jak škola tuto situaci řeší a zda se kauza prorektora Nidla alespoň projednávala v příslušných orgánech školy. V případě reakce článek o jejich vyjádření doplníme.

Redakce má k dispozici další materiály, jejichž autentičnost si ověřuje a po jejich zpracování bude čtenáře dále informovat o vývoji ve VŠE v Praze.

Policejní protokol

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Vláda vyplácí stamiliardy na Ukrajince

To tvrdí SPD včetně vás. Zajímalo by mě, zda lze přesně někde dohledat, kolik a za co vláda peníze Ukrajincům vyplácí? A chápu to dobře, že vy byste Ukrajincům nedali vůbec nic? A poskytly byste jim vůbec azyl? A jestli ano, tak jak by to fungovalo v praxi? Protože když by nedostali žádnou finanční ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 24 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vidím to na vyhazov, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 14.10.2024 11:14:46
ať se nikdo nezlobí, ale pokud šéf pro kybernetickou bezpečnost nemá zabezpečený počítač a mobil, tak na svém místě nemá co dělat.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Ruský plán u Kurska: Odříznout Ukrajince. Ti poslali posily. Zbídačené

13:30 Ruský plán u Kurska: Odříznout Ukrajince. Ti poslali posily. Zbídačené

Na frontě u Kurska se nadále bojuje o území zabrané při ukrajinském vpádu do oblasti. Podle analytik…