Bradáčová: Vyhrožujete zastáncům očkování? Víme, co s vámi

08.02.2022 8:24 | Zprávy

Někteří odpůrci covidových restrikcí se na demonstracích a na sociálních sítích vyjadřují slušně a klidně. Ale pak je druhá skupina, jejíž členové se nezdráhají v diskusích sahat k velmi vulgárním výrazům a dokonce i pohrůžkám využití násilí. Občas vyhrožují členům vlády či lékařům a epidemiologům smrtí. A právě proti těm musí podle vrchní státní zástupkyně v Praze Lenky Bradáčové stát důsledně zasáhnout.

Bradáčová: Vyhrožujete zastáncům očkování? Víme, co s vámi
Foto: Repro ČT24
Popisek: Vrchní státní zástupkyně v Praze, Lenka Bradáčová

Lenka Bradáčová v rozhovoru pro Právo prohlásila, že stát má nástroje na to, jak se vypořádat s projevy nenávisti a pohrůžkami smrtí, které čas od času vypouští odpůrci covidových restrikcí. Jen tyto nástroje musí využít. Bradáčová podle vlastních slov ctí svobodu slova, ale i ta má své limity a nedovoluje cokoli.

„Pokud nefungují základní zásady společenského, občanského soužití, tak se společnost rozpadá. Pokud společnost není připravena hodnoty respektovat dobrovolně, musí v některých případech přijít na řadu i represivní složky. Od verbální agrese je to jen kousek k fyzickému násilí. A to už rozhodně dovoleno není. Taková situace se musí pojmenovat. Ti, kdo velmi agresivně prezentují své názory a zaštiťují se přitom svobodou slova a bojují tzv. proti cenzuře, která tady rozhodně není, často sami svými výhrůžkami potlačují svobodu slova ostatních,“ upozornila Bradáčová.

Tady by podle Bradáčové mělo přijít na řadu využití přestupkových řízení, protože pokud by se ke slovu dostalo rovnou trestní právo, mohlo by se jevit až příliš přísné, což by mohlo vyvolat ještě větší odpor společnosti, čemuž je záhodno se vyhnout.

„Šibenice před Poslaneckou sněmovnou, radikální projevy, výhrůžky novinářům, výhrůžky těm, kteří se také snaží projevit svůj názor, jsou za hranou. Tito lidé jsou vystavováni urážkám, vulgarismům a výjimkou nejsou výhrůžky fyzickým násilím a smrtí. Ty nemají v civilizované společnosti co dělat,“ řekla Bradáčová.

„Lidé orientují svůj hněv a agresi vůči úředním osobám nebo k těm, kteří prosazují např. očkování. Tento druh trestné činnosti se snaží paralyzovat výkon státní správy, fungování veřejných institucí a je třeba na něj důsledně reagovat,“ pokračovala vrchní státní zástupkyně v Praze.

To však neznamená, že by Bradáčová neměla pochopení pro to, že se někteří lidé ptají, proč by vlastně měli to či ono nařízení dodržovat.

„Vedle toho byla celá řada opatření, která se části společnosti mohla jevit jako zcela nesrozumitelná a neodůvodnitelná. Rozumím těm, kdo se ptají, proč se mám nějak chovat? Proč mám opatření dodržovat. Legislativní proces a různá nařízení nedoprovázelo zcela srozumitelné vysvětlení, proč by to tak mělo být,“ upozornila Bradáčová.

Nakonec prozradila, že dokud je vrchní státní zástupkyní v Praze, hodlá se naplno věnovat práci spojené s touto pozicí. Prezidentská kandidatura, o které se ve spojitosti s Bradáčovou občas spekuluje, prý nepřichází v úvahu. Alespoň ne do doby, dokud bude vrchní státní zástupkyní.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec ODS? „Fiala bude chtít post předsedy SPOLU.“ Václav Klaus už tuší

20:02 Konec ODS? „Fiala bude chtít post předsedy SPOLU.“ Václav Klaus už tuší

Zakladatel ODS, první český premiér a druhý český prezident Václav Klaus pro měsíčník TO komentoval …